Home Aangeboden artikel Slecht internet in je studentenhuis: wat kun je daaraan doen?

Slecht internet in je studentenhuis: wat kun je daaraan doen?

door Twenty Four Webvertising B.V.

Internet in je studentenhuis is een primaire levensbehoefte. Wat moet je zonder? Om te beginnen heb je het keihard nodig voor je studie, maar natuurlijk ook voor je ontspanning. Dat er een internetverbinding aanwezig is, is doorgaans verondersteld. Maar of die verbinding ook naar tevredenheid werkt, is een ander verhaal. Er zijn weinig dingen irritanter dan slecht internet. Wat kun je eraan doen als het internet in jouw studentenhuis slecht is?

Lobbyen voor een beter abonnement

Laat we één ding vooropstellen: van een drol maak je nooit een klomp goud. Met een internetabonnement dat simpelweg onvoldoende om aan de behoeftes te voldoen kun je doen wat je wilt, maar krijg je nooit beter internet als je niet voor een beter abonnement gaat. Ga lobbyen bij je huisbaas voor een beter internetabonnement, of maak er zelf werk van als je er als bewoner zelf over gaat. Kies bij voorkeur niet voor DSL-internet, maar ga voor kabelinternet of glasvezelinternet met een downloadsnelheid die past bij het aantal gebruikers dat tegelijkertijd van de verbinding gebruik wil kunnen maken. Je kunt online internet providers vergelijken om een passend nieuw abonnement te vinden.

Router op een ander kanaal instellen

Je kunt een ander kanaal instellen op je router om je draadloos internet te verbeteren. Routers kunnen namelijk het draadloos internetsignaal op verschillende kanalen uitzenden. Vooral als je op een plek woont waar veel routers op een relatief kleine ruimte aanwezig zijn, is het aan te raden om dit op z’n minst te checken. Als te veel verbindingen op hetzelfde kanaal zijn ingesteld, kan je internet minder goed werken. Gebruik de app Wifi Analyzer om te zien op welk kanaal jouw wifi ingesteld staat en hoeveel andere verbindingen er zijn die ook op dat kanaal zitten. Meestal wordt een verbinding door de router standaard ingesteld op kanaal 1, 6 of 11. Zoek op de website van je provider hoe je het kanaal van je router kunt wijzigen naar een kanaal dat minder drukbezet.

Router op een betere plek zetten

Verbeter je wifi door je router op een strategische plek in huis te plaatsen. Kies een centrale locatie, omdat het signaal en de snelheid zwakker worden naarmate je verder van de zender bent met het apparaat waarop je de internetverbinding gebruikt. Plaats de router hoog en vrij, bijvoorbeeld op een kast, zodat de radiostralen minder obstakels hebben. Als je router meerdere antennes heeft, zet deze dan rechtop en spreid de antennes om het bereik te vergroten. Let op dat andere elektronische apparaten het wifi-signaal kunnen verstoren. Zorg daarom voor een afstand van minimaal 30 cm tussen apparaten en je router. 

Maak in ieder geval werk van het oplossen van het probleem van slecht internet in je studentenhuis. Het kan je studie in de weg zitten, en ook je ontspanmomenten, en beide zijn natuurlijk erg belangrijk. Bovendien: als er iets op orde moet zijn anno 2023, dan is het wel de lokale internetverbinding. Besteed er nu even tijd aan, dan kunnen jij en je huisgenoten daarna gewoon zonder frustraties internetten thuis.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen