Home CultuurANS eet ANS eet: De Nieuwe Winkel – ★★★★

ANS eet: De Nieuwe Winkel – ★★★★

door Bas Dautzenberg

Verscholen in een zijstraat van de Lange Hezelstraat ligt De Nieuwe Winkel, het enige sterrenrestaurant dat Nijmegen rijk is. Wie erin slaagt maanden vooraf een tafel te reserveren in dit volledig plantaardige restaurant, wacht een unieke avond vol verfijnde gerechtjes, gelaagde smaken en drank die rijkelijk vloeit. Helaas hangt daar wel een behoorlijk prijskaartje aan.

De Nieuwe Winkel van chefkok Emile van der Staak kwam in 2022 groot in het nieuws toen het zijn tweede Michelinster op rij behaalde. Volledig in Nijmeegse stijl biedt De Nieuwe Winkel een plantaardig menu dat wordt gemaakt van lokale producten. Daarmee is het bovendien trotse drager van de titel ‘beste plantaardige restaurant ter wereld’. Veel keuze biedt het restaurant niet. Op de minimalistische menukaart staan een 9-gangen menu van 180 euro en een 9-gangen menu met bijpassende dranken (combinatie van wijn, bier en non-alcoholisch) voor 270 euro.

Dat het hier niet om een doorsnee restaurant gaat, merk je al zodra je binnenkomt en door de eigenaar naar je tafel wordt begeleid. Direct wordt je vanuit de open keuken begroet door het tiental koks dat zeer gefocust bezig is met de voorbereidingen. De jonge medewerkers ogen professioneel en tegelijkertijd ontspannen. Het restaurant is strak ingericht, maar niet overdreven chique, en voelt door zijn warme kleuren gezellig aan.

Verwondering

Het eten kan het beste worden beschreven als bijzonder. Behalve dat de gerechtjes heel lekker zijn, lijken ze de gast vooral te moeten verwonderen. Elk element barst van de gelaagdheid en smaak, waardoor snel eten als een zonde voelt. Zorgvuldig neem je overal kleine hapjes van om de smaken en structuren zo goed mogelijk tot je te laten doordringen. Sommige gerechtjes zou je in een doorsnee studentendieet niet gauw tegenkomen, zoals de rijstloze risotto van zonnebloempitten. In andere gangen staat juist de schoonheid van een heel alledaags hoofdingrediënt centraal. Zo is er de prei, die wordt geserveerd in een soep van mierikswortel en walnoot, en de rode biet, die gecombineerd wordt met een gebarbecuede platbrood. 

De gerechtjes zijn klein van formaat, maar na negen gangen heb je wel het gevoel voldoende gegeten te hebben. Het eten komt het meest tot zijn recht wanneer het wordt afgewisseld met een slok van de bijpassende drank, gevolgd door een hap van het zelfgebakken zuurdesembrood met de (hemelse) veganistische zonnebloemboter. 

Die afwisseling met drank brengt ook een nadeel met zich mee. Doordat bijna elk van de negen gangen vergezeld is van een bijpassende alcoholische drank, loopt menig gast enigszins beschonken De Nieuwe Winkel uit. Helaas is het formaat van de verfijnde gerechtjes te klein om dit effect tegen te gaan. Dat is zonde, want het gaat ten koste van het bewustzijn waarmee je proeft.

Na negen gangen heb je wel het gevoel voldoende gegeten te hebben.

Bediening met karakter

Het contact met de bediening is prettig. Het team bestaat uit jonge mensen met een uitgesproken karakter en verschijning. Aan het eind van de avond heb je het idee dat je een band met ze hebt opgebouwd. Doordat er vijf mensen in de bediening werken voor grofweg tien tafels, zijn ze in de gelegenheid om vaak langs te komen. Soms is dat gewoon om een drankje te brengen. Een andere keer worden er bestekhouders gebracht die even later door iemand anders gevuld worden met bestek. Soms komt de bediening gewoonweg even vragen hoe het met je gaat. Het contact is veelvuldig, maar allesbehalve storend. Geen moment heb je het idee dat je iets tekort komt. Één jongen in de bediening valt in het bijzonder op. Met zijn matje en goedverzorgde baard draait hij met regelmaat sierlijke pirouettes rondom een centrale pilaar in de ruimte terwijl hij controleert of alle tafels voorzien zijn. Het is tekenend voor de ontspannen en speelse sfeer die in De Nieuwe Winkel hangt.

Duur

Zouden wij voor dat bedrag nog eens terugkomen in De Nieuwe Winkel? Nee, daarvoor is het helaas toch echt te duur. Hoewel De Nieuwe Winkel een unieke ervaring biedt die ons nog lang zal heugen, is het ook vooral dat: een mooie ervaring. Het eten in De Nieuwe Winkel is van een verfijndheid die je zelden tegenkomt, maar de prijs creëerde bij ons de hoge verwachting dat het het lekkerste zou worden wat we ooit gegeten hadden. En die verwachting kon het helaas niet waarmaken. Wanneer je altijd al eens nieuwsgierig bent geweest naar het eten in een tweesterrenrestaurant of wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden van plantaardig en lokaal eten, is De Nieuwe Winkel een absolute aanrader. Maar wanneer je vooral gewoon een keer lekker wil eten, zijn er in Nijmegen ook betaalbaardere opties die, wat lekker eten betreft, weinig onderdoen voor De Nieuwe Winkel.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen