Home CultuurANS eet ANS eet: Roxy’s Tikibar – ★★★★

ANS eet: Roxy’s Tikibar – ★★★★

door Mirthe Tetsch

Het vrolijke terras van Roxy’s Tikibar springt direct in het oog tussen de onopvallende panden aan het einde van de Grotestraat. Menigeen zal genieten van het unieke interieur, de smakelijke burgers en de heerlijke cocktails, maar de onvermogende student zal zich hiertoe niet te vaak kunnen laten verleiden. 

Door de komst van Roxy’s Tikibar, die twee maanden geleden opende, is het barleven in Nijmegen weer iets diverser geworden. Van woensdag tot en met zondag kan je er terecht om tot in de late uurtjes te ontsnappen aan de Hollandse regen. Het kleine, L-vormige café is namelijk geïnspireerd op de tropische Tiki-trend die omstreeks de jaren 50 in de Verenigde Staten is ontstaan. Dit merk je meteen aan de aangename muziek à la Elvis die zachtjes speelt en de Hawaiiaanse elementen in de aankleding. 

Themafeestje

Uiteten bij Roxy’s Tikibar voelt als een uitstekend georganiseerd themafeestje, want door het hele café wordt de Tiki-trend doorgevoerd. De cocktailglazen hebben de vorm van beeldjes, de bebloemde muren zijn met surfplankjes en bamboe versierd en ook op de toiletten ontkom je niet aan Tiki-maskers. 

Alhoewel het Tiki-thema zou kunnen leiden tot een hoog kitschgehalte, weet de zorgvuldigheid waarmee het café is aangekleed dit te voorkomen. De gedempte en gekleurde lampen creëren een huiselijke sfeer en de bonte verzameling meubels doet gezellig aan, waardoor je niet het idee hebt dat je in een Hawaiiaans bedoelde kermisattractie zit. Integendeel: de fleurige en diverse decoraties zorgen in combinatie met die huiselijke sfeer juist voor een unieke ervaring. 

Karige kaart, bijzondere burgers

De kleurrijke en met maskers versierde menukaart van de bar telt vijf burgers, vier wraps, drie desserts en een doorsnee assortiment borrelhapjes. De bar pretendeert geen restaurant te zijn, dus deze kleine kaart ligt in de lijn der verwachting. Alsnog is er voldoende variatie voor de burgerliefhebber. Zo kan je kiezen voor een klassieke BBQ-burger, maar ook voor minder alledaagse opties, zoals een avocadoburger op een parikabroodje. 

Deze smaakcombinatie ontstijgt wat je gewend bent van een doorsnee hamburger.

Een maaltijd bij de Tikibar is voor de gemiddelde student niet goedkoop. De burgers kosten tussen de 10,50 euro en 13,50 euro, een vrij gemiddelde prijs. Frietjes of zoete aardappelfriet moeten echter voor respectievelijk 3,50 en 4,90 euro los worden besteld, waardoor een maaltijd enigszins in de papieren kan lopen. Hoewel de porties ruim zijn, zou niet misstaan als normale frietjes voor een meerprijs van een euro of twee standaard bij de burgers zouden worden geserveerd.

De kwaliteit van het eten maakt de hogere prijzen aardig goed. De rijkelijk belegde avocadoburger heeft een onverwacht interessante smaak. Ondanks dat alle ingrediënten in wezen groentes zijn, doet het geheel toch burger-achtig aan, wat een positieve verrassing is. De milde smaken van de avocado en guacamole contrasteren prettig met de zoetzure saus en pittige jalapeño. Deze smaakcombinatie ontstijgt wat je gewend bent van een doorsnee hamburger. Ondanks dat het paprikabroodje een zachte structuur heeft, is het geheel niet zompig. Dit is vooral te danken aan de tortillachips, die de burger de nodige textuur geven. 

Kers op de taart

Roxy’s Tikibar weet hoe je hamburgers maakt, maar het zijn de cocktails die echt voor een unieke ervaring zorgen. Van smaak tot presentatie zijn deze een feestje. Zo worden ze opgemaakt met bijvoorbeeld fruit of een laagje schuim. De smaken van de cocktails harmoniëren uitstekend met elkaar. Dit proef je terug in de ‘Missonary’s Downfall’, waar witte rum en Peach Tree met ananassap, verse munt en honingsiroop gecombineerd zijn tot een heerlijk geheel. Ook zijn alle smaken terug te proeven, zonder dat een van de ingrediënten de boventoon voert. 

De kaart telt veertien bijzondere ‘Tiki-cocktails’, maar ook een ruim assortiment bekende cocktails. Bedrijfsleider Alex legt uit dat hij op rustige avonden zoals deze druk in de weer is met het verbeteren van de recepturen. De ‘Tiki-cocktails’ kosten al snel een euro of tien en zoeken dus enigszins de randen op van het studentenbudget. Cocktails drinken is echter overal een relatief dure aangelegenheid en voor een paar euro meer zijn de kwaliteits-cocktails zeker de moeite waard. 

Af-en-toe-kroeg

Wie zich een avondje in warme oorden wil wanen met een cocktail in de hand, is bij Roxy’s Tikibar aan het juiste adres. Een avondje cocktails drinken in dit café kan een aanslag op je bankrekening veroorzaken, maar de kwaliteit is dan ook bovengemiddeld. Maak de Tikibar met het oog op je portemonnee dus niet je stamkroeg, maar schuif zeker eens aan voor een tropische avond op Nijmeegse bodem.  

Wil je meer recensies van restaurants in Nijmegen lezen? Je vindt ze hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen