Home Artikelen Aandacht voor psychische gezondheid middels zelfhulpmodules

Aandacht voor psychische gezondheid middels zelfhulpmodules

door Delphine Broasca

Jongeren hebben het gevoel dat er sinds de coronacrisis meer aandacht is voor hun psychische gezondheid. Dat blijkt uit recent onderzoek van EenVandaag. De Radboud Universiteit (RU) doet met de extra middelen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) ook haar best om psychische gezondheid van studenten aandacht te geven. 

Waar studenten in het begin van het collegejaar hun draai nog moesten vinden, ziet Marjolein Kapteyn-Woerdeman, studentenpsycholoog aan de RU, nu een stijging in het aantal aanmeldingen voor een gesprek met een van de studentenpsychologen. ‘Per dag hebben we zo’n tien tot vijftien aanmeldingen, waardoor er wachtlijsten van drie tot vier weken zijn ontstaan’, vertelt Kapteyn-Woerdeman. Of deze toestroom komt door de grotere aandacht voor mentale gesteldheid sinds de coronapandemie durft de studentenpsycholoog niet te zeggen. ‘We hebben hele diverse aanmeldingen, waarvan het moeilijk is om te zeggen of iemand dezelfde klachten zou hebben als er geen coronacrisis was geweest.’ 

Toch merkt Kapteyn-Woerdeman dat veel studenten last hebben van de pandemie. ‘Studenten vertellen dat ze het lastig vinden om zich aan te passen aan de steeds veranderende situatie’, stelt ze. ‘Ook is het voor velen lastig om de balans tussen werk en privé te vinden. Met deze problemen vraagt een aantal studenten om hulp bij ons’, vertelt de studentenpsycholoog. 

Extra middelen

Op de RU kunnen studenten terecht bij de studentenpsycholoog als ze studiegerelateerde problemen ervaren. Marjolein Kapteyn-Woerdeman, studentenpsycholoog aan de RU, vertelt dat er vanuit het NPO meer middelen zijn gekomen om aandacht te geven aan de psychische gezondheid van studenten. ‘Zo is er een extra psycholoog aangesteld’, vertelt ze. Daarnaast is het aanbod van zelfhulpmodules groter. ‘Studenten hebben op dit moment via de site vrije toegang tot vijftig zelfhulpmodules over verschillende onderwerpen’, zegt Kapteyn-Woerdeman. 

Waarvoor kan je bij de studentenpsycholoog terecht?

De studentenpsychologen aan de RU focussen zich op studie gerelateerde problemen. ‘Dit is alsnog een verscheidenheid aan onderwerpen’, aldus Kapteyn-Woerdeman. ‘Voorbeelden van problemen zijn uitstelgedrag, perfectionisme, sociale angst en motivatieproblemen.’ Voor deze onderwerpen biedt de studentenpsycholoog verschillende vormen van hulp. Ten eerste is dit in gespreksvorm, zowel individueel als in een groep. ‘Daarnaast kijken we mee of we passende hulp kunnen vinden bij de GGZ, mocht er sprake zijn van een breder probleem’, somt Kapteyn-Woerdeman op. Tot slot wordt gebruik gemaakt van de eerder benoemde zelfhulpmodules.

Ixta Noa

Niet enkel op de universiteit is een grote toestroom te merken. Ook het Nijmeegse Praktijkhuis Ixta Noa, dat wil bijdragen aan mentale gezondheid, ziet een stijging in aanmeldingen. ‘Hoewel iedereen bij ons vrijblijvend kan binnenlopen, zien we dat veel jongeren behoefte hebben aan individuele begeleiding’, vertelt Lauren Jans, medewerker bij Ixta Noa. Hierdoor duurt het soms even voordat deze begeleiding van start kan gaan. ‘Dat het even duurt om een juiste koppeling qua ervaringsdeskundigheid te maken komt ook doordat we tijdens de coronapandemie een tijdje dicht zijn geweest’, voegt Jans toe. De wachttijd speelt daarentegen geen rol bij de inloop: ‘Dit is de meest laagdrempelige manier van ondersteuning van Ixta Noa, daar is altijd ruimte voor een gesprek met een van onze ervaringsdeskundigen’, sluit Jans af.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen