Home CultuurANS kijkt ANS Kijkt: 2 voor 12 – ★★★★★

ANS Kijkt: 2 voor 12 – ★★★★★

Na vijftig succesvolle jaren ving onlangs het nieuwe seizoen aan van de klassieke BNN-VARA quiz 2 voor 12. De vrijdagavondshow blijft met een magistrale Astrid Joosten als dirigent ouderwets vertrouwd, ondanks subtiele veranderingen.

Koert uit Sint-Michielsgestel en Simon uit Almere, bevriende ICT-collega’s, staan in aflevering vijf van het nieuwe seizoen tegenover de bordspelvriendinnen Astrid en Karin uit Assen. Deze deelnemers zijn de 2 voor 12-spelers ten voeten uit. De geestdodende saaiheid van zulke spelers, gecontrasteerd door het enthousiasme van presentatrice Astrid Joosten, bezorgt burgerlijk Nederland sinds jaar en dag een fijne vrijdagavond. 

De klassieke kennisquiz bestaat uit twaalf vragen, die voor de twee laatste minuten van de speelronde moeten worden beantwoord. Terwijl bijvoorbeeld scheikundedocent Astrid over de antwoorden mijmert, kan schooldirectrice Karin in ruil voor puntenaftrek zoeken naar het antwoord in de 2 voor 12-literatuur. Een goed antwoord levert een letter op, waarmee in de laatste twee minuten het uiteindelijke woord kan worden gevormd. Winnen Astrid en Karin de derde aflevering op rij, dan gaan ze met het prijzengeld terug naar Assen. 

Oh Astrid

In het onlangs aangevangen 51ste jaar verandert er gelukkig weinig aan het type deelnemers. De oeverloze voorspelbaarheid van de spelers herbergt de kracht van het programma: de kijker raakt zo gewend aan de saaiheid dat de show plotsklaps ontroert wanneer er wel een afwijking wordt vertoond. Neem Chris uit Enschede, die in zijn finaleronde een strikje draagt en de groeten aan zijn vader en moeder doet. Of zijn kompaan Robert-Jan, die zegt dat hij de leukste kinderen ter wereld heeft. 

Haar fantastische outfits plezieren de kijker.

Een uitzondering op de regel der saaiheid is Astrid Joosten, die het programma inmiddels al dertig jaar presenteert. Bevleugeld door haar charmante energie weet zij de kijker nog steeds te roeren met haar fanatieke aanmoedigingen en subtiele grapjes. ‘Toen dachten ze kennelijk nog dat de man altijd blijft’, zegt ze spottend na een vraag over een oude handleiding voor echtgenotes. Ook haar fantastische outfits plezieren de kijker: elke week draagt ze weer een nieuwe gracieuze en klassieke blouse. 

Heilige graal

Het nieuwe seizoen toont verder dat de 2 voor 12-redactie de liefde voor de vertoning van afwijkingen meesterlijk aanvoelt. De karakteristieke soundtrack en de animatie van kunststudenten bij vraag vier zijn godzijdank behouden, evenals de slotvraag over muziek. Toch is er een kleine innovatie. In het nieuwe seizoen hebben de makers namelijk gekozen om de vorm van de woordpuzzel, standaard vraag acht, wekelijks te veranderen. De ene week wordt een taartpuzzel voorgeschoteld, de andere de paardensprong. In de eindeloze eentonigheid van het spel is dit een heilige graal die met beide handen wordt aangegrepen. Deze subtiele wijziging biedt elke hardop meespelende kijker de gelegenheid om zijn kennis te etaleren, aangezien iedereen wel een voorkeur heeft voor een van de woordpuzzelvormen.

Het is lekker om het antwoord eerder te noemen dan de deelnemers op de buis.

Het is dan ook onnoemelijk lekker om het antwoord, van welke vraag dan ook, eerder te noemen dan de deelnemers op de buis. Het is nog zaligmakender om vervolgens vanaf je eigen bank een ‘Wat goed, knappertje’, van je lief te ontvangen. Na afloop van de aflevering fantaseer je met elkaar over hoe je zou presteren als je mee zou mogen doen. Wie zou de rol van zoeker het beste kunnen vervullen? Zouden we de derde ronde kunnen halen? Dit engagement wordt breed gedeeld, zo blijkt uit het animo voor deelname aan de spelshow. De website van 2 voor 12 meldt namelijk dat de aanmeldingen alweer zijn gesloten wegens het overweldigende aantal inschrijvingen. Dat men zo graag mee wil doen, bewijst de kracht van het programma. De kijker hekelt de saaiheid van de deelnemers en de show, maar kan zich tegelijkertijd wel goed met hen identificeren en vindt het zeer vermakelijk om vanaf de bank mee te spelen. Gelukkig deelt ook de vertrouwde Joosten het plezier van het programma. ‘Onze vreugde is nog steeds even groot om dit programma te maken’, sprak ze in de eerste aflevering van dit nieuwe seizoen. Met haar aan het roer zal 2 voor 12 ongetwijfeld ook de komende vijftig jaar een hoop pseudo-intellectuele huiskamers in vervoering brengen.

Ben je benieuwd naar andere shows en films? Deze lees je hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen