Home Aangeboden artikelen Woningmarkt blijft heel moeilijk voor starters

Woningmarkt blijft heel moeilijk voor starters

door ABN AMRO

Het is voor starters op de woningmarkt nog steeds heel lastig om een koopwoning te krijgen. Zij profiteren namelijk nauwelijks van de nieuwe regels die begin dit jaar doorgevoerd zijn om juist deze starters te helpen. Dit meldt ABN AMRO dinsdag in de woningmarktmonitor van april 2021.

Om beginners op de woningmarkt een grotere kans te geven, heeft het kabinet begin dit jaar diverse maatregelen ingevoerd. Zo is op 1 januari onder andere de overdrachtsbelasting verlaagd voor degenen die voor het eerst een woning kopen en jonger zijn dan 35 jaar. Daarnaast is het maximale hypotheekbedrag voor starters met een studieschuld omhooggegaan.

Maatregelen hebben alleen op de korte termijn effect

Volgens ABN AMRO zorgen deze en enkele andere nieuwe maatregelen alleen op korte termijn voor een betere positie van starters. De verwachting is dat later dit jaar de werkloosheid toeneemt en de krapte op de woningmarkt aanhoudt doordat er weinig nieuwbouw bij komt. Daarnaast vermindert het gunstige effect van de lage hypotheekrente, wanneer deze niet langer daalt.

Huizenprijzen zullen ook dit jaar weer veel stijgen

Het Economisch Bureau van ABN AMRO voorspelde eerder nog een huizenprijsstijging van 5%, maar dit hebben zij naar boven aangepast naar 7,5%. Dit betekent dat het voor starters steeds moeilijker zal worden om een huis te kunnen kopen.

Nieuwbouwwoningen cruciaal

Beperkte bouwvergunningen en de aanhoudende problemen rondom stikstof zorgen er volgens ABN AMRO voor dat de woningrealisaties de komende jaren zullen tegenvallen. En dit terwijl nieuwbouwwoningen juist nodig zijn om jongeren en andere woningzoekenden tegemoet te treden op de woningmarkt. Dit tekort zal ervoor zorgen dat de doorstroming naar nieuwbouwwoningen in het gedrang zal komen. Dit zal ook een negatief effect hebben op het aantal transacties van bestaande woningen.

Meer aankopen buiten randstad door coronacrisis

Het Economisch Bureau ziet dat steeds meer mensen kijken naar een woning buiten de randstad. ABN AMRO vreest dat minder mensen daar een woning kunnen betalen, maar ook dat mensen in de randstad het meeste last hebben van de economische gevolgen van de coronacrisis. Voorzieningen die in de stad wonen aantrekkelijk maken, zijn door de lockdown minder toegankelijk. Daarnaast zorgt social distancing ervoor dat zoveel mogelijk mensen thuiswerken. Het Economisch Bureau voorspelt meer werkloosheid wanneer de overheid haar steunmaatregelen intrekt op het moment dat de economie weer opengaat. Bedrijven gaan dan reorganisaties doorvoeren met banenverlies tot gevolg.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen