Home CultuurANS eet ANS eet: Boerenbox – ★★★

ANS eet: Boerenbox – ★★★

door Amber Stoelman

Een week voor de heropening van de horeca besloot ANS een Boerenbox te bestellen en vol enthousiasme de keuken in te gaan. De Boerenbox is een initiatief van studentenorganisatie Enactus Nijmegen in samenwerking met de agrarische coöperatie Oregional.  

De Boerenbox is feitelijk geen box, maar een duurzaam papieren tasje vol met verse groenten. Deze kan iedere dinsdag tussen drie en zes uur ‘s avonds in de Refter worden opgehaald na het plaatsen van een online bestelling. Elke week worden er voor €5,95 één of twee verschillende vegetarische recepten aangeboden. Met dit initiatief hoopt Boerenbox een duurzamer Nijmegen te creëren en krijgen lokale boeren uit de omgeving Nijmegen een eerlijkere prijs voor hun producten, waarmee de Boerenbox wordt gevuld. 

Een tasje vol eenvoud

Het papieren tasje is iedere week gevuld met verschillende verse groenten. Eerdere gerechten waren onder meer een groenterijke ovenschotel en tomaten-paprikasoep met bruschetta. Deze keer kon men kiezen tussen een roerbakschotel of courgetti met groenten. De keuze valt op het laatstgenoemde recept, omdat dit simpelweg minder doorsnee in de oren klinkt dan de roerbakschotel. Het tasje van het recept is gevuld met een zakje champignons, een courgette, twee tenen knoflook, een paprika, drie tomaten, een ui en een zakje spinazie. Zoals de naam van het gerecht al verraadt, is courgetti simpelweg spaghetti gemaakt van een courgette. Het bijgevoegde recept geeft een duidelijk overzicht van de ingrediënten en de bereidingswijze. 

Aan de kook

Het recept van deze week is zo simpel dat mensen die wat minder gezegend zijn met het kokkerellen dit gerecht waarschijnlijk ook makkelijk kunnen bereiden. De enige ingrediënten die er nog aan moeten worden toegevoegd zijn olijfolie, peper en zout, wat helaas niet klinkt alsof het de ultieme formule is voor een betoverende smaaksensatie. 

Kijk bij het soepele snijwerk wel uit voor je vingers, want rode saus is geen onderdeel van het recept.

De bereidingswijze is eigenlijk niet veel meer dan het snijden van de groenten, deze met wat olie aanbakken in de pan en de courgette in slierten snijden. De courgette is soepel te snijden wanneer je een spiraalsnijder gebruikt. Ondanks dat het niet vermeld staat in de bereidingswijze is dit keukengerei, of anders een dunschiller, dus wel een vereiste om het gerecht optimaal te bereiden. Kijk bij het soepele snijwerk wel uit voor je vingers, want rode saus is geen onderdeel van het recept. Tot slot moeten de slierten twee minuutjes koken voordat je ze bij de groenten in de pan gooit. Heel uitdagend is het maken van dit gerecht niet: het is helaas meer wachten dan koken. Het initiatief van de Boerenbox is niet bedoeld om je te trainen tot professioneel chef kok, maar dit gerecht vereist wel heel weinig moeite. 

Een kwestie van smaak

Nadat alle ingrediënten zijn bereid, verrijst er een goed gevulde pan uit de dampen van de keuken. Je hoeft je bij het zien van de maaltijd geen zorgen te maken dat je de bodem van de pan af moet schrapen om je maag voldoende te vullen, want het gerecht blijkt meer dan genoeg voor de beloofde twee personen. 

De pan vol groenten vormt een verse en gezonde maaltijd. Het koken met alleen deze ingrediënten brengt echter ook een minpunt met zich mee. Het gerecht is namelijk wat droog en smaakloos. Een saus zou het wellicht wat minder gezond hebben gemaakt, maar wel voor de nodige smaak hebben gezorgd. 

Het enige bijzondere aan het gerecht is dat de courgettesliertjes dienen als een soort spaghetti. Ondanks dat de slierten de hoofdrol hebben in dit gerecht hebben ze van zichzelf helaas weinig smaak, laat staan een bijzondere. Het is echter lastig voor te stellen dat iemand na het zien van de ingrediënten in het papieren tasje achteraf heel verrast zal zijn door de smaak en het eindresultaat. De kok kan het gerecht ook moeilijk redden, want de smaak is  volledig afgekaderd door het Boerenbox-recept. 

Eindoordeel

De afwezigheid van smaak en het verrassingselement doen helaas afbreuk aan het aanvankelijke enthousiasme voor deze eerste ervaring met de Boerenbox. Het recept is in dat opzicht misschien een wat minder goede keuze geweest. Een verwijzing naar het benodigde keukengereedschap had het bereiden van dit gerecht voor menig mens ongetwijfeld ook een stuk prettiger gemaakt. De inhoud was daarentegen zoals beloofd wel vers en voor die paar euro’s is het zeker geen verloren geld. Het is simpelweg leuk om voor de verandering een keer een door iemand anders gekozen recept in elkaar te knutselen. Dit gerecht was niet spectaculair, maar gelukkig heeft Boerenbox iedere week wat anders op het menu staan. Met dit in het achterhoofd, plus de steun aan lokale ondernemers, is de Boerenbox zeker het proberen waard.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen