Home CultuurANS eet ANS eet: Fresca – ★★★★

ANS eet: Fresca – ★★★★

door Gian Oerlemans

Aan de rand van het centrum ligt Fresca. De menukaart van dit gemoedelijke café voorziet iedereen in een ruime keuze aan gerechten. In combinatie met de goedlachse serveerders maakt dit Fresca tot een prettige plek voor een ontbijt, lunch of alcoholvrij drankje. 

Tussen de Albert Heijn en de LUX ligt het knusse Faberplein. Zelfs in de winter trotseert een dappere terrasganger het buitenterras van een van de vele cafés. Op de hoek, enkele deuren verwijderd van de welbekende boekhandel Roelants, ligt een op het oog klein café. De letters op de deur vertellen je dat het Fresca heet en iedere dag tussen half negen en zes open is. 

Prettig poppenhuis

Het valt bij binnenkomst direct op dat er een gemoedelijke sfeer hangt. Zo zijn de tweepersoonstafeltjes op de kleine begane grond zijn allemaal gevuld, bereidt de barman geconcentreerd een warme drank en verwelkomt een serveerster je met een gulle lach. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker zich direct op zijn gemak voelt. Om de plek nog gezelliger te maken, zou het echter wel een achtergrondmuziekje kunnen gebruiken.  

Links van de ingang is een trappengat dat nieuwsgierigheid wekt naar de benedenruimte. Deze goed verlichte ruimte heeft iets weg van zowel een kelder als een souterrain. Er is een prettige overvloed aan Perzische tapijten en staande en hangende planten. Dit alles past evenwel niet bij de muren, waarvan een gedeelte roze is geschilderd. Wanneer je hierop uitkijkt, lijkt het net alsof je in een poppenhuis terecht bent gekomen, wat een opgekropt gevoel kan geven. Toch doet het voor de meeste zitplaatsen niet af aan de behaaglijkheid die Fresca creëert in het café. 

Variatie in vrouwen

Een ander opvallend punt is het dominant vrouwelijke publiek. Dit stoort niet, maar doet je wel gissen naar de oorzaak hiervan. De mensen die er zijn, zijn echter wisselend in samenstelling en leeftijd. Waar de een in Fresca bijvoorbeeld studeert, komt de ander met een familielid lunchen en spreekt weer een ander met vrienden af voor een drankje. Met zowel hoge tweepersoonstafels als grote familietafels en een zithoek met banken is er dan ook voor elk wat wils. Dit samenspel van ingrediënten maakt Fresca tot een ideale plek voor een rustig en gezellig cafébezoek.

Afwisselende menukaart

Ook de menukaart van Fresca stemt hoopvol. De keuze aan ontbijt- en lunchgerechten is namelijk zeer divers en het is ook eens leuk dat er geen alcoholische dranken zijn te verkrijgen. Bovendien zijn er voor zowel vegetariërs als veganisten meer dan voldoende opties. Zo kun je ontbijten met boekweitpannenkoeken of kiezen voor de vegetarische variant van een BLT-sandwich (broodje met bacon, sla en tomaat) met humus en tofu. Daarnaast is er een bescheiden aanbod aan soep en kun je gerechten met bonen en bieten bestellen. 

De vriendelijke serveerders dienen dit alles snel op. Fresca serveert het eten niet zozeer strak, maar eerder speels en uitnodigend op je bord. Zo is de BLT-sandwich niet zomaar een broodje, maar op het eerste gezicht veeleer een rijk gevulde salade. Dankzij de afwisselende producten zoals meergranenbrood, geroosterde groenten en zongedroogde tomaat smaakt het bovendien erg goed. Voor een gerecht ben je al snel tien tot vijftien euro kwijt. Dit is voor een ontbijt of lunch aan de prijzige kant, maar als je wat goedkoper uit wil zijn, kun je ook voor minder dan tien euro heerlijk eten.

Eindoordeel

Het is prettig vertoeven bij Fresca. Er hangt een rustige sfeer, het personeel is vriendelijk en dient het eten snel, goed bereid en uitnodigend op. Het interieur, met allerlei soorten tafels en vele tapijten en planten, zorgt ervoor dat diverse soorten mensen zich welkom zullen voelen. De enkele roze gekleurde muren kunnen je echter een opgekropt gevoel geven en zeker voor studenten kan dit een relatief prijzig café zijn. Toch doet dit maar weinig af aan de familiale en gastvrije sfeer, wat Fresca kortom een prima plek maakt voor een aangenaam cafébezoek.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen