Als student heb je het al zwaar genoeg. Je betaalt meestal de hoofdprijs voor een studentenkamer waar je net een bed en eventueel bureau in kunt zetten en ook je collegegeld liegt er niet om. Extra belangrijk dus om kritisch te kijken naar de overige kosten die je maakt. Hierbij moet je denken aan je vaste lasten voor je telefoon, zorgverzekering, energie en ook eventueel je auto als je deze hebt. Qua eten is het als student meestal prima te doen. Voor een pizza uit de supermarkt betaal je vaak maar een paar euro en ook een pan met spaghetti of macaroni kost natuurlijk niet de hele wereld. Toch kan het wel verstandig zijn om regelmatig je vaste lasten een goed onder de loep te nemen en te kijken waar je kunt besparen. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf een hele hoop doen om de kosten te drukken. Kortom, tijd voor actie!
Maak duidelijke afspraken
Iedereen heeft te maken met vaste lasten. Op het moment dat je dus wilt besparen, is het raadzaam om eerst de vaste lasten onder de loep te nemen die je volledig voor eigen rekening dient te nemen. Zo is het online vergelijken van je zorgverzekering, telefoon en autoverzekering een goede eerste stap om dit te doen. Je kunt namelijk tegenwoordig eenvoudig online je auto verzekeren nadat je verschillende verzekeraars hebt vergeleken. Dit geldt ook voor je telefoon en andere vaste lasten. Als je deze lasten allemaal kritisch hebt bekeken, is het zaak om de overige lasten, die je samen deelt met je medebewoners een te bespreken. Hierbij moet je denken aan de energierekening, maar ook de eventuele boodschappen. Door dit duidelijk te bespreken, voorkom je eventuele discussies achteraf.
Maak met je medestudenten een plan
Wanneer je samenwoont met enkele huisgenoten, dan is het wel zo prettig dat jullie over bepaalde zaken afspraken maken. Het kan namelijk niet zo zijn dat de één een half uur doucht, terwijl de anderen iedere dag met een paar minuten klaar zijn. Vooral gezien het feit dat je de kosten voor energie doorgaans deelt door het aantal bewoners. Zorg er dus voor dat je met elkaar om tafel gaat zitten om dit te bespreken. Zo voorkom je dat je iedere maand scheve gezichten krijgt, doordat de één misschien wel verantwoordelijk is voor meer dan de helft van het gasverbruik. Doe dit overigens niet alleen voor het douchen, maar ook voor de verwarming. Het kan niet zo zijn dat een student die maar 10 uur per week les heeft, de hele dag met de verwarming op 23 graden lekker warm thuis zit, terwijl de rest in de collegezaal zit.
Maak iemand verantwoordelijk voor de thermostaat
in een studentenhuis met meerdere studenten, is het handig om iedere week iemand verantwoordelijk te maken voor de thermostaat. Zo voorkom je dat deze onnodig hoog wordt gezet en kunnen jullie er ook een soort competitie van maken. Wie kan ervoor zorgen dat het minste gas wordt verbruikt. Niet alleen is dit ontzettend leuk, maar zorgt er ook voor dat de kans op een lage energierekening stukken groter wordt.