Home Aangeboden artikel Deze drie studiekeuzetips maken het kiezen een stuk makkelijker

Deze drie studiekeuzetips maken het kiezen een stuk makkelijker

door Twenty Four Webvertising B.V.

Verpleegkunde, PABO of toch commerciële economie? Er zijn vandaag de dag zoveel studies te vinden dat je door de bomen soms het bos niet ziet. Raak je hiervan in de stress of weet je simpelweg niet waar je moet beginnen? Dan wil je deze drie tips zeker niet missen! Lees snel verder voor de beste trucs voor het kiezen van een studie!


Je studiekeuze staat niet muurvast

Laten we maar meteen van start gaan. De eerste tip is er een die je vooral wat stress kan schelen: je studiekeuze is geen muurvaste keuze. Tuurlijk snappen we dat je het liefste start met een studie die je gelijk helemaal fantastisch vindt, maar leg de lat niet te hoog voor jezelf. Meer dan 35% van alle studenten stopt namelijk binnen het eerste jaar met hun studie, en dat is helemaal niet erg. Zie het juist als een manier om meer te weten te komen over jezelf en over het studentenleven. Leg dus niet teveel druk op jezelf, want er bestaat geen ‘perfecte studie’.

Durf voor jezelf te kiezen

Ten tweede vinden we deze ook erg belangrijk: durf vooral voor jezelf te kiezen. Er is eenmaal een grote kans dat jouw omgeving een grote rol speelt bij jouw uiteindelijke keuze, maar vergeet niet: uiteindelijk ben jij degene die de studie gaat doen, en dus niet je ouders, opa of oma, vriend of vriendin etc. Voel je bijvoorbeeld dat je een bepaalde studie moet uitproberen van je ouders? Of vond een vriend of vriendin een studie waar jij interesse in had helemaal niks? Laat je mening vooral niet vervormen door anderen, maar blijf lekker bij jezelf. Ga desnoods nog eens na wat jouw eigen interesses en talenten zijn en in welke studie deze aspecten het beste uit de verf zullen komen. Je zult merken dat je sterker in je schoenen staat als jij iets studeert wat ook echt past bij jou, dus laat dit zeker niet afhangen van de omgeving.

Ontdek het aanbod

Nu een avontuurlijke tip: ontdek het aanbod. Dan hebben we het niet alleen over open dagen, open lesmiddagen of meeloopdagen, maar ook over het ontdekken van studentensteden. Welke stad zie jij jezelf al rondlopen, koffie drinken en eventueel zelfs al op jezelf wonen? Natuurlijk gaat het studeren over de studie zelf, maar de stad waarin je dit hoopt te gaan doen kan ook invloed hebben op je keuze. Daarnaast zijn meeloopdagen ook erg aan te bevelen. Bij de meeste scholen betekent dit dat je voor 1 dagdeel mag meelopen met een student. Je kan dus niet alleen al een aantal lessen volgen, maar ook achter de ongezouten studenten mening komen over alle voor- en nadelen van de studie of school. Is dat niet even handig?

Kom je er niet in je eentje uit? Dan zijn er bij September Advies genoeg coaches die jou op weg kunnen helpen. Vanuit September Advies krijg jij door middel van een aantal diverse gesprekken een op maat gemaakt studiekeuzeadvies. Hierna weet je welke opleiding het beste bij je past en kun je je met vertrouwen je studiekeuze definitief maken. De gesprekken zijn met een professionele studiekeuzeadviseur in een stad bij jou in de buurt. Voor het traject plannen we een gratis oriënterend gesprek. Het doel van dit gesprek is jouw studiekeuze vraag duidelijk te krijgen. Na dit gesprek kun je voor jezelf bepalen of je door wilt met het traject.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen