Home Aangeboden artikel De invloed van jouw domeinnaam op online vindbaarheid

De invloed van jouw domeinnaam op online vindbaarheid

Er zijn allerlei factoren van invloed op de online vindbaarheid van je website. Elke factor draagt als het ware een steentje bij om de zichtbaarheid online te vergroten. Zo kan een domeinnaam bijdragen aan de vindbaarheid, maar is dat niet in alle situaties het geval. Het weegt bijvoorbeeld zwaarder of je website voor de zoekmachine is geoptimaliseerd. Ook de snelheid van je website speelt een rol, waarbij goede webhosting van belang is.


Domeinnaam met zoekwoord erin


Zoekwoorden in content op je website hebben invloed op de online vindbaarheid. Je website is dan ook op de zoekwoorden te optimaliseren. Het is alleen de vraag of de verwerking van het belangrijkste zoekwoord in de domeinnaam van invloed is op de online vindbaarheid. Dat hoeft namelijk lang niet altijd het geval te zijn. Denk maar aan grote online warenhuizen die een korte en krachtige domeinnaam hebben die niet direct naar verkoop van producten in een webshop te herleiden is. Het is voor een lokale schilder wel ideaal om een domeinnaam met een belangrijk zoekwoord in de domeinnaam op te nemen. Bijvoorbeeld door voor een combinatie van schilder met plaatsnaam in de domeinnaam gebruik te maken. Alleen daarmee kom je er echter nog niet, want de website dient alsnog voor de zoekmachine geoptimaliseerd te zijn.


Domeinnaam en extensie


De extensie van een domeinnaam heeft overigens eveneens invloed op de online vindbaarheid. Het is logisch dat je als restaurant in Nederland geen .fr extensie neemt, maar een .nl extensie. Of dat je een internationale website wereldwijd gericht met een domeinnaam op .com laat eindigen. Het is dan ook mogelijk om naast een zoekwoord in de domeinnaam ook met de extensie rekening te houden als je online goed vindbaar wilt zijn. Bij het registreren van een domeinnaam, zijn dat punten om rekening mee te houden. Het is echter nog veel belangrijker dat je een domeinnaam kiest die bij je bedrijf past.

Het hoeft niet altijd een naam te zijn die rechtstreeks refereert naar je product of dienst. Zo zijn er genoeg domeinnamen die helemaal geen enkele link hebben met de inhoud van de website, maar wel heel goed te onthouden zijn. Herkenning en naamsbekendheid spelen daarom ook een rol in de online vindbaarheid. Bijvoorbeeld omdat gebruikers van de zoekmachine die de domeinnaam ergens zijn tegenkomen deze rechtstreeks in de zoekbalk ingeven. Of rechtstreeks in de browser typen om direct toegang te krijgen tot je website.


Zo kies je een goede domeinnaam


De invloed van een goede domeinnaam op de online vindbaarheid is dus wel aanwezig, maar wel beperkt en er zijn dan ook meer aandachtspunten om rekening mee te houden. Bij een domeinnaam registreren is het bijvoorbeeld van belang om een korte en simpele naam te kiezen. Kies ook een naam die uniek en origineel is, want die is net als een korte en eenvoudige naam beter te onthouden. Heb je een heel specifiek product of dienst dan is het wel raadzaam om deze in de domeinnaam op te nemen. Er is dan doorgaans sprake van een niche en de concurrentie is op het gebied van een hoge positie in de zoekmachine in dat geval lager.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen