Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Blanks – ★★★★

ANS bezocht: Blanks – ★★★★

Op vrijdag 10 maart stond popartiest Blanks in Doornroosje. Het wachten in de sneeuw was het waard voor het publiek dat uit zijn dak ging tijdens de opkomst van de artiest. Met zijn onuitputtelijke energie en vrolijke indie-pop nummers verzorgde Blanks een avond om nog lang van na te genieten. 

Ruim voor de opening van de deuren had zich een lange rij gevormd van Doornroosje tot aan het station. Het publiek bestond voornamelijk uit jongeren met hier en daar wat verloren ouders. Tijdens het wachten werd er onderling druk gediscussieerd over favoriete nummers en wat er die avond zou gaan komen. Zelfs de sneeuw mocht de pret niet drukken en weerhield het fanatieke publiek niet van een avondje meezingen met de muziek van de Nederlandse zanger Blanks. 

Blanks, de artiestennaam van Simon de Wit, is vanaf het begin van het jaar aan het touren door het hele land. Veel van zijn fans kennen hem van zijn deelname aan het 15de seizoen van Beste Zangers, maar de artiest is al sinds 2013 actief op YouTube. Tijdens het concert kwamen voornamelijk nummers langs van zijn debuutalbum Nothing Lasts Forever and That’s Ok dat in november 2021 uitkwam. Het album bestaat uit een variatie van vrolijke, verdrietige, snelle en langzame nummers waarvoor veel inspiratie is gehaald uit de muziek van de jaren 80.

Eindeloze energie 

Het voorprogramma van de avond werd verzorgd door de jonge artiest Jet van der Steen. Ze zong haar rustige Nederlandstalige popnummers met een heldere stem. Ondanks dat het publiek de liedjes niet kende, bewoog iedereen mee op de muziek en kreeg Van der Steen een groot applaus na ieder nummer. 

Wanneer de lichten dimden en de bandleden opliepen, werd het stil in de zaal. De eerste tonen van het nummer Chasing After Memories werden gespeeld waarop het publiek begon met klappen en joelen. Blanks kwam oprennen, schreeuwde ‘goedenavond Nijmegen’ in de microfoon en pakte snel een gitaar om het nummer mee te spelen. Met een brede glimlach zong hij de eerste zinnen van het nummer. Hoewel hij volledig in pak was gekleed en de temperatuur in de zaal ondertussen flink was opgelopen, rende en sprong hij het hele podium over. Het enthousiasme dat Blanks mee het podium opnam kon niet anders dan worden overgenomen door de mensen in de zaal.

Naast energie zorgde Blanks ook voor een goede variatie in zijn programma. Daarmee toonde hij zijn veelzijdigheid en het zorgde daarnaast voor een goede balans in de avond. Na het eerste nummer volgden een aantal nummers van zijn debuutalbum waaronder Dance Like This en Classis Armstrong. Beide nummers hebben een feelgood melodie met tegelijkertijd een droevige tekst over een oude liefde. Ook kwamen nummers als Amor Amor Amor voorbij welke een stuk rustiger zijn qua melodie. Met de rustige nummers bewoog het publiek kalm mee en bij de upbeat liedjes dansten en sprongen mensen uitbundig. De energie van Blanks leek onuitputtelijk en al dansend over het podium kreeg hij het voor elkaar een glimlach te toveren op de gezichten van de mensen in de zaal. 

Tijd om echt te zijn

Blanks zorgde niet alleen met zijn danspasjes voor energie in de zaal, maar ook door de interactie met zijn publiek. Toen hij een nummer aankondigde wat nog niet was uitgebracht, liet hij zijn publiek niet in de steek. Hij leerde het publiek dat ieder nummer tot dan toe met veel plezier meezong namelijk de eerste twee zinnen van het refrein zodat ook dit nummer samen met hem kon worden gezongen.

Terwijl het publiek meezong met het volgende nummer ging er een golf van blijdschap rond: de BeReal-melding kwam namelijk binnen tijdens het concert. Het was bijzonder om te zien hoe mensen elkaar aanstoten en ‘tijd voor BeReal’ naar elkaar fluisteren, waarop langzaam honderden telefoons tevoorschijn kwamen om het moment vast te leggen. Het verstoorde het concert niet, want Blanks zong vrolijk door terwijl dit alles plaatsvond. Toen hij aan het einde van zijn nummer kwam, was er een fan die hem een telefoon in de hand drukte en vroeg of Blanks de BeReal voor hem wilde maken, wat de artiest dan ook met alle plezier doet.

Blanks is ook real met zijn publiek. Voordat hij het nummer Stranger speelde, vertelde Blanks dat hij bezig is met het najagen van zijn droom, muziek maken, maar dat dit niet altijd makkelijk is en hij dingen heeft moet opgeven. Hij gaf aan dat hij momenten mist met zijn familie of er niet kan zijn voor vrienden omdat hij bezig is met zijn carrière. ‘Deze is voor iedereen die zijn dromen najaagt’, riep hij terwijl hij de eerste akkoorden van het nummer op zijn gitaar aansloeg. Het is een mooie boodschap en het feit dat hij zelf nu voor uitverkochte zalen staat, geeft mensen nog meer moed om hun eigen dromen na te jagen.

De avond werd afgesloten met het nummer What You Do To Me, een vrolijk uptempo nummer over nieuwe liefde, waardoor mensen al dansend de zaal verlieten en nog even langs de merchandise-stand liepen. Wie genoeg geduld had kon zelfs nog even op de foto met Blanks, wat zorgde voor een onvergetelijke afsluiting van de avond. 

Wil je meer recensies van evenementen in Nijmegen lezen? Je vindt ze hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen