Na lange tijd woningen gevuld te hebben met anonieme, uit nep-hout vervaardigde meubels, wordt hout weer massaal omarmd – door bewoners én stylisten. Het materiaal is het duurzaamste dat er bestaat en creëert veel meer sfeer vanwege de unieke uitstraling: elke plank of balk is weer anders. In welke soorten blikvangers en sfeermakers zien we dat anno nu veelvuldig terug?
Houten deuren, al dan niet ingelegd met glas
De tijd van slecht isolerende, kunststoffen deuren is in veel woningen voorbij. Veelal kiest men voor een glazen deur die tussen hal en woonkamer voor meer licht zorgt. Een opvallende trend is de houten taatsdeur; deze heeft geen scharnieren maar een mechanisme waarbij de deur om een verticale as – een spindel – draait. Ook de taatsdeur kan met glasplaat op maat gemaakt worden. Doordat deze deur geen kozijn nodig heeft, gaat hij mooi op in de wand, terwijl de houten constructie een rustige, warme aanblik biedt.
De eettafel: trekpleister in menig woonkeuken
Ook naar de keuken kan een taatsdeur geïnstalleerd worden, informeer hierover bij Indu Doors, de expert op dit gebied. De keuken zelf is tegenwoordig een walhalla voor houten meubels en accessoires: het keukenblad is vervaardigd uit samengeperste balken, snij- en borrelplanken worden uitgestald en ook de kastjes en hun deurtjes zijn bij voorkeur van hout. En natuurlijk de kolossale eettafel met liefst zes of acht zitplaatsen: dit is dé trekpleister van de woning, zeker als het een woonkeuken betreft.
Hout in de badkamer? Waarom niet?
In de badkamer zorgt (geïmpregneerd) hout voor een soort wellness-gevoel. Een gouden combinatie wordt gevormd door ouderwets witte tegels en houten kasten, handdoekenrekken en andere badkamer-accessoires. Tot het bamboehouten prullenbakje aan toe. Extra tip: plaats een lichtschakelaar met een dimmer, zodat een warm bad ‘s avonds nog weldadiger aanvoelt.
Raambekleding: Scandinavische invloeden in uw woning
Houten luxaflex, shutters oftewel jaloezieën zijn overgewaaid uit Scandinavië, het deel van Europa dat toch al voor zo veel wooninvloeden zorgt. Deze raambekleding isoleert, is sierlijk en verduistert een ruimte prima. Ook worden geluiden van buitenaf ermee gedempt.
De rijkgevulde boekenkast zorgt voor gespreksstof
Uitstallen van spullen, het ‘mag’ weer van de interieurpolitie. Voor zover die al bestaat, natuurlijk. Maar zonder gekheid: minimalisme is uit, een persoonlijk en dus herkenbaar smoel is in. Daarbij worden fysieke boeken, ondanks de voorspellingen dat print zou verdwijnen, nog steeds massaal aangeschaft. In menig huis is de wand vullende boekenkast – uiteraard uit hout vervaardigd – de blikvanger die altijd voor de nodige gespreksstof met de visite zorgt. Hierin worden niet alleen literatuur, maar ook dierbare spulletjes uitgestald. Overigens isoleert een kast vol boeken een wand beter, maar het authentieke en sfeervolle aspect overheerst.