Die Hard (1988) is een actieklassieker uit de oude doos en een atypische kerstfilm. Ondanks de destijds lage verwachtingen is Die Hard een van de meest succesvolle actiefilms van de jaren negentig geworden. Kerst of niet, de grappige oneliners en de toentertijd revolutionaire personages maken deze film een genot om naar te kijken.
Die Hard speelt zich voor het grootste gedeelte af op het kantoorgebouw van Holly. Zij is de echtgenoot van hoofdpersonage John, die wordt gespeeld door actieheld Bruce Willis. John en Holly’s relatie heeft klappen opgelopen omdat Holly door een promotie moest verhuizen naar Californië en John haar niet heeft gevolgd. Dit heeft ertoe geleid dat ze, tot verdriet van John, gescheiden leven. In de hoop op verzoening bezoekt John, wie een politieagent in New York is, de kerstborrel van het bedrijf waar zijn vrouw werkt. Toevallig wordt juist op dat moment de wolkenkrabber overgenomen door de Duitse Hans en zijn bende van zwaarbewapende bandieten, die uit zijn op de kostbare inhoud van de bedrijfskluizen. Iedereen wordt gegijzeld en al gauw vallen de eerste doden. John is op zichzelf aangewezen om de situatie te de-escaleren.
Geen angstzweet deze kerst
Hoewel Die Hard de kijker zeker op het puntje van zijn stoel laat zitten, wordt het nooit bloedstollend spannend. Dit zorgt ervoor dat de film clichématig overkomt als het aankomt op het overleven van het hoofdpersonage. Wanneer de spanning wordt opgeschroefd, houdt dat nooit lang aan. Zo kan John zwaarbewapende bandieten met souplesse overmeesteren wanneer deze achter hem aan worden gestuurd. Zelfs als Hans Gruber persoonlijk achter John aangaat, zich voordoende als ontsnapte gijzelaar, is John hem te slim af. Hoewel dit een van de spannendste momenten van de film is mocht het niet lang duren. John is namelijk niet verrast als Hans zichzelf onthult als een van de slechteriken, aangezien hij zich hierop had voorbereid. Het kan geruststellend zijn om een film te kijken waarin de kogel en explosies in het rond vliegen zonder dat je je af hoeft te vragen of het hoofdpersonage dit overleeft. In Die Hard zorgt dit er echter voor dat de spanning en sensatie afneemt.
Ludieke dynamiek
De komische dynamiek tussen Hans Gruber en John is het hoogtepunt van de film. John is een rechttoe rechtaan type persoon, terwijl Hans van de sneaky complotten is. De twee personages zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Samen bieden ze een komische juxtapositie wat een genot is om naar te kijken. Dat is mede te danken aan het overtuigende acteerwerk van de Britse Alan Rickman, die als debutant de authentieke Hans Gruber portretteert met een onfeilbaar Duits accent.
Die Hards nalatenschap
Die Hard heeft een grote invloed uitgeoefend op actiefilms in het algemeen. Dit komt vooral doordat de film een verademing was in het actiefilmgenre toentertijd. De manier waarop John wordt afgebeeld, als een stoer maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en feilbaar figuur, stond in contrast met de over-de-top sterke en onoverwinnelijke helden van toen. Zo heeft John een normaal uiterlijk, in vergelijking met personages gespeeld door Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger. Daarnaast kampt hij met een moeizaam huwelijk, wat hem menselijker maakt dan andere helden die doorgaans een ogenschijnlijk perfect leven hebben. Die Hards John is de eerste ‘held tegen wil en dank’ die succes heeft geboekt op het grote scherm.
De film is bovendien interessant vanwege zijn nalatenschap. Zo heeft de luchtigheid van Bruce Willis’ personage een aantal oneliners gebaard die hedendaags nog voorkomen in popcultuur. ‘Yippee ki yay motherfucka!’ zijn onder andere gevleugelde woorden die menig actiefilmfan herkent als een citaat uit Die Hard. Een ander grappig moment in de film is wanneer John de politie belt en hij wordt gewaarschuwd alleen de lijn te gebruiken in het geval van nood. John reageert: ‘Does it sound like I’m ordering a pizza?’, wat een van de meest komische en sarcastische momenten is in de film.
Een onverwachte kerstklassieker
De film speelt zich af in aanloop naar kerst. Afgezien van een kerstboom hier en daar druipt de kerstsfeer er echter niet vanaf. Omdat je er als kijker zeker van bent dat John het hele gebeuren overleeft is de film vrij coulant. Dit maakt Die Hard juist een ideale film om bij kerst te kijken. Spanning opbouwen is niet het sterkste kenmerk van de film, maar Die Hard maakt dit goed met de iconische oneliners en de komische dynamiek tussen John en de slechterik. Zie het als een palate cleanser tussen de zoetsappige romcoms en drama’s door.
Wil je meer recensies lezen over films, series of TV programma’s? Je leest ze hier.