Home Aangeboden artikel Slechte luchtkwaliteit in scholen heeft gevolgen

Slechte luchtkwaliteit in scholen heeft gevolgen

door Twenty Four Webvertising B.V.

Als we onze kinderen naar school sturen, verwachten we dat ze in goede handen zijn. Tussen de docenten en beheerders moeten studenten een waakzaam oog hebben die over hen uitkijkt, ervoor zorgend dat ze zich aan de boeken houden en problemen vermijden. We verwachten ook dat ze leren in een schone en gezonde omgeving. Helaas is dat niet altijd het geval. In scholen kan er namelijk sprake zijn van een ongeschikte luchtkwaliteit, wat ook in universiteiten zo is. Onderstaand kun je lezen over de bijwerkingen en oorzaken van deze slechte luchtkwaliteit in scholen, maar ook hoe het opgelost kan worden.

Bijwerkingen van slechte luchtkwaliteit in scholen

  • Studenten hebben lagere concentratieniveaus – Vanwege hogere koolstofdioxidegehaltes en slechte ventilatie binnenshuis, verliezen veel studenten gemakkelijk hun focus tijdens school, wat uiteindelijk hun opleiding schaadt. Andere omgevingsfactoren die het scherpstellen moeilijker kunnen maken, zijn onder meer abnormale temperatuur en fijnstofniveaus.
  • Verhoogde afwezigheid – Studenten missen vaak de les vanwege luchtweginfecties, allergieën en bijwerkingen door blootstelling aan chemicaliën die in klaslokalen worden gebruikt.
  • Vocht en schimmel leiden tot irritatie – Hoesten, irritatie van de keel, uitputting, hoofdpijn en piepende ademhaling zijn allemaal schadelijk voor jonge, aangetaste immuunsysteem. Een hoge luchtvochtigheid kan schimmelgroei bevorderen.
  • Verhoogde percentages astma en astma-gerelateerde ziekten – Deze ziekten en gezondheidseffecten leiden tot veel gemiste schooldagen.

Oorzaken van slechte luchtkwaliteit in scholen

  • Verouderde gebouwen – Veel scholen draaien al tientallen jaren, met zeer weinig updates. Als gevolg hiervan hebben veel scholen problemen met lekken, waterschade en overmatig vocht – wat leidt tot stof, schimmels en andere allergenen in de lucht die bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit binnenshuis.
  • Slechte ventilatie en HVAC-systemen – Onvoldoende ventilatie resulteert in hoge niveaus van schadelijke deeltjes in de lucht en koolstofdioxide. Het leidt ook tot schimmel- en bacteriegroei. Ten slotte, als HVAC-systemen niet regelmatig worden schoongemaakt, kunnen ze fijnstof zoals vuil en andere schadelijke ophoping in klaslokalen blazen.
  • Luchtverontreinigende stoffen binnenshuis – Met zoveel kinderen die hun ziektekiemen rond scholen dragen, worden er regelmatig bacteriën door klaslokalen verspreid. Denk aan de extra chemicaliën en de uitlaatgassen van schoonmaakproducten en de lucht is vrijwel zeker ongezond.

Oplossingen voor slechte luchtkwaliteit in scholen 

  • Ventilatie verbeteren – Door de luchtstroom door het hele gebouw te laten stromen, kunnen scholen voorkomen dat schadelijke lucht stagneert en in de longen van kinderen wordt ingeademd. Zorg ervoor dat HVAC-systemen regelmatig worden gebruikt en bijgewerkt, en als dat niet het geval is, kunnen docenten ramen openen voor meer frisse lucht. Koop bovendien voor elk lokaal een CO2 meter zodat gecontroleerd kan worden of er genoeg geventileerd wordt. 
  • Sluit de gaten af – Vind lekken of erosiegebieden waar vervuiling het gebouw binnendringt en repareer ze op de juiste manier, zodat je een langetermijnoplossing krijgt. Dit voorkomt verdere doorsijpeling van schadelijke luchtverontreinigende stoffen en verontreinigingen. In sommige gevallen worden UV-C-lampen gebruikt in de HVAC-luchtkanalen om schimmelgroei door stilstaand water te voorkomen.
  • Reinig de lucht met een luchtreiniger – Door een commerciële, goedkope luchtreiniger of set HEPA-luchtreinigers in een school toe te voegen, kan de lucht aanzienlijk worden gefilterd, met behulp van zeer efficiënte filtratie om tot 99,99% van de schadelijke deeltjes in de lucht te verwijderen. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen