Home CultuurANS bezocht ANS bezocht: Sterrenkijkavond – ★★★★

ANS bezocht: Sterrenkijkavond – ★★★★

Op vrijdagavond 29 september vond de eerste open sterrenkijkavond van dit seizoen plaats, in het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit. Vrijwilligers van de Astronomische Kring Nijmegen organiseren de maandelijkse sterrenkijkavond, die gratis te bezoeken is. Zij beloven een rondleiding, lezingen over sterren en uitleg over de telescoop. Het ligt echter aan het weer of je ook daadwerkelijk sterren zult zien.

Verschillende mensen weten de sterrenkijkavond te vinden: het publiek is een mengelmoes van studenten, gezinnen met kleine kinderen en oudere echtparen. Het is een unieke kans om gratis door de telescopen op het Huygensgebouw te kijken en meer kennis op te doen over het heelal. De bezoekers van deze avond hadden geluk, want na een regenachtige dag was de hemel ’s avonds opengebroken en diepblauw. Dat belooft een duik in de kosmos. Na regen komt maneschijn?

De kolossale kosmos

Na het beklimmen van een heleboel trappen begon de avond bij het letterlijke hoogtepunt: de indrukwekkende telescoopkoepels boven op het Huygensgebouw. De telescopen torenden hoog boven ons uit. Na duidelijke uitleg over hoe de telescoop werkt, mocht iedere bezoeker door de telescoop kijken. Dit gaf een prachtig beeld van Saturnus met zijn iconische ringen. De astronomen stelden de telescoop ook nog af op de maan met haar kraters. Deze beelden waren adembenemend en zo helder, dat ze nog lang op het netvlies bleven staan. 

De sterrenkundigen van de Astronomische Kring Nijmegen hadden enorm veel te vertellen over hun passie en brachten dit zeer toegankelijk. Ze namen de tijd om uit te leggen hoe zij te werk gingen met de telescopen en wat de techniek achter het sterrenkijken was. Voor de leek zou deze ingewikkelde informatie gemakkelijk tot afdwalen kunnen leiden, maar het enthousiasme van de sterrenkundigen werkte aanstekelijk. Ze namen de tijd om vragen uit het publiek te beantwoorden. Lastige sterrenstof werd zo op een begrijpelijke manier boeiend voor een gevarieerd publiek, bestaande uit zowel studenten als ouders met kleine kinderen. 

‘De beelden waren adembenemend en zo helder, dat ze nog lang op het netvlies bleven staan’

Hersenspinsels over het heelal

Na het opdoen van praktijkervaring in de hoge koepels legde een astronoom ook ingewikkelde theorie achter het heelal op interactieve wijze uit. Hij nam het publiek mee terug naar de oerknal en het ongrijpbare besef dat er ooit niets was. Met gedachte-experimenten, waarbij hij men de ogen liet sluiten, probeerde hij pittige materie begrijpelijk te maken, met succes. Stellingen zoals ‘Stel je voor dat er niets is, en er toch iets ontstaat’, waren stevige hersenkrakers voor op de vrijdagavond. Door de gedachte-experimenten kon men zich echter wel een voorstelling maken van een ondoorgrondelijk concept. Hoewel het intrigerende nadenkwerk voor één avond zeer interessant was, was het genoeg astronomie om een paar maanden zoet te blijven aangezien het toch wel heel veel denkwerk en verbeeldingskracht vereist.

Telescoop in plaats van televisie

Al met al was de sterrenkijkavond een unieke, indrukwekkende ervaring. De avond bracht kosmische wetenschap en menselijke verwondering samen. Door het enthousiaste en toegankelijke verhaal van de sterrenkundigen bleven de bezoekers bij de les. De combinatie van de indrukwekkende praktijk en pittige maar toegankelijk gebrachte theorie zorgde voor een perfecte balans. Als de weersvoorspellingen gunstig zijn, is het opofferen van een vrijdagavondje bankhangen voor de TV zeker de moeite waard. 

Vrijdag 27 oktober vindt er nog een sterrenkijkavond plaats.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen