Home Aangeboden artikel Waarom een toenemend aantal universiteitsstudenten Python voor data science wil leren

Waarom een toenemend aantal universiteitsstudenten Python voor data science wil leren

door Twenty Four Webvertising B.V.

De programmeertaal Python is de afgelopen jaren populair geworden. Eén van de toepassingsgebieden van Python is Data Science, een vakgebied dat statistiek, programmeren en bedrijfskennis combineert om tot nieuwe inzichten te komen. In dit artikel onderzoeken we de redenen achter de trend dat steeds meer studenten meer te weten willen komen over Python.

Wat is Python en hoe wordt het toegepast op data-analyse?

Python is een high-level programmeertaal die veel wordt gebruikt voor data science vraagstukken. Python staat bekend om zijn eenvoud, leesbaarheid en gebruiksgemak. De taal heeft een uitgebreide bibliotheek met tools en frameworks, waaronder NumPy, Pandas, Scikit-Learn, TensorFlow en PyTorch, waardoor het een ideale keuze is voor data-analyse en machine learning.

De populariteit van Python in de datawetenschap kan worden toegeschreven aan zijn veelzijdigheid, flexibiliteit en schaalbaarheid. Het stelt data-analisten in staat om eenvoudig data te manipuleren en te visualiseren, complexe modellen te bouwen en voorspellende analyses uit te voeren. Het gebruiksgemak en de krachtige bibliotheken van Python maken het een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren programmeurs.

Waarom steeds meer studenten Python willen leren

De groeiende vraag naar datawetenschappers en machine learning-engineers op de arbeidsmarkt is een van de belangrijkste redenen voor de toenemende belangstelling voor Python. Volgens Precedence Research zal de data science markt tot 2030 nog een aantal keer over de kop gaan qua omvang. Er zijn dan ook veel bedrijven die op zoek zijn naar professionals die vaardig zijn in Python. 

Een andere reden voor de populariteit van Python is de enorme en goedfunctionerende community. Python heeft een actieve onlinegemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die regelmatig bijdragen aan de ontwikkeling van de taal en ondersteuning bieden via forums.

Bovendien maken de gemakkelijk te leren syntaxis en leesbaarheid van Python het een ideale keuze voor niet-technische professionals zoals bedrijfsanalisten, marketeers en onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het analyseren van gegevens, maar geen technische achtergrond hebben.

Tegenwoordig hebben steeds meer Nederlandse universiteiten, zoals ook de Radboud Universiteit, dan ook een data science programma. Python is vaak een belangrijke skill binnen deze programma’s.

Manieren om over Python te leren

Zojuist schreven we al dat steeds meer universiteiten hele programma’s aanbieden op het gebied van data science. Gelukkig is een volledige universitaire studie niet de enige manier om Python te leren. Zo zijn er ook veel boeken en kortere data science opleidingen beschikbaar. Zo kun je ook als je al afgestudeerd bent (of nooit hebt gestudeerd) toch jezelf bij- of omscholen op het gebied van Python en data science. Eén ding is zeker: de vraag naar skills op dit vlak zal voorlopig aanhouden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen