Woon je op grote afstand van de stad waar je gaat studeren? Dan zit het er dik in dat je op zoek gaat naar een kamer. Je hoeft dan immers niet iedere dag meer op en neer te reizen, waardoor je veel tijd en geld bespaart. Wanneer je een kamer huurt, kom je waarschijnlijk in een studentenhuis terecht. In dat geval denk je misschien niet direct aan het afsluiten van verzekeringen. Toch kan het best handig zijn om je te verzekeren als je in een studentenhuis woont. In deze tekst vertellen wij je waarom dit het geval is.
Verzeker jouw inboedel tegen schade
Wie in een studentenhuis gaat wonen, huurt hier vaak een kamer. De spullen waarmee je deze kamer inricht zijn van jezelf. Het zijn waarschijnlijk niet de duurste spullen, maar samen zijn ze aardig wat geld waard. Raken de spullen in jouw kamer beschadigd door brand of water? Dan kan het een duur grapje worden als je alles nieuw moet kopen. Vandaar dat een inboedelverzekering voor studenten de moeite waard is. Omdat deze verzekering alleen betrekking heeft op de spullen die in jouw kamer staan, betaal je zelf iedere maand premie voor een inboedelverzekering. Gelukkig is dit slechts een paar euro per maand, waardoor je het voor de kosten niet hoeft te laten.
In een studentenhuis heeft iedere student zijn eigen kamer, maar er zijn ook ruimtes voor gezamenlijk gebruik. Zo worden de woonkamer, keuken en badkamer bijvoorbeeld vaak gedeeld. De spullen die in deze ruimtes staan, zijn vaak van de studenten die in het huis wonen. Denk niet dat deze spullen onder de inboedelverzekering van jouw kamer vallen, want dat is niet het geval. Je moet hier namelijk en aparte verzekering voor afsluiten. De kosten hiervan kun je delen met de andere studenten die in het huis wonen, waardoor je niet bijzonder veel kwijt bent aan zo’n verzekering. Bij sommige verzekeraars kun je ook een complete inboedelverzekering voor een studentenhuis afsluiten.
Verzekering voor het pand zelf is niet nodig
Wanneer je op zoek gaat naar verzekeringen voor een studentenhuis, kom je vast en zeker ook een opstalverzekering tegen. Omdat deze verzekering betrekking heeft op het pand zelf, denk je misschien dat het handig is om hem eveneens af te sluiten. Toch is een opstalverzekering meestal niet nodig als je een kamer in een studentenhuis huurt. De eigenaar van het pand is namelijk verantwoordelijk voor een opstalverzekering, waardoor de verhurende partij deze verzekering af moet sluiten. Voordat je het huurcontract tekent, kan het overigens geen kwaad om even uit te zoeken of er daadwerkelijk een opstalverzekering is afgesloten.
Overweeg een aansprakelijkheidsverzekering
Je kunt eigenlijk niet om een inboedelverzekering heen als je in een studentenhuis gaat wonen. Daarnaast raden wij je aan om ook een aansprakelijkheidsverzekering te overwegen. Als je schade aan jouw studentenkamer aanricht, kan de verhuurder je hiervoor aansprakelijk stellen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je zelf opdraait voor de kosten. Sluit deze verzekering niet af voordat je uitgezocht hebt of je ouders verzekerd zijn voor aansprakelijkheid. Wanneer dit het geval is, ben je vaak meeverzekerd op de aansprakelijkheid