Het Sinterklaasjournaal, wie kent het niet. Dompel je onder in de nostalgie van dit programma, waarin Dieuwertje Blok sinds jaar en dag verslag doet van de avonturen van Sint en zijn pieten. Studiestress valt in het niets bij het zien van bijna dodelijke ongelukken, een zinkend schip, vermiste cadeautjes en meer.
De wereld wordt gekenmerkt door verandering. Het Sinterklaasjournaal vormt daar geen uitzondering op. Zo blijkt paard Amerigo al jaren dood te zijn en is de witte schimmel vervangen door een exemplaar met de naam Ozosnel. Daarnaast kwam Sinterklaas dit jaar ineens met het vliegtuig en hebben de pakjes een track and trace code. Ondanks deze aanpassingen blijft het Sinterklaasjournaal toch vooral een feest van herkenning. Zoals ieder jaar is het maar de vraag of Sinterklaas op tijd in Nederland zal aankomen en gaat er met de cadeautjes uiteraard ook iets mis.
Nood op de Pakjesboot
Met een overdosis aan dramatische gebeurtenissen weet het Sinterklaasjournaal de aandacht van haar overwegend jonge publiek goed vast te houden. Voor een momentje genieten van andermans ellende ben je bij dit programma op de juiste plek. Al in de eerste aflevering wordt een verslaggever bijna neergeschoten door een kanon, haar collega gearresteerd op verdenking van inbraak in het Pietenhuis en tot overmaat van ramp blijken er ook allerlei lekkages te zijn op de Pakjesboot. Slechts enkele afleveringen later zinkt de stoomboot nog voor vertrek uit Spanje daadwerkelijk, met al dan niet nog cadeautjes en pieten aan boord. De kinderen hoeven zich dus geen seconde te vervelen. Hun ouders overigens ook niet: zij zijn tijdens het journaal druk in de weer met het troosten van hun kroost.
Doe maar niet, Malle Piet
Alsof de jankende jeugd nog niet zwaar genoeg is, geeft de flauwe, kinderlijke humor voor volwassenen een extra reden om de tv heel snel uit te willen zetten. De pieten vormen met hun drukke geschreeuw en gedans een bron van irritatie. Malle Pietje vindt het bijvoorbeeld erg leuk om maniakaal ‘HOI!’ te schreeuwen om daar vervolgens zelf heel hard om lachen. Wanneer hij dit doet terwijl de stoomboot langzaam zinkt, is zelfs voor Dieuwertje Blok de maat vol. ‘Ik weet niet of dit het moment is voor deze grappen’, roept ze met opgetrokken wenkbrauwen. Het programma zou erop vooruitgaan als Blok vaker met dit soort opmerkingen zou ingrijpen.
Ludiek met kritiek
Toch heeft de redactie van het Sinterklaasjournaal zich uitgesloofd om ook hun volwassen publiek te vermaken. Er wordt namelijk regelmatig met een knipoog verwezen naar maatschappelijke problemen. Zo hijst een behulpzame buurman de Nederlandse vlag op het Pietenhuis, aangezien Vlagpiet per ongeluk in Spanje is achtergebleven. Wanneer de vlag vervolgens ondersteboven in beeld verschijnt, blijkt deze buurman een boze boer te zijn. Daarnaast zijn de pakjes vanwege de Titanic-taferelen van de Pakjesboot met het vliegtuig naar Nederland gebracht. Als de pieten deze cadeautjes willen ophalen, moeten ze net als vele andere Nederlanders in de lange rijen op Schiphol staan.
Helaas slaat het Sinterklaasjournaal de plank soms mis. Terwijl duidelijk blijkt dat ze zich bewust zijn van wat er in de maatschappij speelt, was ergens nog niet het kwartje gevallen dat er iets bestaat als klimaatverandering en vliegschaamte. De Sint kreeg op Twitter dan ook bakken kritiek over zich heen toen hij na het debacle met zijn boot het vliegtuig naar Nederland nam. Nu is het de vraag of je je druk moet maken over het niet bestaande vliegtuig van een niet bestaande man, maar de redactie had hier misschien iets langer over kunnen nadenken.
De jeugd die deugt
Het meest aandoenlijke onderdeel van het Sinterklaasjournaal is het korte nieuws, waarin kinderen aan bod komen die iets bijzonders rondom het Sinterklaasfeest hebben gedaan. Zo knutselde een meisje van een lege wc-rol een schoorsteentje voor op het hamsterhok, zodat Hammie de Hamster ook zijn schoentje kon zetten. Een ander gezin bakte een ‘Piet-sa’, een soort langgerekte pizza met een pietenmutsje van salami. Ook mocht ergens in Nederland de haard niet aan: dochterlief wilde de schoorsteen schoon houden, omdat dit fijner is voor de pieten. Misschien krijgt zij dit jaar de gasrekening in haar schoen.
Ondanks enkele cringe-momenten is het Sinterklaasjournaal leuk voor iedereen die zich weer even jong wil voelen. Met aandoenlijke kinderen, komische verwijzingen naar maatschappelijke problemen en een vleugje nostalgie zijn de tien schamele minuten die een aflevering duurt geen verspilde tijd.
Wil je meer recensies lezen over films, series of TV programma’s? Je leest ze hier.