Home Aangeboden artikelen Zo voorkom je rug- en nekklachten bij een kantoorbaan

Zo voorkom je rug- en nekklachten bij een kantoorbaan

door Ivono

Zeker mensen met een kantoorbaan hebben baat bij voldoende beweging gedurende de dag. Het helpt hen de kans op rug- en nekklachten te verkleinen. Voldoende beweging alleen is onvoldoende, combineer het met een ergonomisch verantwoorde werkplek. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van een zit sta bureau elektrisch bedienbaar? Deze bureaus winnen de afgelopen jaren sterk aan populariteit. Niet alleen in de kantoortuinen van grote organisaties; ook bij mensen met een kantoor aan huis. Immers, door het hybride werken hebben veel werkenden hun vaste werkplek op kantoor ingeruild voor de keukentafel. In dit artikel lees je meer over het voorkomen van rug- en nekklachten bij een kantoorbaan. 

Richt je werkplek op ergonomisch verantwoorde wijze in 

Tijdens de werkdag kan het verleidelijk zijn steeds verder onderuitgezakt op een bureaustoel te zitten. Denk aan een situatie waarbij je lange stukken tekst moet lezen, of waarin je nieuwe ideeën uit moet werken. Om dit te voorkomen is het belangrijk jezelf bewust te zijn van je houding; niet alleen op het moment dat je plaatsneemt op je bureaustoel. Zet voor jezelf een herinnering in je agenda, zodat je ieder uur of bijvoorbeeld eens per twee à drie uur herinnerd wordt aan het belang van de juiste houding. Om je te ondersteunen bij het aannemen van die juiste houding, is het verstandig te kiezen voor een ergonomisch verantwoord bureau met bijpassende bureaustoel. Onder meer Ivono is een partij die dergelijke kantoormeubelen aanbiedt. 

Sta ieder uur tenminste vijf minuten op van je werkplek 

Je wilt nog snel die ene pagina lezen, of dat laatste stukje tekst verwerken. Doe het niet, maar neem de tijd om even weg te lopen van je werkplek. Het is belangrijk dit op z’n minst eens per uur te doen. Loop even naar het toilet, haal beneden een kop koffie of snuif buiten wat frisse lucht op. Het helpt je nadien de juiste houding op je bureaustoel aan te nemen en heeft daarnaast een positief effect op je concentratie. Het is niet goed meerdere uren achtereen naar het scherm van je computer te turen. Daarbij draagt het strekken van je benen bij aan het voorkomen van lichamelijke klachten. Strek je eens goed uit als je opstaat, door op je tenen te gaan staan en je handen omhoog te steken. 

Wandel iedere dag een half uur 

Alleen opstaan van je werkplek is niet genoeg, wanneer je dagelijks voldoende wilt bewegen. Zorg dat je bijvoorbeeld bij de lunch een half uurtje wandelt, of dit aan het eind van de dag doet. Goed voor je spieren en gewrichten, je conditie en het leegmaken van je hoofd. Zo kun je de middag met hernieuwde energie beginnen, of bijvoorbeeld voorkomen dat je tot laat op bed ligt te piekeren over werk gerelateerde zaken.  

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen