Home Aangeboden artikelen Alles wat je moet weten over industrieplaten

Alles wat je moet weten over industrieplaten

door Nedabo

In zware industrieën zal het gebruik van industrieplaten redelijk standaard zijn. Dit zijn vaak terreinen waar zwaar vrachtverkeer rijdt en hiervoor heb je een goede en stabiele ondergrond nodig. Industrieplaten kunnen op vrijwel alle soorten terreinen gelegd worden. Wat moet je weten over industrieplaten?

Wat is een industrieplaat?

Een industrieplaat is een betonplaat die doorgaans gebruikt wordt om terreinen te voorzien van een stevige bestrating of voor een parkeerplaats. Industrieplaten kunnen ook de functie van een rijweg hebben. Vaak worden industrieplaten gelinkt aan Stelcon betonplaten. Stelcon is een merknaam en is inderdaad van hoge kwaliteit. Toch hoeft een industrieplaat niet altijd een Stelcon betonplaat te zijn. Er zijn tegenwoordig goede leveranciers die ook hoogwaardige betonen industrieplaten produceren. Veelal bestaan industrieplaten uit standaard afmetingen en volgens de NEN erkende richtlijnen. 

Kwaliteit van industrieplaten

Industrieplaten moeten van hoge kwaliteit zijn, omdat er vaak zwaar vrachtverkeer overheen rijdt. Ook Nedabo zorgt ervoor dat hun industrieplaten aan de allerhoogste eisen voldoet. Omdat industrieplaten gemaakt zijn van beton, zijn de platen prima in staat om hoge drukkrachten op te vangen. De drukkrachten worden weergegeven in een codering, zodat je direct kunt zien welke druk een industrieplaat aankan. Hoe hoger de waarde, des te sterker is het beton en des te zwaardere druk kan de industrieplaat hebben. Echter, je hebt niet alleen met drukkrachten te maken, ook met trekkrachten. Beton heeft een korrelige structuur en kan dan gemakkelijk door de trekkrachten scheuren. Daarom zijn industrieplaten voorzien van een bewapening die de trekkrachten opvangt. Een gewapende industrieplaat kan zowel hoge druk- als trekkrachten opvangen. 

Een hoekrand of vellingkant

Industrieplaten kunnen voorzien zijn van een vellingkant. Een vellingkant is niet meer dan een afschuining van de randen. Dit wordt gedaan, omdat rechte hoeken al snel beschadigt raken. Als er stukken afbreken, dan kan de gehele industrieplaat beschadigd worden. Met een vellingrand heb je hier geen last van. Er is alleen een nadeel. Doordat de randen schuin zijn, ontstaat er ruimte waar bijvoorbeeld onkruid kan groeien. Industrieplaten met een rechte rand, kunnen voorzien zijn van een zogenaamde hoekrand, ook wel een hoekomlijning genoemd. Dit is een stalen rand om de industrieplaat. Als de industrieplaten met hoekrand stevig tegen elkaar liggen, worden er geen randen beschadigd en vormt de bestrating één geheel.

Het oppervlak van industrieplaten

Het oppervlak van industrieplaten kunnen verschillende structuren hebben. Zo kan kun je een gladde industrieplaat hebben, maar ook industrieplaten met een gebezemde oppervlak of met een traanplaatmotief. Het zal duidelijk zijn, dat een grove structuur nodig is, als je meer grip wilt hebben of als je een minder glad oppervlak wilt bij vochtig regenweer. Een industrieplaat met een structuur is dan veiliger in gebruik. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen