Home CultuurANS eet ANS eet: Dabba Dinner – ★★★★

ANS eet: Dabba Dinner – ★★★★

door Tess Hollander

Wie de reguliere bezorgdiensten heeft uitgespeeld, zal door Dabba Dinner aangenaam worden verrast. Deze afhaalzaak bereidt vegetarische gerechten, geserveerd in dabba’s. De diners zijn zowel duurzaam als superlekker. Een wekelijkse keuze zal het voor de meeste studenten echter niet zijn.

Dabba Dinner serveert wekelijks een nieuw menu. Elk gerecht heeft een Aziatische oorsprong en is vegetarisch of veganistisch. De gerechten worden geleverd in zogeheten dabba’s: oorspronkelijk Zuid-Aziatische bakjes die herbruikbaar zijn en als een torentje op elkaar worden gestapeld. Tegen een borg van vijf euro mag je de bakjes van Dabba Dinner houden, waarbij het restaurant ervan uitgaat dat je ze bij de volgende keer weer teruggeeft, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt.

Uitpak- en eetplezier

Het uitpakken van een bestelling is natuurlijk altijd een klein feestje, maar de op elkaar gestapelde dabba’s maken het extra leuk. Laagje voor laagje wordt het diner, een Vietnamese curry, zichtbaar, waarbij iedere onthulling voor een nieuw moment van blijdschap en trek zorgt. Er is een dabba gevuld met rijst, een andere bevat een kleurrijke salade met mango, wortel, komkommer, pinda’s, munt, basilicum en een dressing met limoen en chili. Een volgende dabba bevat een heerlijk ogende curry bestaand uit van wortel, zoete aardappels en paddenstoelen en de laatste heeft twee goudbruine, stomende loempia’s, inclusief sausje.

De vreugde van het uitpakken wordt opgevolgd door vreugde van het eten: de gerechten smaken net zo lekker als ze eruit zien, de ingrediënten zijn vers en alles is super gezond. Je proeft hoe de munt in de salade zit: heerlijk aanwezig, maar niet dominant. Zelfs de loempia lijkt gezond, doordat je nauwelijks vet proeft: een heuse prestatie.

Divers doch wat onpraktisch

Een groot pluspunt aan de dabbaconstructie is dat ieder bakje gevuld is met iets anders. Zo heb je een veelzijdig en divers diner dat bestaat uit vier verschillende gerechtjes. Niet alleen is dat een leuke en vrij luxe afwisseling tijdens het eten, ook krijg je zo allerlei verschillende en benodigde voedingsstoffen binnen.

Het formaat van de porties daarentegen is wat twijfelachtig. Eén menu is, zoals Dabba Dinner zelf ook aangeeft, geschikt voor één grote eter of twee kleine eters. Voor een gemiddelde eter is het dus te veel voor één avond, maar voor twee is het niet genoeg.

Helemaal duurzaam, beetje duur

De gerechten worden aantrekkelijker door de hoeveelheid aandacht voor duurzaamheid die Dabba Dinner heeft. Naast het transport per fiets en het zowel vegetarisch als veganistisch eten zit de milieubewustheid ook in de details: het bakje voor de loempiasaus is honderd procent fair trade en biobased, wat betekent dat het is gemaakt van materiaal dat groeit in de natuur. Zonder plastic, wegwerpverpakkingen en CO2-uitstoot kun je op die manier van het eten genieten zonder schuldgevoel.

De duurzaamheid heeft wel een letterlijke prijs. Je betaalt voor een maaltijd ongeveer veertien euro, wat in vergelijking met andere bezorgmaaltijden relatief veel. Als je ervoor kiest om je diner te laten bezorgen, betaal je twee euro vijftig aan bezorgkosten. Op zich geen shockerende bedragen, maar het maakt wel dat Dabba Dinner voor de meeste studenten hoogstwaarschijnlijk geen wekelijkse keuze is. Daar staat tegenover dat je echt waar krijgt voor je geld, gezien de ontzettend lekkere, duurzame en gezonde gerechten. Het is dus een belangenafweging.  

Kortom, Dabba Dinner is een heuse feestelijke ervaring. De gerechten zijn overheerlijk, gezond en je milieubewuste hart gaat er sneller van kloppen. Qua formaat zijn ze wel wat onhandig en het gemiddelde studentenbudget laat een regelmatige bestelling niet toe. Het is dus te hopen dat Dabba Dinner nog maar lang blijft bestaan, zodat je in je drukke burgerbestaan iedere week kunt genieten van dit smakelijke feestje.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen