Het leven van een Radboudstudent gaat niet altijd over rozen. In de op maandag gestartte Wellbeing Week staat de Radboud Universiteit (RU) stil bij de mentale gezondheid van haar studenten. Dinsdag werd op het Erasmusplein een rage room opgetuigd, zodat studenten de nodige stoom konden afblazen. ANS dook deze kamer van razernij in met de vraag: lucht dat nou echt op?
Het is een ijskoude maar heldere dinsdagochtend en de rage room, gehuisd in een blauwe container, schittert in de zon. Er liggen helmen en andere voorwerpen klaar, die alvast veel goeds (of kwaads) beloven. Eigenaar Mitch Janssen, die samen met zijn broer deze rage room is gestart, licht toe dat de onderneming is ontstaan omdat hij en zijn broer graag een eigen bedrijf wilden starten. ‘We hebben vorig jaar onze HBO-studie afgerond, mijn broer is verpleegkundige en ik ben social worker, maar we wilden niet in de zorg gaan werken.’ Per toeval zijn de broers toen bij de rage room uitgekomen. Hierbij speelt hun achtergrond in de zorgsector ook zeker een rol, aldus Janssen. ‘Een rage room draagt ook bij aan mentale gezondheid. Als je een hoop stress hebt en je mag even in een ruimte spullen kapot maken zonder je daar schuldig over te hoeven voelen, kan dat ontzettend opluchten’. Dat kunnen studenten ook wel gebruiken, lacht Janssen. ‘Ik heb zelf de nodige tentamenweken gehad, ik denk dat studenten heel blij zullen zijn met deze activiteit.’

Ragen
De welbekende Erasmuswind is snijdend terwijl ANS zich bij het handjevol studenten voegt dat zich klaarmaakt om te gaan ragen. Felgekleurde overalls en helmen worden uitgedeeld. Wanneer de stalen deur met een luide klap dichtvalt achter het vijftal studenten, mogen zij hun woede gaan botvieren op lege flessen, een aantal stoelen en een printer. Onder het luide geschreeuw van een metalband mogen de studenten beginnen met het kort en klein slaan van de inhoud van de container. ANS blijkt niet woedend genoeg te zijn, dan wel over te weinig spierkracht te beschikken, want terwijl de rest van de studenten met koevoeten en hamers de stoelen aan diggelen slaan, sloopt de honkbalknuppel van ANS slechts enkele bierflesjes.
De scherven en snippers vliegen door de container en de deur lijkt wel erg lang dicht te blijven. De harde geluiden van brekend glas en metaal op metaal dragen nog niet bij aan een gevoel van welbevinden of opluchting. Misschien dat zwaarder geschut zo’n gevoel dan toch teweeg kan brengen. Achtereenvolgend worden een armleuning (de rest van de stoel blijkt te stevig) en de printerlade aan de rage van ANS onderworpen. De opluchting blijft uit, en misschien voelt ANS zich in deze luide en hectische omgeving wel nog gestresster dan voorheen. Een verlossende lichtstraal dient zich aan. Na wat een eeuwigheid lijkt, maar in werkelijkheid vijf minuten bleken, worden de studenten naar buiten gelaten. Rood van de inspanning worden de helmen afgezet. Op ANS na kijkt iedereen opgetogen.


Stressverlagend?
Terwijl het luide geweld van een nieuwe groep ogenschijnlijk woedende studenten zich vanuit de container aandient, blijkt de rage room voor anderen wel het gewenste effect te hebben. ‘Het is echt uniek dat dit op de campus kan’, aldus een student. ‘Het was ontzettend leuk, ook al was ik niet echt kwaad’, vult een van zijn medestudenten aan. ‘Al had ik wel verwacht dat de woede misschien wel zou komen terwijl ik bezig was.’ Ze raden de universiteit zelfs aan om over te gaan op een permanente rage room. ‘Dan kan je altijd even binnen wippen als je boos bent.’
Ook een derde student vond het fijne ervaring: ‘Ik was niet bang, want iedereen deed voorzichtig met me.’ Dat gevoel had ANS niet helemaal. Het harde metaal van de container deed alle slagen galmen en een strijkbout die langs komt suizen in een kleine kamer blijkt niet voor iedereen stressverlagend te werken. Gelukkig biedt de RU nog andere activiteiten aan, zodat studenten die niet razend genoeg zijn voor de rage room kunnen bijkomen.
Met verschillende activiteiten, workshops en lezingen tracht de RU tijdens de Wellbeing Week haar studenten te inspireren. Het programma varieert van luchtig geknutsel en sport tot workshops die serieuze thema’s, zoals depressie, aansnijden. Morgen kunnen studenten onder andere nog barbecueën bij studentenvakbond AKKU en meditatief zingen in de Studentenkerk. Op vrijdag kan de week worden afgesloten met een wellbeing-wandeling.