Home Artikelen Amnesty wil een duidelijke ja van de RU voor seksuele veiligheid

Amnesty wil een duidelijke ja van de RU voor seksuele veiligheid

Universiteiten en hogescholen moeten meer doen tegen verkrachting, aldus Amnesty International. Met de publiekscampagne #LetsTalkAboutYES probeert de mensenrechtenorganisatie ervoor te zorgen dat onderwijsinstellingen zoals de Radboud Universiteit (RU) onder meer voorlichtingen over consent geven.

Volgens Amnesty zou de RU meer voorlichtingen moeten geven rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag en moet het duidelijker zijn bij welke vertrouwenspersonen je terecht kan. Daarom gaat Amnesty binnenkort in gesprek met de RU met als doel dat de universiteit het manifest ondertekent. ‘Het manifest is een leidraad voor seksuele veiligheid’, aldus Eva Jacobs, activistenleider Team Nijmegen voor de campagne. Het gesprek hierover aangaan is heel belangrijk volgens haar.

Stille storm

‘We zien al dat er voorlichting op MBO’s is, maar hogescholen en universiteiten blijven achter’, verklaart Jacobs de focus van de campagne. ‘Het meeste seksueel contact vindt echt tijdens de studententijd plaats.’ Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat elf procent van de vrouwelijke studenten seksuele penetratie zonder instemming heeft meegemaakt tijdens haar studie. Bovendien weten velen niet waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Slechts drie procent van de slachtoffers maakt een melding. Vier op de tien mensen praat er überhaupt niet over. Vaak gebeuren dit soort incidenten in het begin van de studententijd en lopen studenten er hun hele studietijd mee, zo blijkt uit het rapport.

Manifest en gesprek

De handtekening van de RU is allesbehalve symbolisch, geeft Jacobs dan ook aan. ‘Na ondertekening van het manifest is er grond voor andere derde partijen om een rol op te eisen’, benadrukt Jacobs. ‘Die kunnen dan helpen met de voorlichtingen en het realiseren van de andere doelen van het manifest.’ Zo blijft er ook na de campagne aandacht voor seksuele veiligheid. Aan welke instanties het stokje moet worden doorgegeven is nog niet duidelijk, maar Jacobs denkt hardop na: ‘Dan kan een instantie zoals Centrum Seksueel Geweld bijvoorbeeld een rol gaan spelen.’

Het gesprek ligt echter niet compleet bij de onderwijsinstellingen en andere instanties volgens Jacobs. ‘Wij proberen ook het gesprek aan te gaan met studenten via sociale media maar ook gewoon met vrienden.’ Volgens haar moet er onder studenten nog bewustzijn worden gecreëerd over het concept consent (wederzijdse instemming). ‘Wij willen onder andere benadrukken dat je om consent moet blijven vragen, en dat je bij twijfel echt moet stoppen.’ Uiteindelijk is het moment net voor seksueel contact ook het punt waar het echt voorkomen kan worden volgens Jacobs. ‘Veel mensen gaan er vanuit dat de ander “nee” zegt als de ander niet wil. Dit kan echter lastig zijn en soms is de ander ook niet in staat om “nee” te zeggen, bijvoorbeeld wanneer iemand slaapt of te veel alcohol heeft gedronken. Het is daarom belangrijk om te vragen naar een duidelijke “ja”, in plaats van er vanuit te gaan dat de ander nee zegt.’

Echte verandering

Het nieuwe doel bouwt voort op eerdere doelen van de campagne. De #LetsTalkAboutYES-campagne ontstond vorig jaar omdat het nieuwe wetsvoorstel van de Minister van Justitie & Veiligheid Ferdinand Grapperhaus niet ver genoeg ging volgens de mensenrechtenorganisatie. Waar onvrijwillige seks wel strafbaar werd gesteld, werd het niet erkend als verkrachting. Jacobs vertelt trots: ‘We zijn acties gestart, zo hebben we met een heleboel mensen in de Marikenstraat gestaan en kreeg de minister zo’n 53.000 brieven toegestuurd. Hij veranderde toen het wetsvoorstel.’ Met de nieuwe insteek van de campagne wil Amnesty van de RU een veiligere plek maken voor iedereen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen