Home CultuurANS eet ANS eet: kattencafé Balthazar – ★★★★

ANS eet: kattencafé Balthazar – ★★★★

door Ellen Verhoeven

Voor 2015 had nog niemand in Nederland van kattencafés gehoord, maar inmiddels zijn ze razend populair. Ook Nijmegen beschikt er over een: kattencafé Balthazar. Naast het bewonderen van katten, kun je hier ook genieten van een lekkere lunch of een stukje gebak. 

Als enige kattencafé van de stad is Balthazar voor menig Nijmeegs kattenliefhebber al bekend. Het café is gelegen in de Van Welderenstraat, een rustige straat in het centrum. Het café is een ideale plek voor mensen die willen genieten van de aanwezigheid van katten in de warme sfeer van een café.

 Schattige deugnietjes

Al voor binnenkomst is het duidelijk waar het in dit café om draait: de katten. Ze staan namelijk allemaal geschilderd op het grote raam naast de ingang. Bij de eerste indruk is het alleen een grappige schildering, maar wanneer je goed kijkt, kan je de beestjes uit het café afzonderlijk herkennen. Het interieur is zo aangepast dat de katten het hele café kunnen gebruiken om te chillen of hun energie kwijt te kunnen. Ze kunnen bijvoorbeeld uitrusten op de kussentjes bij het raam en rennen over de planken aan de muren. Doordat deze plekken zijn bevestigd aan de zijkanten van het café, is er ook genoeg ruimte voor gasten. Hierdoor voelt het niet alsof je in een kattenhok zit, maar in een gezellig café.

Vaak doen katten lekker waar ze zelf zin in hebben, wat ook hier gebeurt. Ze kunnen bijvoorbeeld zomaar op je tafel springen, om hopelijk een deel van je bordje te bemachtigen. Zulke kattenstreken worden weer goedgemaakt doordat ze zorgen voor grappige gesprekken tussen tafels. Ook spelen en knuffelen gebeurt alleen op initiatief van de kat. Dat is begrijpelijk, maar als kattenliefhebber is het toch wel jammer dat je de beestjes niet continu kan aaien. Gelukkig kwam kat Wolfje na een tijdje toch in de buurt zitten. Na een paar keer aaien sprong ze zelfs op schoot om te knuffelen. De jaloerse blikken van de andere gasten waren misschien nog beter dan de zachte haartjes van Wolfje.

Niet alleen kattenvrouwtjes

Er wordt vaak gedacht dat alleen vrouwen naar kattencafés gaan. Hoewel de kattenvrouwtjes nog ruim in de meerderheid zijn, zijn er ook mannen te vinden. Verder zitten er vooral groepen en gezinnen in het café. Toch komen er ook genoeg studenten en werkenden. Het kattencafé heeft dus een gevarieerder publiek dan verwacht, wat de sfeer gemoedelijk maakt.

Ook het personeel zorgt voor een aangename sfeer. Er wordt snel geholpen en het eten wordt binnen een mum van tijd op tafel gezet. Het personeel loopt met een glimlach rond, behalve wanneer er kattenkwaad wordt uitgehaald. Ook wordt er met plezier extra uitleg en advies gegeven over de gerechten, wat erg fijn is voor twijfelende gasten.

Pumpkin pie met pepernoten

Alhoewel de katten vooral vlees eten, is de menukaart geheel vegetarisch. Ook is er keuze uit allerlei veganistische opties, wat erg meegaand is met de tijd. Zo kun je kiezen uit hippe broodjes, bijvoorbeeld met avocadospread en zeekraal, maar ook de tosti kaas staat op het menu. Daarnaast staan er diverse huisgemaakte gebakjes op de kaart en is er nog meer keuze aanwezig in de vitrine.

Het is dus onmogelijk om niks lekkers te vinden. Deze herfst heeft Balthazar ook een seizoensspecial: pumpkin pie met pepernoten. Deze smeuïge taart is heerlijk op smaak gebracht met herfstachtige specerijen. Er zitten noten in verwerkt, die samen met de pepernoten iets knapperigs toevoegen. Op de bovenkant ligt een laag zoete witte crème, die zorgt voor een perfecte balans met de kruidige cake.

Voor de gemiddelde kattenmens zijn de diertjes genoeg om naar kattencafé Balthazar te gaan. Hoewel ze niet altijd komen knuffelen of spelen, zijn ze ook van een afstandje leuk om naar te kijken. De katten staan in het middelpunt en ze zorgen voor een warme sfeer in het café. Ook de gesprekken tussen tafels dragen hieraan bij. De katten zijn niet het enige aantrekkelijke van deze plek. Het gebak is namelijk verrukkelijk en het personeel is erg vriendelijk. Dat maakt het café ook een echte aanrader als je niet voor de katten komt. Behalve als je een kattenallergie hebt, dan is het verstandiger om thuis te blijven.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen