Home Aangeboden artikel Auto delen met andere studenten: hoe werkt dat?

Auto delen met andere studenten: hoe werkt dat?

door pricewise.nl

Studenten maken vaak minder gebruik van de auto dan werkende mensen. Dat komt omdat zij (meestal) met hun studentenreisproduct gratis met het OV kunnen reizen. Toch kan het handig zijn om een auto te hebben. Bijvoorbeeld als een stageplek niet in de buurt van een station ligt. Het delen van een auto met andere studenten kan dan uitkomst bieden. Waar kunnen studenten terecht en waar moeten zij op letten?

Voordelen van autodelen

Bij autodelen maken meerdere personen om beurten gebruik van één (of meerdere) auto’s. Het wordt vooral gedaan door mensen die niet vaak de auto nodig hebben. Geïnteresseerden kunnen de auto reserveren en betalen via een handige app. Vervolgens kan de klant de auto openen met een smartphone of de OV-chipkaart. De sleutel ligt dan voor je klaar in het dashboardkastje. Autodelen heeft veel voordelen. Zo kunnen de klant én de verhuurder flink op de autokosten besparen, zoals de wegenbelasting en de autoverzekering. Daarnaast zijn er op deze manier minder auto’s op de weg, wat het milieu ten goede komt. Ook is het een oplossing voor het parkeerprobleem in de grote steden.

Verschillende vormen van autodelen

Er zijn verschillende vormen van autodelen beschikbaar. De meest bekende manier is een auto delen via een autodeelbedrijf, zoals StudentCar, Greenwheels, ConnectCar of MyWheels. De tarieven kunnen per uur, dag en per kilometer flink verschillen. Studenten doen er dus goed aan om eerst te onderzoeken bij welk bedrijf zij het goedkoopste uit zijn. In grote steden staan de auto’s van de bekende autodeelbedrijven vaak in de buurt. Dat maakt het heel simpel en eenvoudig om even snel de auto te pakken. Het is ook mogelijk om een auto van een particulier te huren (peer-to-peer sharing). Dat kan bijvoorbeeld via SnappCar of MyWheels. Deze manier van autodelen vergt echter wel wat meer tijd. De huurder moet namelijk een afspraak maken voor de overhandiging van de auto en de sleutel. Een voordeel van peer-to-peer sharing is dat het vaak goedkoper is. Het is ook mogelijk om een auto te huren en deze op de plek van bestemming achter te laten. Dit noemen we one way carsharing.

Vereniging voor Gedeeld Autogebruik

Tot slot is het ook mogelijk om een auto te kopen en deze te delen met een vaste groep mensen, bijvoorbeeld je huisgenoten of medestudenten. Het is dan wel belangrijk dat alles goed geregeld is. De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kan studenten helpen bij het opzetten van een eigen autodeelgroep, zodat zij met meerdere personen van één auto gebruik kunnen maken. Via deze vereniging is het bijvoorbeeld mogelijk om een speciale autoverzekering af te sluiten voor alle leden. Daarnaast kan de vereniging helpen bij het regelen van parkeervergunningen voor alle gebruikers. Voor het lidmaatschap betalen de eigenaar en de gebruikers van de auto 20 euro contributie per jaar.

1 Reactie

Martien 5 januari 2021 - 14:05

Peer 2 Peer autodelen kan sinds 2020 niet meer via MyWheels

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen