Home Artikelen AKKUraatd ziet mogelijkheden in verlies predicaat ‘katholiek’

AKKUraatd ziet mogelijkheden in verlies predicaat ‘katholiek’

Studentenpartij AKKUraatd ziet na het verlies van het predicaat ‘katholiek’ kansen liggen om de Radboud Universiteit (RU) te bevorderen. Volgens de fractie is dit het juiste moment om een impuls te geven aan de diversiteit en de democratie binnen de universiteit.


De studentenfractie legt in een open brief op de website van universiteitsmagazine Vox uit dat de Stichting Katholieke Universiteit (SKU) – de raad van toezicht van de RU en het Radboudumc – een betere afspiegeling van de universiteit kan worden door het wegvallen van het predicaat. ‘Op de universiteit is een grote diversiteit aan studenten. Onder die studenten zijn er niet zoveel meer die katholiek zijn’, vertelt Jasmijn Vos, fractievoorzitter van AKKUraatd in de Universitaire Studentenraad (USR). Als het katholicisme wat meer wordt losgelaten, worden er ook non-katholieke leden benoemd binnen de SKU, zo stelt Vos. 

Daarnaast ligt er volgens AKKUraatd een kans om de democratie binnen de universiteit te hervormen. De bestaande medezeggenschapsstructuur komt namelijk voort uit het label van ‘bijzondere universiteit’ dat de RU draagt. Dit label heeft de RU te danken aan de private oprichting van de universiteit en niet aan de katholieke identiteit. Het verlies van het predicaat doet hier formeel dus niets aan af, maar toch ziet AKKUraatd de kans schoon om een andere inrichting van de medezeggenschap te bespreken. Vos: ‘We wilden dit jaar de reglementen voor de studentenraden sowieso herzien. Als dat er al aan zat te komen en het predicaat nu is verloren: waarom combineren we dat dan niet?’ AKKUraatd gaat bijvoorbeeld proberen de ongelijke machtsverdeling tussen studenten en medewerkers in facultaire besluitvorming recht te trekken en de benoeming van de Universitaire Studentenraad democratischer te maken.

Als de universiteit daadwerkelijk diverser en democratisch wil worden, is AKKUraatd natuurlijk ook afhankelijk van de bereidheid van de andere machthebbende partijen binnen de universiteit. ‘Het college van bestuur heeft in ieder geval al laten weten open te staan voor het gesprek over de nieuwe inrichting van de universiteit’, aldus Vos.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen