Home CultuurANS eet ANS eet: Café de Plak – ★★★★

ANS eet: Café de Plak – ★★★★

door Marjolein Smetsers

Aan de Bloemerstraat in Nijmegen ligt het gezellige Café de Plak. Dit collectieve café weet ondanks het relatief beperkte aanbod gasten te trekken door de bijzondere gerechten waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. 

Het café aan de rand van het centrum van Nijmegen mag zichzelf met trots een collectief café noemen. Dit houdt in dat er geen hiërarchie is. Er is dus geen baas en de beslissingen worden democratisch genomen. De winst van de organisatie wordt gedoneerd aan goede doelen. Je kan hier iedere dag terecht voor een lekkere lunch of appetijtelijk avondmaal. Verder verzorgt Café de Plak ook feesten in de beruchte feestkelder en is deze zaal af te huren voor eigen evenementen.

Verwelkomende woonkamer

Café de Plak heeft een simpele woonkamersfeer gecreëerd, waardoor de gasten zich meteen op hun gemak voelen. Het eerste wat opvalt bij binnenkomst zijn de gezellige planten op de bar, tafels en in de vensterbanken. De vrolijke, groene muur achter de bar past in het groene thema. Verder zijn de andere muren wit en is het meubilair eenvoudig. Dit verwelkomende gevoel weet het café ook uit te stralen middels woorden als ‘tweede thuis’ en ‘tolerant’ die op de windschermen van het terras staan. Hierdoor voelen gasten zich al voor binnenkomst welkom in het café. Ook op hun website is een barmhartigheid naar minderheden zichtbaar: ‘Al in de eerste jaren was De Plak een vrijplaats voor speels activisme op het gebied van homo, lesbo- en vrouwenemancipatie, krakers, internationale solidariteit en veel meer.’ 

De progressieve identiteit maakt het café vooral voor de linkse Nijmeegse student aantrekkelijk. Toch was het café op een doodgewone dinsdagmiddag slechts gevuld met een handjevol studenten die hier een kort bezoek brachten voor een verfrissend biertje. Dit kleine aantal doet af aan de sfeer, maar gezien de populaire verhalen over het café zal het in de avonden wellicht voller en levendiger zijn. 

Bijzondere burgers

Het café zet zich daarnaast  in voor biologische en duurzame producten. Zo zijn het vlees en de vis biologisch en wordt er slaafvrije chocolade geserveerd bij de koffie en thee. Het grootste gedeelte van de menukaart bestaat ook uit vegetarische of veganistische gerechten. Het aanbod bestaat vooral uit unieke burgers, zoals een kaasgehaktburger die ook veganistisch verkrijgbaar is. Helaas is het lunchaanbod naast deze burgers niet heel gevarieerd. Voor iemand die geen fan is van burgers is er weinig alternatief. Er worden salades of tosti’s geserveerd, maar belegde broodjes en andere lunchklassiekers ontbreken op de menukaart.

Toch zijn de burgers zo goed van smaak dat de gasten genoeg hebben aan het kleine aanbod. Kaasgehakt, een gefrituurde bal met onder andere kaasvulling, is de specialiteit van het café. Hoewel het niet heel aantrekkelijk klinkt, is het toch erg smakelijk. Ook de falafelburger heeft een lekkere, verrassende smaak. De zoete smaak van de bietjes contrasteert met de frisse knoflooksaus en de romige fetakaas. 

Veelzijdig en vlot personeel

De vriendelijke werknemers van Café de Plak zijn er altijd als de kippen bij als er iets kan gebeuren. Zo wordt na de eerste drie happen gevraagd of alles naar wens is. Nog voordat de laatste etensresten van het bord zijn geschraapt schiet de ober alweer te hulp door de borden af te ruimen. De bediening is zonder twijfel erg vlot en neigt soms zelfs naar opdringerig, wat ook zou kunnen liggen aan de afwezigheid van andere gasten. Dit doet echter niet af aan de vriendelijkheid van het personeel. Verder is het opmerkelijk dat de kok niet alleen verantwoordelijk is voor het bereiden van het gerecht, maar ook voor het opdienen. Zo komt zij direct in contact met de gasten en kunnen de waarderingen voor het eten meteen worden uitgesproken. 

In Café de Plak compenseren het klantvriendelijke personeel en de bijzondere burgers voor het beperkte aanbod. Door de gezellige planten voelt het café huiselijk aan. Samen met de mens- en milieuvriendelijke daden van het café zorgt dit ervoor dat alle gasten zich hier op hun gemak voelen. De gasten zullen dus met een goed gevoel en een goed gevulde maag het café verlaten.

Ben je benieuwd naar andere recensies over cafés in Nijmegen? Lees deze hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen