Home Aangeboden artikel Wist je dit al over wijn?

Wist je dit al over wijn?

Niet alleen in Frankrijk en Italië wordt veel wijn gedronken, ook in Nederland drinken we graag een glaasje. Bij het eten of op het terras. Maar deze feitjes over wijn, wist je vast nog niet allemaal. 


Laten we eens beginnen met hoeveel wijn we in Nederland drinken. Het laatste onderzoek was in 2014. Daar kwam uit dat we toen zo’n 20.3 liter per jaar dronken. Omgerekend naar een bevolking van 17 miljoen nu, komt dit uit op zo’n 515 miljoen liter wijn. Oftewel maar liefst 600 miljoen flessen per jaar. 

Denk je dat dat veel is. Dan moet je weten dat de meeste wijn per hoofd van de bevolking wordt gedronken in Vaticaanstad. Daar drinken ze gemiddeld maar liefst 62.3 liter wijn per persoon per jaar.  En dan is dat al beduidend minder dan in 2008, toen was het namelijk nog 74,3 liter per persoon. 

Geschiedenis

Wist je dat er aanwijzingen zijn dat er 8000 v. Chr. al wijn gedronken werd. Er zijn resten van potten gevonden in Georgië met daarop sporen van wijnsteenzuur. En wist je dat wijn vroeger gezien werd als een drank met bovennatuurlijke krachten? De oude Grieken zagen wijn als het bloed van Dionysos. Het drinken van wijn was een sacrament. Daarnaast werd wijn gebruikt als vervanger van bloed bij offer taferelen. 

Hars

Vroeger werd wijn in aardewerken kruiken, zogenoemde Amforen bewaard. Omdat deze kruiken te poreus waren om de wijn in te bewaren, werd er hars aan de wijn toegevoegd. In Griekenland wordt overigens nog steeds hars toegevoegd aan de bekende Retsina wijn. Waarschijnlijk omdat ze gewend zijn aan de smaak. 

Bewaren

Bewaren van wijn in kruiken was natuurlijk niet optimaal. Maar jouw koelkast is dat ook niet! De temperatuur in je koelkast is namelijk te laag voor wijn. Ook voor witte wijn. Daarnaast fluctueert de temperatuur in een gewone koelkast te veel wat niet goed is voor de smaak van de wijn. Wil je wijn goed bewaren dan doe je dat in een wijnklimaatkast. Deze  speciale wijn koelkast kun je los neerzetten in je kamer of keuken maar inbouwen in je keuken. De meeste wijnkasten hebben 2 zones, één voor de witte en één voor de rode wijn. 

De schil van de druif 

Wijn is er in diverse kleuren. We kennen allemaal wel de rode, witte en roséwijn. Dat rode wijn van blauwe druiven gemaakt wordt, is vast ook niet nieuw. Maar dat ook witte wijn van blauwe druiven gemaakt kan worden had je vast niet gedacht. Hoe ze dat doen? Dan wordt alleen het druivensap, waar geen kleurstoffen in zitten, vergist. Bij een Roséwijn worden de schillen van de blauwe druiven binnen 24 uur van de most gescheiden. Zo kan de schil minder hoeveelheid kleurstof afgeven waardoor de rosé kleur ontstaat. 

Nog meer kleuren

Denk je dat er alleen rood, wit en rosé wijn is, dan het je het mis. Net als er meer soorten containers zijn dan alleen de Kliko en meer soorten rugzakken dan alleen de eastpak rugzak, zo zijn er ook meer kleuren wijn. Bijvoorbeeld de grijze wijn (vin gris). Deze wijn is meestal gemaakt van rode druiven, met name pinot noir. En er is gele wijn. Dit zijn specifieke wijnen zoals de vin jaune uit de Franse Jura en wijnen uit de Jurançon of Sauternais of uit Georgië. Ja inderdaad, daar waar de wijn 8000 jaar v. Chr. al bestond. Dan zijn er nog amberkleurige wijn en taan (goudbruine portwijnen). Deze laatste is gemaakt van rode druiven die langdurig worden gerijpt in houten vaten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen