Home Aangeboden artikel Wat zijn de beste speciaalbieren van Nijmegen?

Wat zijn de beste speciaalbieren van Nijmegen?

Ga je als nieuwe student in Nijmegen op kamers, dan krijg je eerst te maken met allerlei zaken die je moet regelen, zoals een fatsoenlijke kamer, welke verzekeringen je moet afsluiten, energie vergelijken en kennismaken met de universiteit of hogeschool. Als dit achter de rug is, kun je je ook bezig houden met een andere voorname studentenactiviteit: namelijk bier drinken. Hiervoor zit je in Nijmegen goed.

Stad van de speciaalbieren

Nijmegen mag zich tot de oudste steden van Nederland rekenen (wellicht zelfs de oudste). De geschiedenis van Nijmegen gaat terug tot in de Romeinse tijd. In 2005 vierde de stad zelfs haar 2000-jarig bestaan. Er zijn maar weinig Nederlandse steden die kunnen terugkijken op een dergelijke lange geschiedenis. Dat je studeert in een van Nederlands oudste steden kun je als student dus al in je zak steken. Daarnaast is er voor jou nog een interessant feitje, namelijk dat Nijmegen dé stad is waar je kunt genieten van lokaal gebrouwen speciaalbieren. Er zijn maar weinig steden in Nederland waar zoveel speciaalbieren worden gebrouwen als in Nijmegen. Het lokaal brouwen is tegenwoordig sowieso een hippe hobby in heel Nederland, maar in Nijmegen nog net iets meer. Veel studenten houden zich zelf bezig met het brouwen, tappen en drinken van bier. In 2018 werd zelfs een student van de RU uitgeroepen tot beste biertapper van de stad. Ben jij als student net iets kieskeuriger met je keuze van bier, dan het standaard fluitje van de tap? Dan heb je een goede keuze gemaakt voor Nijmegen om te studeren.

De Nijmeegse bierfeesten

Driemaal per jaar worden de Nijmeegse bierfeesten gehouden, al gingen twee daarvan in 2020 niet door. Normaal gesproken vinden een bokbierdag, de winterbierfeesten en pinksterbierfeesten plaats. Tijdens de pinksterbierfeesten worden er vooral lichte en fruitige witbieren gepresenteerd en tijdens de winterbierfeesten donkere seizoensgebonden bieren met een vrij hoog alcoholpercentage. Tijdens de winterbierfeesten worden ook de beste speciaalbieren van Nijmegen gekozen. De Nijmeegse bierfeesten worden georganiseerd in samenwerking met vier Nijmeegse kroegen. Tijdens de bierfeesten kun je een strippenkaart kopen, waarmee je vijf speciaalbieren van verschillende Nijmeegse bierbrouwers krijgt.

En de beste Nijmeegse bieren zijn?

Vanwege het coronavirus heeft in januari 2020 alleen het winterbierfeest plaatsgevonden. Hier werden de beste speciaalbieren van Nijmegen voor 2020 gekozen. Twee bieren in twee categorieën hebben gewonnen. In de categorie lichte speciaalbier van Nijmegen won het lokale biertje ´Rust´ van brouwerij Nevel. In de categorie beste zware bier van Nijmegen won ‘Darkness My Old Friend’ van brouwerij Hootch. Beide brouwerijen brouwen verschillende soorten speciaalbieren. Brouwerij Nevel heeft zelfs een eigen proeflokaal waar je de verschillende bieren kunt proberen. Als de bieren van Nevel bevallen, dan kun je een bierabonnement afsluiten, waarbij je iedere twee maanden een nieuw bierpakket ontvangt. Bij zowel brouwerij Nevel als brouwerij Hootch kun je bieren aanschaffen in de webshop. Brouwerij Nevel heeft tevens door heel Nederland bij verschillende brouwerijen een verkooppunt van hun bieren.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen