Home CultuurANS kijkt ANS kijkt – Power of the dog (2021) – ★★★★★

ANS kijkt – Power of the dog (2021) – ★★★★★

The Power of the Dog is een western die een nieuwe betekenis geeft aan het klassieke genre. De film is genomineerd voor elf Oscars, wat hoge verwachtingen schept bij de kijker. De film stelt niet teleur: deze moderne western is krachtig door de verschillende ideeën van mannelijkheid die centraal staan.

The Power of the Dog speelt zich af op een ranch in Montana in 1925, waar het ouderwetse cowboyleven van het Wilde Westen nog in volle gang is. De rest van het land bevindt zich echter al in de Roaring Twenties. Hoofdpersoon Phil Burbank, gespeeld door Benedict Cumberbatch, is een old-school cowboy die moeite heeft om zich aan dit moderne leven aan te passen. Als zijn broer George een vrouw genaamd Rose trouwt, vallen de moderne normen en waarden het huishouden van Phil binnen. Bij dit nieuwe huishouden hoort Rose’s zoon Peter, een gevoelige jongen die de tegenpool is van Phil. Hoewel ze zo verschillen, zijn ze gedoemd een rol in elkaars leven te spelen. In een reeks van scènes die het alledaagse leven van de ranch weergeven, zien we dat Phil en Peter steeds meer met elkaar optrekken. Hoewel Phil zich opwerpt als leermeester voor de jonge Peter, beïnvloedt juist diens gevoelige aard het karakter van de stoere cowboy.

Mannelijkheid uitvergroot

De film laat een realistisch beeld van twee tegenpolen van mannelijkheid zien. Het is een geweldige verbeelding van twee ogenschijnlijke karikaturen die langzaamaan meer diepte krijgen. Aan het ene uiterste staat Peter, de gevoelige jongen die zich niet conformeert aan de verwachtingen van de ranchgemeenschap. Peter lijkt in eerste instantie geschetst als een stereotypisch onzeker moederskindje, maar de jongen streeft wel degelijk naar mannelijkheid. Voor hem betekent dit zijn moeder beschermen. Phil bevindt zich aan het andere uiterste van mannelijkheid. In het bijzijn van anderen wil hij de overhand hebben en zijn kracht tonen, maar in complete afzondering komt zijn gevoeligheid naar boven. 

Mannelijkheid kan leiden tot ongezonde verstandhoudingen met de rest van de wereld.

De film wijst de kijker hoe Phils belichaming van mannelijkheid kan leiden tot ongezonde verstandhoudingen met de rest van de wereld. De film geeft weliswaar een overdreven versie van deze karaktereigenschappen, maar het dient daarmee wel als hulpmiddel om de waarschuwing nog meer kracht bij de zetten. De kijker ziet hoe Phil vervreemd van zijn omgeving, omdat hij met zijn eigen beeld van mannelijkheid zichzelf en anderen schaadt. Zo is Rose bang voor de cowboy en om haar zoon Peter in zijn bijzijn te laten. 

De nieuwe Western

Vergelijkbaar met de vergane glorie van het cowboyleven, zijn ook de hoogtijdagen van de westernfilms voorbij. Toch biedt regisseur Jane Campion de mogelijkheid voor een verfrissende opleving van het genre. De meeste westerns zijn oppervlakkig en volgen het voorspelbare plot van een cowboy tegen een boef. Campion bespreekt echter thema’s als mannelijke identiteit, onderdrukte emoties en homofobie. De film is niet de eerste die deze kwesties bespreekbaar maakt, maar hiermee wordt wel bijgedragen aan een evolutie van het genre van de laatste jaren. Daarbij herinneren de grootse beelden van het woestijnachtige, droge landschap van Montana en het nauwkeurige decor nog steeds aan de oude western.

De gelijkenissen tussen de personages schemeren door.

De spanning blijft in deze western niet behouden door ouderwetse schietgevechten, maar door de interessante verhoudingen van de hoofdpersonages. Dit is te danken aan het sublieme spel van de acteurs. Benedict Cumberbatch belichaamt Phil als het stereotype cowboy, maar voegt daar op subtiele wijze ook kwetsbaarheid aan toe, wat het personage aangrijpend maakt. De emotionele connectie wordt versterkt door Kodi Smit-McPhee, die Peter speelt. Hij combineert de zenuwachtige en machinale trekjes fantastisch met een stereotypische slis. De acteurs brengen de contrasterende karakters zo overtuigend over, dat ook de gelijkenissen tussen de personages doorschemeren.

The Power of the Dog is een mooie toevoeging aan een oud genre. De film kaart belangrijke thema’s aan, in een periode waar daar van oudsher geen ruimte voor was. Verwacht geen quick draw-duel of een spannende vangst van een bandiet, maar deze socio-psychologische blik op het dagelijks leven van een cowboy heeft wel zeker een enerverende climax.

Ben je benieuwd naar andere films? Lees deze recensies hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen