Home CultuurANS eet ANS eet: Pannenkoekenboot Nijmegen – ★★

ANS eet: Pannenkoekenboot Nijmegen – ★★

door Marjolein Smetsers

Aan de Waalkade ligt de Pannenkoekenboot Nijmegen. Vier keer per dag vaart de boot 75 minuten lang op en neer over de Waal. Zo krijgen de bezoekers de unieke kans om, met uitzicht op het industrieterrein, zoveel mogelijk zompige pannenkoeken naar binnen te schransen. 

Vlak na vertrek vanaf de Waalkade opent de keuken haar deuren. De maximaal 130 bezoekers van de Pannenkoekenboot mogen voor €24,50, exclusief drankjes, onbeperkt pannenkoeken uit een verticaal rek in de muur pakken dat doet denken aan een FEBO-achtige muur. Er is keuze uit spek-, appel- en naturel pannenkoeken. Daarna is het de taak van de gasten om hun eigen pannenkoek te beleggen met verschillende toppings. Naast het eten en versieren van pannenkoeken, kunnen kinderen onderin de boot in de ballenbak spelen. Dit maakt de Pannenkoekenboot een echt kinderparadijs waar vooral gezinnen met jonge kinderen op af komen, maar kan de Nijmeegse student zich hier ook vermaken?

Zeemansgevoel

De aankleding van de boot ziet er precies zo uit als zou worden verwacht van een mooi, authentiek schip. Het gebruik van hout creëert een gezellige sfeer. Ook passen de houten vloer en meubilair goed bij de groene gordijnen die voor de grote ramen hangen, waardoor er veel licht naar binnen valt. De Pannenkoekenboot is verder gedecoreerd met typische objecten van een schip, zoals een traditioneel houten stuurwiel en een papegaai. Op het buitendek zijn ook zitplaatsen. De gezellige sfeer van binnen maakt hier plaats voor een heerlijk zomers gevoel waarbij de bezoekers kunnen genieten van de laatste zonnestralen en een licht briesje. Dit draagt allemaal bij aan het zeemansgevoel.

Toerist in eigen stad

Zodra de rondvaart begint, bekruipt je echter het ongemakkelijke gevoel van de Amsterdamse toerist. Door de speakers klinkt een stem die mededeelt dat de trossen los zijn en het boottochtje kan beginnen. Hier en daar worden wat fun facts over de Waal omgeroepen, die helaas het ene oor in gaan en het andere oor weer uit. De stem is af en toe afleidend als de passagiers in gesprek zijn en voegt verder niet veel toe. 

In tegenstelling tot een Amsterdamse rondvaart, zullen weinig toeristen de moeite doen om voor dit uitzicht naar Nederland af te reizen. Het is leuk om de waalstrandjes een keer van de andere kant te bekijken, maar die lol is van korte duur, want de strandjes vol met studenten veranderen al snel in industrieterrein. ‘Aan uw rechterzijde ziet u de grootste binnenlandse containeropslag van Nederland,’ roept de stem om. Geen enkele passagier neemt de moeite om het hoofd naar rechts te draaien.

Kwantiteit boven kwaliteit

De passagiers zijn vooral druk bezig met zo veel mogelijk pannenkoeken naar binnen werken. Het all you can eat-principe wordt hard aangemoedigd door het personeel. ‘Na minstens zeven pannenkoeken per persoon wordt de ballenbak geopend’, klinkt het grappend uit de speakers. Ook de site daagt de bezoekers uit: ‘Het record staat op vijftien, hoeveel pannenkoeken kun jij op?’ Gezien de prijs van de Pannenkoekenboot, voelt de bezoeker de drang om deze uitdaging aan te gaan. Dit maakt de sfeer opgejaagd en ongezellig, omdat de bezoekers telkens op en neer naar de FEBO-muur moeten wandelen voor de volgende kleffe pannenkoek. 

De nadruk ligt duidelijk op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Zo ook bij de toppings. Van hagelslag tot brie, de mogelijke combinaties zijn eindeloos. Dit kan echter niet compenseren voor de klefheid. Niet alle toppings zijn namelijk even aantrekkelijk voor op pannenkoeken, bijvoorbeeld een gekookt ei of tomatensaus. Het is leuk om te experimenteren met ongebruikelijke combinaties van toppings, maar ondanks alle mogelijkheden, blijkt het standaardbeleg, zoals Nutella en stroop, toch de beste optie. Dit alles maakt de Pannenkoekenboot een unieke ervaring, maar het is duidelijk toch meer geschikt voor kinderen, omdat de magie van de boot met ballenbak en eindeloze zoetigheden voor hen alles compenseert.

1 Reactie

Tom 28 augustus 2023 - 16:30

Het is immers ook maar pannenkoeken eten met extra uitstoot

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen