Home CultuurANS bezocht ANS Bezocht: Bingo met Bruls

ANS Bezocht: Bingo met Bruls

door Sonja Kwakkel

Afgelopen organiseerden verschillende universitaire koepelverenigingen een bingolivestream vanuit Theaterzaal C met burgemeester Hubert Bruls. Hij staat bekend als een enorme bingoliefhebber en draaide dan ook zelf aan de molen. Daarnaast maakte ook tijd vrij om een aantal vragen van studenten te beantwoorden.


Alle bingospelers die zich hadden aangemeld, ontvingen een mail met een link. Na het openen van die link word je welkom geheten door een jongen die in krakkemikkig Engels uitlegt hoe bingo ook alweer werkt. Wanneer de regels weer zijn opgefrist en het enthousiasme begint toe te nemen komt burgemeester Bruls in beeld. Hij zit achter een grote tafel, samen met de presentator, naast zijn kleine bingomolen klaar voor de start. De bingo kan beginnen!

Hubert Göring

Na het beantwoorden van een paar korte vragen die zijn ingezonden door de studenten begint meneer Bruls met het draaien van de eerste balletjes. Het duurt even voor de eerste bingo valt, maar na zo’n 25 minuten is de eerste aan de beurt. Terwijl de bingo wordt gecheckt ziet meneer Bruls zijn kans schoon om nog een aantal vragen te beantwoorden. Hij vertelt hoe hij omgaat met reacties die hij af en toe in de mail krijgt. Hoewel hij vooral positieve reacties krijgt, heeft hij ook voor de negatieve reacties een antwoord klaar. Zo weerlegde hij met een komische mail een bericht van iemand die hem vanwege de corona-aanpak op Hermann Göring, een prominente nazi, vond lijken. Na de vragenronde trekt Bruls nog wat balletjes en valt er tot twee keer toe prijs. De prijzen variëren van cadeaubon tot een puzzel van Nijmegen.

Er worden komkommers en een pak mascotte-hulzen tevoorschijn gehaald.

Wanneer alle bingo’s op de eerste kaart gevallen zijn is iedereen wel toe aan een luchtige pauze, vooral voor hen die teleurstellingen te verwerken hebben. Ter onderbreking van de bingo worden er stellingen opgenoemd waarna iedereen met een groen of rood voorwerp kan aangeven voor of tegen te zijn. Er komen nu interessante dingen uit de verschillende studentenkamers tevoorschijn. Zo wordt er een komkommer voor de camera gehouden en tovert iemand anders een pak mascotte-hulzen in beeld.

Vadertje Bruls

Na een aantal stellingen is het weer tijd voor het serieuze werk: een bingo krijgen! Meneer Bruls blijft maar aan de molen draaien terwijl het bij de ene niet wil vlotten en de bingo’s bij anderen maar binnen blijven stromen. Gelukkig heeft meneer Bruls ook tijdens het bingoën nog tijd om wat vragen te beantwoorden en krijgt hij gelijk een dilemma voorgeschoteld. Wat vindt de burgemeester van Nijmegen belangrijker: een bruisend studentenleven of zo snel mogelijk de studie afronden? Hij vindt het erg belangrijk dat de studenten genieten van hun studententijd. In zijn vaderrol moet hij echter toch ook wel even noemen dat het erg belangrijk is om hard te studeren!

Van Krieken steekt de studenten nog een hart onder de riem.

Na de tweede ronde schuift ook Han van Krieken, de rector magnificus van de Radboud Universiteit, nog even aan. Ze geven beiden nog antwoord op een aantal vragen, die nu ook over de coronacrisis gaan. Zo vragen een aantal studenten zich af hoe de twee bewindvoerders de studenten willen gaan steunen in deze tijd. Beide heren vertellen dat ze snappen dat het een zware tijd is voor de studenten. De studententijd is een belangrijke fase in de ontwikkeling, die nu toch een beetje tegen wordt gehouden. Professor Van Krieken steekt alle studenten een hart onder de riem: ‘Het is een zware tijd, maar er is licht aan het einde van de tunnel.’ Met deze boodschap wordt de bingoavond om acht uur afgesloten, zodat iedereen op tijd thuis is voor de avondklok.

Geen euforische kreet

De bingo met Bruls bood een mooie avond om even iets anders te doen achter je laptop dan het kijken van hoorcolleges. Ook al ontbreekt bij een online bingo de euforische kreet door een grote zaal, was het een mooie avond waarop de burgemeester even aan de studenten heeft laten zien dat hij aan ze denkt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen