Home Aangeboden artikel Waar moet je als student op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Waar moet je als student op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

door ikbenfrits.nl

Het was echt gezellig hoor, dat studentenhuis. Veel gelachen, gekookt en gefeest met huisgenootjes. En ondertussen ook nog een beetje gestudeerd. Maar nu is het tijd voor wat anders. Een eigen voordeur, keuken, woonkamer, douche en toilet. Dus op zoek naar je eigen droomhuis! Voor de een is het een appartementje in het centrum, voor de ander een bovenwoning in een nieuwbouwwijk en voor weer een ander een rijtjeshuis met een tuintje. Hoe het ook zij, het is belangrijk om die roze bril even af te zetten en het koppie erbij te houden. Niet zomaar lukraak gaan bieden en eerst goed kijken naar de voorwaarden die bij de koop van het paleisje horen. Verborgen gebreken, ingrijpende bestemmingsplannen, gigantische verbouwingen voor je erin kan trekken en geldschieters die allemaal de aller, aller, aller beste hypotheek met de meest aantrekkelijke voorwaarden en de laagste maandlasten hebben. En weet jij hoe het werkt bij de notaris? En hoeveel procent is kosten koper? Laat je daarom goed informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur en neem dan pas een weloverwogen beslissing. Je zit er namelijk de komende jaren aan vast.

Kan een student een huis kopen?

Jazeker, iedereen die 18 jaar of ouder is mag een huis kopen. Dus het maakt niet uit of je net bent afgestudeerd of dat je nog steeds studeert. Maar omdat je waarschijnlijk nog niet zo heel veel verdient is de hypotheek die je kunt krijgen niet bijster hoog. Daar moet je dus rekening mee houden als je op huizenjacht gaat.

Voorwaarden gelden ook voor jou

Als je net de loterij hebt gewonnen of als je ouders multimiljonair zijn kun je nu wel ophouden met lezen. Maar ook als je niet in het geld zwemt kun je een huis kopen door een hypotheek af te sluiten. Of je die krijgt ligt aan je inkomen en de schulden die je hebt en hoeveel je daarvoor maandelijks kwijt bent. Het spreekt voor zich dat je maandelijks genoeg moet verdienen om naast andere financiële verplichtingen de hypotheeklasten te betalen. Ook de continuïteit van je inkomen is belangrijk, met een vast contract krijg je dus makkelijker een hypotheek.

Alles opgeteld telt mee

Naast je inkomen en je schulden zijn er uiteraard meer vaste lasten die je maandelijks moet betalen. Denk aan verzekeringen. Als dat allemaal in kaart is gebracht kijkt de hypotheekverstrekker hoeveel je maximaal kunt lenen. 

Je ouders mogen helpen

De kans is best groot dat je niet voldoende kunt leveren? voor je droomhuis. In dat geval kunnen je ouders je financieel bijstaan om het wel mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het resterende bedrag van hen te lenen. Denk niet dat je dat wel even bij ze op de bank mondeling met ze af kunt tikken. Het gaat meestal om een flink bedrag en je wil niet dat vage afspraken straks tussen je ouders en jou instaan. Laat daarom een leningsovereenkomst schriftelijk opstellen, dan weet iedereen waar die aan toe is. De belastingdienst stelt ook allerlei voorwaarden aan een lening van je ouders. Zoek dat samen met je ouders en een financieel adviseur goed uit. Als je ouders het hebben liggen mogen ze je ook een bedrag schenken. Tot een bepaald bedrag hoeft daar geen belasting over betaald te worden. Maar het mag maar 1X in je leven belastingvrij. Dus let daar op. Vroeger konden je ouders ook garant voor je staan en meetekenen voor een hypotheek. Er zijn nog een paar aanbieders die dat doen, maar dan wel tegen hele strenge voorwaarden. Eigenlijk is dat geen optie meer. 

ikbenfrits.nl

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen