Home Aangeboden artikelen Voor iedereen een passend afscheid

Voor iedereen een passend afscheid

door Sendarmedia

Waar vroeger alle uitvaarten in Nederland over het algemeen op dezelfde manier verliepen en bol stonden van de vaste rituelen is dat al lang niet meer het geval. Bij het organiseren van een uitvaart kijken nabestaanden veel meer naar het leven en het karakter van de overledene en laten ze dat terugkomen in het thema of het karakter van de uitvaart. Ook geven steeds meer mensen voor hun dood aan hoe ze hun eigen uitvaart georganiseerd willen hebben. Daarnaast hebben we met de komst van mensen uit andere landen ook een grotere verscheidenheid gekregen in begrafenissen en crematies. Elke cultuur en elke religie heeft eigen gewoontes die ook terug te zien zijn in de vormgeving van een uitvaart. Zo is er voor iedereen een passend afscheid.

De kosten van een uitvaart

We praten er liever niet over, maar de kosten van een uitvaart kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Ook met een klein budget kan je een passend afscheid organiseren. Toch is het jammer als het budget je beperkt in het maken van keuzes. Bovendien zadel je je nabestaanden liever niet op met de kosten van jouw uitvaart. Je kan tijdens je leven een geldbedrag opzij zetten voor jouw crematie of begrafenis, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om dat te doen. Een begrafenisverzekering afsluiten is een goede optie.

Een verzekering op maat

Bij een afscheid op maat hoort ook een uitvaartverzekering op maat. Zo biedt een Islamitische uitvaartverzekering specifieke mogelijkheden voor het uitvoeren van rituelen die passen binnen de Islam. Binnen de Islamitische uitvaartverzekering is er daarom bijvoorbeeld ruimte voor rituele wassing. Eeuwigdurende grafrust is belangrijk voor moslims. Dit valt onder de dekking van de Islamitische begrafenisverzekering. Een Chinese uitvaart kent weer andere rituelen. Chinezen maken vaak gebruik van een Feng Shui-meester om de datum, het tijdstip en de plaats van de uitvaart te bepalen. Wil je een uitvaartverzekering afsluiten, kijk dan goed naar de voorwaarden zodat je zeker weet dat jouw wensen vallen onder de dekking van de verzekering.

Heb je kinderen?

Als je kinderen hebt, is het goed om bij het vergelijken van verschillende uitvaartverzekeringen na te gaan of kinderen gratis meeverzekerd zijn. Wordt je kind binnenkort 18 jaar? Volwassenen vanaf 18 jaar kunnen zelf een uitvaartverzekering afsluiten. Hoe jonger je bent als je een begrafenisverzekering afsluit, hoe goedkoper de premie. Het is dan ook zeker verstandig om te overwegen al op jonge leeftijd een begrafenisverzekering af te sluiten.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Het vergelijken van verschillende verzekeringen loont zeker. Naast het vergelijken van de premies, kijk je ook naar de dekking. Gebruik een vergelijkingssite zodat je de verschillen tussen de verzekeringen in één oogopslag ziet.

Soorten verzekeringen

Bij de ene verzekering ontvangen je nabestaanden na jouw dood producten en diensten die nodig zijn om jouw uitvaart te organiseren, zoals bijvoorbeeld een uitvaartkist, bloemen en een begrafenisauto. Deze verzekering heet een naturaverzekering. Wil je meer vrijheid? Kies dan voor een kapitaalverzekering. Jouw nabestaanden ontvangen een geldbedrag dat ze kunnen besteden aan jouw begrafenis of crematie. Bij een combinatieverzekering ontvang je een basispakket aan producten en diensten en daarnaast een geldbedrag om de uitvaart verder aan te kleden of uit te breiden met luxere opties. Dit geldbedrag kan bijvoorbeeld besteed worden een aan duurdere kist of extra volgauto’s. Bij het vergelijken van verschillende uitvaartverzekeringen is het goed om te kijken om wat voor soort verzekering het gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Leg jouw wensen vast

Heb jij een uitvaartverzekering afgesloten? Informeer jouw naasten hierover. Ook als je specifieke wensen hebt met betrekking tot jouw begrafenis of crematie is het belangrijk om hierover met je naasten te praten. Laat ze weten waar ze de benodigde informatie kunnen vinden. Kijk ook zelf eens in de zoveel tijd na wat je op papier hebt gezet. Past dit nog bij jouw wensen, heb je aanvullingen? Actualiseer jouw uitvaartwensen regelmatig. Voor je nabestaanden is het fijn om te weten dat ze jou een passend afscheid kunnen geven. Dit helpt ze ook bij de verdere verwerking van jouw dood. Het praten over de dood kan confronterend zijn, maar het is goed om deze confrontatie niet uit de weg te gaan. Ooit komt er een einde aan ons leven, wanneer dat zal zijn weet niemand. Door het vastleggen van jouw wensen en het afsluiten van een verzekering heb jij alles goed geregeld.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen