Home Artikelen Actievoerders #NietMijnSchuld-campagne hebben geen succes met bezetting ministerie van SZW

Actievoerders #NietMijnSchuld-campagne hebben geen succes met bezetting ministerie van SZW

door Delphine Broasca

Vanmiddag wilden actievoerders van de #NietMijnSchuld-campagne het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bezetten. Middels een vredige bezetting hoopten zij de politiek te kunnen spreken over de afschaffing van het leenstelsel. De bezetting werd echter tegengehouden en vond niet plaats. 

Met deze bezetting wilden de actievoerders laten zien dat er verandering moet komen omtrent het leenstelsel. ‘ln de concepten van het regeerakkoord staat helemaal niks over de afschaffing hiervan. Daarom willen we nu optreden, voordat het te laat is’, vertelt Kayleigh Hofstede, voorzitter van Studentenvakbond AKKU, die ook aanwezig was in Den Haag. Om die reden wilden de actievoerders graag spreken met de secondanten van de politieke partijen die om de tafel zaten. 

Toch geslaagd

Hoewel de bezetting zelf niet heeft plaatsgevonden, denkt de voorzitter niet dat de actie helemaal is mislukt. ‘Ik denk dat er heel veel perspectieven zijn waarop je zo’n actie kan bekijken’, zegt ze. ‘Het primaire doel was wel de secondanten spreken, maar ook nu dat niet is gebeurd hebben we wel duidelijk gemaakt aan de formerende partijen dat de situatie echt anders moet.’ 

De nodige voorbereidingen

Om juist te voorkomen dat ze werden tegengehouden en de actie niet kon plaatsvinden, dacht AKKU de juiste voorbereidingen te hebben getroffen. Zo heeft de vakbond geprobeerd geen informatie te lekken. ‘Onze rol als AKKU is om mensen te mobiliseren en dat was in deze situatie veel lastiger dan bij andere acties’, geeft Hofstede toe. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen