Home CultuurANS eet ANS eet: Betty and Mora Italian Canteen – ★★★★

ANS eet: Betty and Mora Italian Canteen – ★★★★

Verscholen in het Donders Instituut zit een eetgelegenheid met een levendige sfeer die men over het algemeen niet van een kantine verwacht. Wie bereid is de korte wandeling over de campus te maken, stuit op chaotische maar charmante Italianen die smakelijk streetfood serveren. 

De breinwetenschappers hebben het goed voor elkaar: in de lunchpauze hoeven zij zich niet te verschansen in de Refter, maar kunnen ze hun middagmaal nuttigen bij Betty and Mora Italian Canteen. In het gebouw vlakbij de HAN hoeft de bezoeker na het passeren van de schuifdeuren slechts het geroezemoes te volgen om de eetgelegenheid te vinden. De lunchroom is op doordeweekse dagen geopend van negen uur ‘s ochtends tot drie uur ‘s middags. De vooruitschuifelende rij vergaapt zich aan de twee mannen die achter de balie hard werken en platen focaccia uit de oven te trekken. Wie goed is voorbereid heeft online besteld en kan diens bestelling meteen ophalen. Wie spontaan komt aanwaaien, moet achteraan de lange rij aansluiten.

Knusse kantine

De kleine ruimte voelt door de wisselende tafelzettingen en warme inrichting gezellig en verwelkomend aan. Mensen geven hun bestelling door aan hun lunchgenoten zodat zij alvast op plekjesspeurtocht kunnen gaan. Het is even zoeken naar een plekje omdat de grote tafels en banken gezien de drukte met anderen gedeeld moeten worden. Een mix van studenten en docenten zit vrolijk babbelend aan tafel met in papier gewikkelde etenswaren. 

Na wat gehannes met een pinpas wordt iemand bedankt met een geruststellend ‘grazie, cara’.

Dat de mannen achter de toonbank daadwerkelijk uit Italië komen blijkt uit het Italiaanse geklets met bezoekers uit het zuiden, met de andere bezoekers praten ze Engels. Uit de inrichting komt helaas niet naar voren dat het om een Italiaans restaurant gaat: de kaartjes aan de muur komen voornamelijk uit Portugal en andere niet-laarsvormige landen en het meubilair is niet te onderscheiden van een Nederlandse kantine. Het personeel is ondanks de drukte vriendelijk, zonder aan tempo in te leveren. De vriendelijke houding van het personeel maakt het wachten draagzaam. Na wat gehannes met een pinpas wordt iemand bedankt met een geruststellend ‘grazie, cara’ en aan de kassa wordt iedereen begroet met een vrolijk ‘ciao!

Eten van formaat

De kantine biedt een grote variatie aan smakelijke lunchgerechten. Het menu bestaat uit belegde broodjes en stevige maaltijden als lasagne en pastasalade. De broodjes en warme gerechten gaan voor ongeveer vijf euro over de toonbank. De frisdranken zijn met bijna drie euro echter aan de dure kant. Vegetariërs en vegans hebben in elke categorie een keuze. Ze kunnen bijvoorbeeld een vegan soep of een riante salade bestellen. Toch zijn de opties overwegend afgestemd op de carnivoor. Voor de vleeseter die zich liever op een ander continent begeeft, is zelfs de hotdog beschikbaar. 

De authentieke plaatpizza’s komen op een hoog tempo uit de oven.

Betty en Mora wagen niet het oog te bedriegen met de broodjes in de vitrine. De broden worden rijkelijk belegd en de authentieke plaatpizza’s komen op een hoog tempo uit de oven. De focaccia con verdure is riant overgoten met olijfolie, belegd met in olie gemarineerde groenten, mozzarella en sla. Het is voor de enthousiaste eter nog een heuse uitdaging gebruik te maken van het stuk papier om de olie en kruimels binnenboord te houden en knoeien te voorkomen. Er valt wel wat aan te merken op de iets te bruine plaatpizza en op de ietwat vluchtige manier waarop gerechten die niet meer in de vitrine klaarliggen in elkaar worden gedraaid. 

De koffie wordt ter plekke gezet met een Italiaanse espressomachine en is een verademing in vergelijking met de koffie op de rest van de campus. De echte veeleter kan het tafelen afsluiten met een tiramisu. Het is bewonderenswaardig dat de kantine een aanzienlijk aantal mensen weet te voorzien van een lunch die verrassender is dan een liefdeloos broodje gezond. Voor wie tijd heeft om de werkdag te doorbreken en zich in zuiderse sferen te begeven, is Betty en Mora warm aan te bevelen.

Wil je meer recensies van restaurants in Nijmegen lezen? Je vindt ze hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen