Home Aangeboden artikel Verhuizen? Hier moet je op letten bij het afsluiten van verzekeringen

Verhuizen? Hier moet je op letten bij het afsluiten van verzekeringen

door Bas Heerink

Sta je op het punt om te verhuizen? Dan komt er behoorlijk wat op je af. Je moet immers al jouw spullen van de ene naar de andere locatie verplaatsen. Daarom ben je mogelijk al druk bezig om alles in verhuisdozen te pakken. Omdat een verhuizing nogal hectisch kan zijn, zijn veel mensen blij als dit achter de rug is. Logisch, want je kunt in dat geval volop genieten van jouw nieuw stulpje. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen te vroeg beginnen met genieten. Zo worden lang niet altijd de juiste verzekeringen afgesloten. Om te voorkomen dat jij hier de dupe van wordt, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij het afsluiten van verzekeringen.

Is een woonhuisverzekering nodig?

Als je verhuist van een huur- naar een koopwoning, moet je waarschijnlijk een extra verzekering afsluiten. Doordat jij de eigenaar bent van de woning, heb je een opstalverzekering nodig. Dit ben je verplicht volgens de Nederlandse wet. Met een woonhuisverzekering, zoals een opstalverzekering ook wel genoemd wordt, ben je verzekerd voor onverwachte gebeurtenissen. Hierbij kun je denken aan een brand of inbraak. De schade die door zo’n gebeurtenis ontstaat aan jouw woning, wordt dan vergoed door de verzekeraar.

Verhuis je naar een (nieuwe) huurwoning? Dan hoef je geen woonhuisverzekering af te sluiten. Jij bent immers niet de eigenaar van het pand. Bij een huurwoning is de opstalverzekering daarom voor rekening van de verhurende partij. Check voor de zekerheid wel even of dit allemaal goed geregeld is voordat jij in jouw huurwoning trekt. In dat geval kun je met een gerust hart in jouw huurhuis trekken.

Verwar een inboedelverzekering en opstalverzekering niet met elkaar

Een inboedel- en opstalverzekering lijken veel op elkaar. Zo vergoeden beide verzekeringen schade die ontstaan is door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm of diefstal. Hierdoor denken sommige mensen dat het niet nodig is om beide verzekeringen af te sluiten. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gedacht dat schade aan een inbouwkoelkast of vaste vloer onder de inboedelverzekering valt. Toch is dit niet het geval. Omdat beide onderdelen aan jouw woning vastzitten, vallen ze onder de opstalverzekering. Dit geldt dan weer niet voor een ‘losse’ vloer of koelkast.

Ondanks dat de twee verzekeringen op elkaar lijken, verschillende ze wel degelijk van elkaar. Daarom raden wij jou aan zowel een opstal- als inboedelverzekering af te sluiten. In dat geval wordt zowel schade aan de vaste als ‘losse’ onderdelen vergoed. Omdat het twee verzekeringen zijn, betaal je een hoger bedrag aan premie. Laat je hier niet te veel door leiden, want bij schade door brand, storm of inbraak pluk je de vruchten van beide verzekeringen. Je hoeft de kosten voor het verhelpen van de schade dan immers niet uit eigen zak te betalen.

Verzeker jezelf ook buitenshuis

De meeste mensen richten zich enkel tot woonverzekeringen als zij gaan verhuizen. Logisch, want je wilt dat jouw opstal en inboedel goed verzekerd zijn. Desondanks is het niet verstandig om je alleen tot jouw woning zelf te richten. Jouw spullen kunnen namelijk ook buitenshuis beschadigen. Zo kan jouw smartphone bijvoorbeeld gestolen worden tijdens een dagje uit. Je hebt in dat geval niets aan een inboedel- en opstalverzekering. Wil je dat dergelijke schade ook vergoed wordt? Dan is een buitenshuisverzekering een goede keuze. Jouw spullen zijn in dat geval verzekerd voor schade, verlies en diefstal binnen Nederland. Dit geldt onder meer voor contant geld, zonnebrillen, camera’s, smartphones, tablets en laptops. Medische hulpmiddelen en prothesen vallen eveneens binnen de dekking van deze verzekering.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen