Home CultuurANS eet ANS eet: BUUR – ★★★★

ANS eet: BUUR – ★★★★

door Sanne Breedveld

Achter de Radboud Universiteit, in de wijk Brakkenstein, bevindt zich het gezellig uitziende restaurant BUUR. Vanaf het terras van BUUR kun je het Erasmusgebouw nog spotten. Wat BUUR bijzonder maakt, is dat de gerechten die bij BUUR worden gemaakt een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk hebben.

Al vanaf een afstandje nodigen de lichtjes buiten bij BUUR je uit om een kijkje te nemen op hun terras. Het restaurant bevindt zich op een kwartiertje fietsen van het centrum van Nijmegen en is op loopafstand van de universiteit. BUUR is aantrekkelijk voor milieubewuste eters omdat de meeste ingrediënten duurzaam zijn en uit de regio komen. Zo redden ze bij BUUR groenten die elders, zoals in de supermarkt, niet meer worden verkocht omdat ze er minder mooi uitzien of zijn beschadigd. Het menu leidt daar echter niet onder en is alsnog enorm divers. Zo is er, naast vegetarisch en veganistisch eten, voor de liefhebber ook een stukje vlees of vis op de kaart te vinden. Naast een diner biedt BUUR ook lekkere hapjes en drankjes om mee te borrelen.

Stukken beter dan een AGV’tje

Het eten is lekker gekruid en de zoutvrije gepeperde steak, geserveerd met krieltjes en geroosterde groenten, overstijgt daarmee menig typisch Nederlands AVG’tje. Door de kruiden die gebruikt worden, vooral tijm en peper, wordt het zout niet gemist als smaakmaker. Daarnaast vormen de bijgerechten een goede combinatie met het hoofdgerecht. Zo brengen de frisse rode kool en salade de smaak weer in balans met de hartige taart, die wat vol is van smaak.

Een maaltijd bij BUUR bestaat uit een hoofdgerecht met twee bijgerechten en kost tussen de 17,50 en 19,50 euro. Die bijgerechtjes komen in aparte schaaltjes, waardoor je ze kunt delen met de anderen aan de tafel en een divers palet aan smaken kunt proeven.

De sfeer zit er goed in

Het restaurant is opgedeeld in verschillende delen. Buiten is een laag gedeelte met statafels voor de borrelaars. Daarachter volgt een trap naar de verhoging, die de luidruchtige borrelaars scheidt van de rustig dinerende gasten. Ondanks die verhoging is BUUR ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met een schuin oplopend pad naast de trap. Wie de trap beklimt treft boven een overdekt terras. Hier kunnen gasten door weer en wind genieten van hun hapjes en drankjes in de buitenlucht. BUUR staat recht in een woonwijk en doet daarmee haar naam eer aan. Het enige nadeel daarvan is dat de rechterkant van het terras gelijk grenst aan een grijs gebouw, waardoor het uitzicht minder mooi is aan die kant van het terras.

Door de gemoedelijke sfeer komt er verschillend publiek op BUUR af.

Binnen zorgen de grote ramen en industriële lampen ervoor dat er fijn licht is. Door de vrolijke blauwgroene kleur op de muren en de paar schilderijen aan de muur is er een huiselijke sfeer, al is het chiquer dan de gemiddelde studentenkamer. Door die gemoedelijke huiselijke sfeer komt er verschillend publiek op BUUR af. Er zitten namelijk gezinnen, ouderen en studenten die het allen naar hun zin lijken te hebben.

Meedenken

Dat iedereen het zo naar hun zin heeft, komt mede door het personeel. De obers zijn behulpzaam en vriendelijk. Ook letten ze goed op, waardoor het ongemakkelijke hinten om hun aandacht de gasten blijft bespaard. De gast hoeft niet lang te wachten: een verfrissend biertje staat binnen een paar minuten op tafel om de dorst te lessen. In de keuken zijn ze eveneens behulpzaam. Ze denken graag mee en zijn bereid om aan allerlei dieetwensen te voldoen. Door van te voren te bellen blijkt het zelfs mogelijk om een zoutvrije avondmaaltijd te krijgen. Bijna iedereen kan daarom eten bij BUUR, waar dit bij andere restaurants vaak lastiger is.

Eindoordeel

De gemiddelde student zal de prijzen bij BUUR wat aan de hoge kant vinden, maar is ongeveer gelijk met de prijzen van restaurants in het centrum. Gezien de kleine ecologische voetafdruk van de gerechten en de goede smaak is het eten bij BUUR de prijs zeker waard.Ondanks het uitzicht is BUUR dus een gezellig restaurant, waar je voor een eerlijke prijs een verrukkelijke en vullende ecologische maaltijd kunt eten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen