Home CultuurANS eet ANS eet: Bhalu – ★★★★

ANS eet: Bhalu – ★★★★

door Heleen Bezoen

Aan de rand van het centrum van Nijmegen ligt restaurant Bhalu. Er zijn veel opties voor ontbijt, lunch en diner en bovendien is alles veganistisch. Het menu is prijzig voor de student, maar de rustige sfeer, smaakvolle gerechten en amicale obers weten dit aardig te rechtvaardigen.

Bhalu is van verre al herkenbaar aan de gevel, die in zijn volledigheid is bedekt door groene klimop. Op het eerste gezicht lijkt het een smal restaurant, maar door de diepte is het erg ruim. Het restaurant bestaat uit twee delen die zijn gescheiden doordat het achterste deel iets hoger is gelegen. Een bijzonder kenmerk van het restaurant is de bijbehorende yogastudio in de kelder. Je kunt van maandag tot en met zaterdag bij Bhalu terecht om te eten of om een yogales te volgen.

Huiskamer voor iedereen

Zodra je bij Bhalu over de drempel stapt, bevind je je in een oase van rust, wat een scherp contrast is met de drukke Bloemerstraat waar Bhalu zich heeft gevestigd. De inrichting van het restaurant kenmerkt zich door meerdere stijlen die zorgen voor een warm, verwelkomend gevoel. Zo is er een zithoek die door de rotanstoelen, tweezitsbank en salontafel iets wegheeft van een woonkamer. De rest van de ruimte is gevuld met retro schoolmeubilair, maar ook hier komt het huiselijke gevoel terug in het interieur doordat de schoolbankjes zijn bezaaid met gezellige, kleurrijke sierkussens. De stijlvolle zwarte hanglampen geven een industriële tint aan het restaurant en creëren met hun warme licht een verwelkomende sfeer. De stijlen smelten samen door prachtige boompjes en planten die op elke lege plek staan en hun weg rond de industriële, stalen plafondbuizen hebben geklommen.  

Op deze zaterdagmiddag is het bij Bhalu erg rustig. Er zijn slechts drie tafels bezet door gasten. Enerzijds is dit jammer omdat een vol restaurant zorgt voor meer sfeer. Anderzijds maken de gezellige bezigheden van de gasten dit weer goed. Zo zit in een hoekje een stel van rond de dertig dat zich heeft gewaagd aan een schaakduel. Aan de andere kant van de ruimte zitten twee studenten die de schooltafels gebruiken waar ze in de eerste instantie voor zijn gemaakt. De ongedwongen sfeer zorgt ervoor dat je je hier op je gemak voelt.

Het enthousiasme waarmee het team hun werkzaamheden doet werkt aanstekelijk.

Ook de amicale medewerkers dragen bij aan de aangename sfeer. Ondanks de rust duurde het helaas wel even voordat er iemand naar de naar de tafel kwam om een bestelling op te nemen, maar daarna werd het eten en drinken vlot en met een grote glimlach geserveerd. Het enthousiasme waarmee het team hun werkzaamheden verricht werkt aanstekelijk, wat het onmogelijk maakt om chagrijnig bij Bhalu te zitten.

Vegan paradijs

Bhalu is een walhalla voor veganisten vanwege de volledig veganistische menukaart. Door de diverse keuze is er voor iedereen een lekker gerecht te vinden. De variërende en bijzondere namen van de gerechten wekken nieuwsgierigheid op. Een bietenpannenkoek of een broodje Rendang van oesterzwammen is voor de meesten immers geen dagelijkse kost.

Naast de unieke namen van de gerechten, smaken ze ook uniek en bovenal ontzettend lekker. Het rijkelijk belegde broodje Rendang van oesterzwammen dat wordt opgediend heeft een frisse, limoenachtige smaak die doet denken aan een groene curry. De frisse smaak wordt perfect uitgebalanceerd door de oesterzwammen, die een vleesachtige smaak hebben. De special, een broodje pulled pork waarvan de ‘pork‘ jackfruit is, is zo mals dat het bijna echt vlees lijkt. Het gerecht heeft heerlijke zoete smaken en een lekker pittig randje. De buitengewone gelijkenis met vlees die de jackfruit heeft kan voor menig veganist beangstigend zijn, maar voor de veganist die de smaak van vlees mist is dit originele gerecht zeer geschikt.

Bij het afrekenen grapte de amicale ober dat de schade van de lunch 128 euro was.

Goede hap, dure grap

Het eten was dan wel vakwerk, maar budgetproof is Bhalu niet. Een plantaardige cappuccino van 3,25 euro is voor de doorsnee student aan de hoge kant. De lunchbroodjes lagen allemaal tegen de tien euro aan. Dit is jammer, want het schoolse interieur en de relaxte sfeer maken het een geschikte plek om te blokken voor tentamens. Bij het afrekenen grapte de amicale ober dat de schade van de lunch 128 euro was. Wellicht was dit een psychologisch trucje om de 29 euro die de lunch werkelijk in totaal voor twee personen was, wat minder te laten lijken.

Al met al voelt het alsof je in een stijlvolle en rustige huiskamer stapt als je Bhalu binnentreedt. De diverse inrichting geeft een gezellig gevoel en de vriendelijke werknemers dragen hieraan bij. De veganistische menukaart heeft voor ieder wat wils op elk moment van de dag. Bhalu is dus een goede plek om te studeren of een hapje te eten na een yogasessie, mits je het geld ervoor over hebt.

Ben je benieuwd naar andere recensies over cafés in Nijmegen? Lees deze hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen