Inbouwspots voor buiten zijn tegenwoordig zeer populair. Naast een functionele oplossing bieden ze ook esthetische voordelen. Hieronder geven we enkele tips voor wanneer u de inbouwspots voor buiten wilt installeren.
Welke IP graad hebben inbouwspots voor buiten nodig?
Het allerbelangrijkste bij de installatie van inbouwspots voor buiten is de IP graad. De IP graad staat voor Ingress Protection Rating, bepaalt de mate van waterbestendigheid en is opgebouwd uit 2 cijfers. Het eerste cijfer staat voor stofbestendigheid; het tweede voor waterbestendigheid. Alles hangt ervan af waar u de inbouwspots wilt installeren. Onder de overkapping hebben de spotjes een minimale bescherming nodig omdat ze al afgedekt zijn door de oversteek. Hier volstaat een IP23 graad. Wilt u echter inbouwspots net boven de grond plaatsen, neem dan IP65. Dit laatste kan bijvoorbeeld ook indien u inbouwspots in een tuinpaaltje voorziet. Voor inbouwspots in de grond is een IP67 graad vereist.
Hoeveel inbouwspots heb ik nodig om mijn gevel goed te verlichten?
Spotjes in de overkapping voor buiten zijn heel gegeerd. Enerzijds heeft het een functioneel aspect: ’s avonds wanneer u thuiskomt is het gemakkelijk dat de gevel en voordeur goed verlicht zijn. Daarnaast is het ook een afschrikmiddel voor inbrekers. Die houden er niet van dat ze teveel in het licht moeten werken. Anderzijds heeft het ook een esthetisch aspect: verlichting maakt de sfeer. De schoonheid van een huis komt nog beter uit wanneer het in de spotlights wordt gezet.
Welke lichtkleur gebruik ik voor mijn buitenspots?
In LED verlichting zijn er 3 lichtkleuren en die worden uitgedrukt in Kelvin. Warm wit is 2700 tot 3000 Kelvin; normaal wit (ook wel daglicht genoemd) varieert van 4000 tot 4500 Kelvin en koud wit fluctueert van 6000 tot 6500 Kelvin. Voor buiten wordt meestal warm wit genomen omdat dit de warmste sfeer oproept. Sommige mensen kiezen ook voor daglicht. Koud wit wordt zelden genomen en heeft de meeste lichtsterkte.
Hoe verbind ik de inbouwspots?
Niettegenstaande de buiten spotjeswaterbestendig moeten zijn, is ook de verbinding met de voedingskabel uitermate belangrijk. Dit is immers het zwakke punt en zodra er vocht tussen de voedingskabel en de kabel van de spot komt, riskeert u een kortsluiting. Daarom is het belangrijk om, zeker op gevoelige plekken zoals inbouw in de grond een volledig waterdichte afsluiting te maken. Dit kan bijvoorbeeld met een waterdichte lasdoos, een waterdichte verbindingsdoos, een waterdichte kabelconnector of een krimpkous.
Bestaan er dimbare inbouwspots voor buiten?
Door verlichting te dimmen vermindert u de lichtintensiteit waardoor de sfeer verhoogt. Er bestaan voldoende dimbare LED inbouwspots voor buiten. U moet gewoon checken of de inbouwspot die u wilt kopen ook dimbaar is. Bij aansluiting aan een dimmer moet u die dan kunnen dimmen. Opgelet: niet alle dimmers zijn hiervoor geschikt. Er zijn immers veel dimsystemen en u contacteert best uw leverancier om te checken welk type dimmer voor uw inbouwspot geschikt is.
Bestaan er ook richtbare inbouwspots voor buiten?
Buitenspots bestaan ook richtbaar maar deze zijn nooit volledig dicht en bijgevolg is de weersbestendigheid beperkt tot IP44 waardoor ze wel nog geschikt zijn onder de overkapping of voor de wand onder de oversteek. Met richtbare inbouwspots kunt u bepaalde zaken accentueren. Check wel de gradenbundel. Hoe smaller, hoe ver de spot schijnt en hoe sterker het licht geconcentreerd is. Op grote hoogte (vanaf 5 m) is het aan te raden een lichtbundel van 24° of minder te nemen zoniet komt het licht niet ver genoeg.