Home CultuurANS eet ANS eet: Wally – ★★★★

ANS eet: Wally – ★★★★

door Jip Meijers

Waar is Wally? In Nijmegen is die vraag eenvoudig te beantwoorden, namelijk in de Hertogstraat. Daar vind je geen gek mannetje met een rood-wit gestreept truitje, maar een burgerrestaurant waar zowel carnivoren als herbivoren zich te goed kunnen doen aan heerlijke hamburgers op huisgemaakte briochebroodjes.

Ondanks dat de Hertogstraat geen gezelligheid uitstraalt, bevindt zich tussen een met graffiti bespoten steegje en een avondwinkel een oase van blije mensen op een terras. Een nadere blik maakt de bron van hun vreugde duidelijk: er lopen serveerders rond die kleurrijke drankjes en enorme burgers uitdelen aan de restaurantbezoekers.

Bordje burger

Het moge duidelijk zijn: voor de locatie hoef je niet naar Wally te gaan. Het terras kijkt uit op geparkeerde auto’s en een winkel met kantoorbenodigdheden. Ook racen er regelmatig lawaaierige scooters langs. De vrolijke plantjes aan de zwarte overkapping van het terras weten de boel toch wat op te fleuren. Bovendien zorgen de vriendelijke bediening en de vrolijke restaurantbezoekers voor een fijne sfeer op het terras.

Binnen, waar je bij Wally ook kan plaatsnemen, ziet het er wel gezellig uit. Dat is opvallend, aangezien het restaurant lang, smal en raamloos is. Dankzij een grote hoeveelheid lampen is het er toch licht. Het gebrek aan ramen wordt daarnaast verbloemd door versieringen aan de muren. Op de linkermuur hangen bordjes met woorden als ‘Nijmegen’ en ‘burger’. De rechtermuur hangt vol met zwart-witfoto’s van etenswaar. Door de strakke vormgeving ontstaat er geen kitscherig Xenos-gevoel. Het verdient dan misschien geen originaliteitsprijs, maar het doet de uitstraling van het restaurant goed.

Burgers en bramen

Alhoewel de menukaart van Wally niet extreem uitgebreid is, valt er voor iedereen iets te kiezen. Zo zijn er naast drie biologische burgers voor de vleeseters ook drie vegetarische opties, die ook als veganistische variant beschikbaar zijn. Daarnaast behoort een glutenvrij broodje tot de mogelijkheden. Tegen bijbetaling kunnen er ingrediënten worden toegevoegd, zoals een extra burger, kimchi of kaas. Verder is er nog friet, salade of een maiskolf als bijgerecht te bestellen. Er zijn dus genoeg opties zodat iedereen voldaan naar huis kan.

Het verfrissende drankje is verrassend genoeg nauwelijks duurder dan een ouderwetse cola.

Qua drankjes is er meer te kiezen, met enkele opties die niet snel in een ander restaurant zijn te vinden. Een voorbeeld is de huisgemaakte limonade gemaakt van wilde braam, die zowel met als zonder prik is te bestellen. Het is een zoet en verfrissend drankje, dat verrassend genoeg nauwelijks duurder is dan een ouderwetse cola. Een schijfje citroen, een limoenblaadje en een vrolijk rietje maken deze heerlijke limonade af. 

Beste bonenburger

Wally’s bonenburger is een geslaagde vegaburger. Hij is smeuïg, maar behoudt textuur doordat niet alle bonen compleet zijn fijngemalen. Dankzij de toevoeging van knoflookpasta en een topping van zoete uiencompote is de burger goed op smaak. Dit wordt geserveerd op een zelfgebakken briochebroodje met huisgemaakte Wallysaus. Deze ondefinieerbare saus van geheime receptuur gaat goed samen met de overige ingrediënten en zorgt voor een burger waarvan je er gerust nog een zou lusten.

Een curieuze toevoeging is de halve augurk die bij iedere burger wordt geserveerd.

Een curieuze toevoeging is de halve augurk die bij iedere burger wordt geserveerd: lekker voor mensen met een complex smakenpalet en zwangere vrouwen. De meeste borden verdwijnen echter weer inclusief augurk terug de spoelkeuken in. Dit doet de vraag rijzen waarom de augurk dan toch standaard op ieders bord ligt. In het kader van verspilling kan de augurk beter worden weggelaten en voor de opmaak van het bord voegt zo’n halve augurk ook niet veel toe.

Betaalbaar bonnetje

Voor de prijs van een avond bij Wally kun je bijna drie keer naar McDonald’s, maar Wally serveert dan ook een maaltijd die minstens drie keer zo lekker smaakt. Een burger kost hier tussen de twaalf en vijftien euro. Voor een fijne avond uit eten in een restaurant is dit alsnog goedkoop, zeker aangezien de burgers van aanzienlijk formaat zijn en goed vullen. Ook inbegrepen bij de prijs is een alerte en vriendelijke bediening.

Als je als nieuwe student in Nijmegen op zoek bent naar een leuk restaurant, is Wally een perfecte plek. Er hangt een fijne sfeer, de burgers zijn ontzettend lekker en je leert er meteen of je medestudent, date of wie je ook meeneemt fan van augurken is.

Lees meer recensies van Nijmeegse restaurants hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen