Mislukkingen tijdens de studententijd, het bijbaantje of in de liefde: falen is hartstikke normaal. Dat is de boodschap die het gratis pop-upmuseum PRUTSWERK aan bezoekers probeert over te brengen. Tot en met 26 april is de kleurrijke expositie in de Lindenberg te bezoeken.
Het door Radboudstudenten gestarte initiatief PRUTSWERK begon in de vorm van een magazine en een podcast, om het taboe op falen te doorbreken. Nu is het er ook als pop-upmuseum, al is de titel ‘museum’ wat overdreven voor de bescheiden expositiezaal van de Lindenberg. Deze ruimte is gevuld met allerlei kleurrijke objecten, van een muur vol post-its met faalverhalen tot een waslijn met CV’s die mislukkingen etaleren.
Faalverhaal
Dat falen centraal staat in deze expositie wordt de bezoeker al snel duidelijk. Bij binnenkomst zijn er aan de linkermuur ingelijste verhalen te lezen van studenten die zelf vinden dat ze hebben gefaald. Zo herkanste Rose zeven keer hetzelfde vak en duurde het drie jaar voordat Anouk zich realiseerde dat de studie rechten echt niet voor haar was weggelegd. Voor veel bezoekers zullen deze verhalen herkenbaar zijn en zelfs wat troost bieden. Tentamen statistiek niet gehaald? Geen zorgen, misschien heb je net als Rose de zevende keer wel succes.
Falen is ook door de organisatie van de expositie omarmd, zowel bewust als onbewust. Bepaalde dingen zijn expres verkeerd gespeld: in het woord ‘OƎPS’ wordt bijvoorbeeld de ‘E’ omgekeerd geschreven. Andere zaken lijken echter minder opzettelijk mis te gaan. Een poster die duidelijk aan de muur hoort te hangen ligt verfrommeld op een kistje en een van de televisies geeft de melding ‘niet ondersteunde audiodec.’ Dit is misschien wat knullig, maar past zo goed bij het onderwerp van de expositie dat het nauwelijks stoort.
Diversiteit in gênantheid
De tentoonstelling is interactief en moedigt bezoekers op een speelse manier aan om zelf met het thema aan de slag te gaan. Dat kan bijvoorbeeld bij de feestelijk versierde muur met post-its. Iedereen kan een briefje beschrijven met een eigen faalverhaal en deze hier ophangen. De meeste verhalen zijn komisch van aard: mensen biechten bijvoorbeeld op dat ze per ongeluk hun wenkbrauwen hebben afgeschoren. Een enkeling vereist ook een zeker voorstellingsvermogen. Zo heeft er iemand in een kinderhandschrift opgebiecht dat hij een keer ‘in de broek kotste’. Hoe dit precies in zijn werk is gegaan, is aan de bezoeker zelf om te verzinnen.
Daarnaast kun je een ‘CV der Mislukkingen’ invullen en ophangen aan de waslijn die door de zaal loopt. Hier biechten mensen onder andere hun slechte eigenschappen, slechte ideeën en woorden die ze altijd verkeerd spellen op. Dit is een verfrissende tegenhanger van het opschepperige karakter van een “normaal” CV en zorgt voor het geruststellende gevoel dat niet iedereen een LinkedIn-superster is.
Falen door de jaren heen
Er is in de vorm van posters ook aandacht voor historisch prutswerk. Het idee hierachter is waarschijnlijk om te laten zien dat mislukkingen van alle tijden zijn. Enkele voorbeelden voelen echter wat misplaatst in een tentoonstelling die verder vooral is gericht op ongemakkelijke momenten als tijdens een date uit je broek scheuren. Een van de posters noemt bijvoorbeeld operatie ‘Big Week’, waarbij in 1944 per ongeluk het centrum van Nijmegen werd gebombardeerd. Naast de immense schade aan de binnenstad had dit ook honderden doden en gewonden tot gevolg. Dit valt sterk uit de toon, zeker wanneer het volgende onderdeel van de expositie een filmpje is over studenten die zich zorgen maken over het halen van hun tentamen of dat iemand hen uitlacht.
Ondanks deze misser is PRUTSWERK een vrolijke, kleurrijke expositie waarbij je met een goed gevoel naar huis gaat. De boodschap: falen is zo erg nog niet. En anders kan het nooit zo gênant zijn als het verhaal van iemand die op zijn werk door het plafond is gezakt.
Wil je meer recensies van evenementen in Nijmegen lezen? Je vindt ze hier.