Home Aangeboden artikel Studenten lenen gemiddeld 700 euro per maand

Studenten lenen gemiddeld 700 euro per maand

door pricewise.nl


Tegenwoordig leent zo’n 70 procent van alle studenten bij. Gemiddeld wordt er maandelijks 700 euro per maand geleend. Dit bedrag ligt fors hoger dan een aantal jaar geleden, toen er nog een basisbeurs was voor studenten. Het aantal studenten met een bijbaan is de afgelopen jaren gelijk gebleven. Wel werken veel studenten in sectoren getroffen door de coronacrisis.

Vaker en meer lenen

Veel meer studenten bouwen sinds de invoering van het leenstelsel een studieschuld op, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Tegenwoordig heeft 60 procent van de studenten op 18-jarige leeftijd al een lening (geboren in 1998 of 1999). Studenten die in 1992 of 1993 geboren werden leenden veel minder vaak geld op hun 18e. Destijds ging het om 20 procent van de 18-jarige studenten. Het onderzoek van het CBS wijst niet alleen uit dat studenten vaker lenen, ze lenen ook een hoger bedrag. Jongere studenten lenen gemiddeld 510 euro per maand. Dit is ruim 200 euro meer dan het leenbedrag van studenten die voor 2015 begonnen met studeren, voor de invoering van het leenstelsel. Naarmate studenten ouder worden, gaat ook het gemiddelde leenbedrag omhoog. Studenten wordt aangeraden om op zoveel mogelijk kosten te besparen, zoals de zorgverzekering, boodschappen en maandelijkse abonnementen.

Evenveel bijbaantjes

Het aantal studenten dat werkt naast de studie is gelijk gebleven. Ongeveer 85 procent van alle studenten heeft een bijbaantje. Studenten verdienen tegenwoordig meer met hun bijbaan dan een paar jaar geleden. Dit komt door de verhoging van het minimumjeugdloon en doordat studenten tegenwoordig meer uren werken. Studenten geboren in 1998 en 1999 verdienen gemiddeld 420 euro per maand met een bijbaantje op hun 19de. Voor studenten geboren in 1990 en 1991 bedroeg dit gemiddeld 370 euro per maand. Studenten krijgen vanaf 21 jaar een hoger minimumjeugdloon. Studentenvakbond AKKU komt op voor de belangen van Nijmeegse studenten en organiseerde deze verrassingsactie.

Inkomsten onder druk

Door de coronacrisis staan de inkomsten van veel studenten onder druk. Zo werken veel studenten in de horeca of als medewerker bij evenementen, twee sectoren die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis. Dit wil zeggen dat studenten die niet terug kunnen vallen op hun ouders op zoek moeten naar een andere bron van inkomsten, of dat ze hun lening nog verder omhoog moeten schroeven om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Hier komt nog bij dat tienduizenden studenten door het coronavirus een studievertraging hebben opgelopen. Dit komt onder andere door een kleiner aanbod aan stageplekken en de tijdelijke sluiting van de scholen. De overheid heeft een aantal maatregelen getroffen om deze studenten tegemoet te komen. Zo kunnen laatstejaarsstudenten drie maanden collegegeld terugkrijgen als ze zich door de coronacrisis na de zomervakantie opnieuw moesten inschrijven voor hun studie.

Einde leenstelsel

FNV Young & United en LSVb willen een einde maken aan het leenstelsel. Wil jij dit ook? Teken dan de petitie.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter