Home CultuurANS kijkt ANS Kijkt: The Dressmaker (2015) – ★★★

ANS Kijkt: The Dressmaker (2015) – ★★★

door Anne-Maaike van Aken

The Dressmaker (2015) is een indrukwekkende en humoristische film geregisseerd door Jocelyn Moorhouse. Gedurende dit komische drama houden onverwachte wendingen de blikken van de kijker vast en is er niet veel ruimte voor afdwalende gedachtes.


Beeld: still uit de trailer in ANS-format.

Na jaren van afwezigheid keert de veertigjarige Tilly, gespeeld door Kate Winslet, in 1926 terug in haar geboortedorp Dungatar. In dit dorp, gelegen in de binnenlanden van Australië, onthoudt men zelfs wie de buurman vorige week dinsdag op visite kreeg. Terwijl het geheugen van Tilly haar in de steek laat, wordt ze door de dorpelingen beschuldigd van een moord op een dorpsgenootje in haar jongere jaren. Middels haar terugkeer hoopt ze verheldering te krijgen over haar verleden en de waarheid boven tafel te krijgen.

Met moeder Molly, die het een en ander over het verleden lijkt te zijn vergeten, en agent Horatio krijgt Tilly gedurende de film een sterke band. Zo verblijft Tilly in het huisje van Molly en komt de agent nog wel eens op bezoek. Tilly heeft een groot talent waar zowel Horatio als de andere dorpelingen weg van zijn: jurken maken. Terwijl ze haar kwaliteiten voor het dorp inzet, ontmoet ze de charlatan Teddy McSwiney. Enigszins terughoudend voelt ze zich gedurende film steeds meer tot hem aangetrokken. De eerste blik die Teddy op haar wierp tijdens een rugby wedstrijd van zijn team was voor hem al raak. De uitslag van die wedstrijd was dat echter niet.

Net als Tilly in de film kennen wij ook onze eigen afgezonderde samenleving.

Een frisse tegenwind

De frisse wind die de aanwezigheid van Tilly met zich meebrengt wordt niet geaccepteerd door de bewoners. Zij houden liever vast aan de stoffige woestijnwind die al jaren door het dorp waait. Nu Tilly weet dat ze niet geaccepteerd zal en ook niet wil worden door de dorpelingen, vestigt ze haar focus weer op haar oorspronkelijke doel: het achterhalen van de waarheid over haar beschuldigingen die ertoe geleid hebben dat ze op elf jarige leeftijd van het dorp werd weggestuurd. Een onbeweeglijke gemeenschap laat zich echter niet zomaar veranderen door een persoon met een andere gedachtestroom.

Actualiteit

Net als Tilly, kennen wij ook onze eigen afgezonderde samenleving. Nu de avondklok al een tijd van kracht is, zijn we nog meer aangewezen op de directe kring om ons heen. Het werken op kantoor of een ontspannen avondprogramma buiten de deur zijn tijdelijk weggevallen. Zoals bij de dorpelingen te zien is, is het ontbreken van direct contact met de buitenwereld een recept voor het verliezen van maatschappelijke context en de vlotte babbel. Laat het nu net zijn dat deze twee punten tot het basispakket van een student behoren. Dit terwijl wij ons niet moeten laten meesleuren in het gemak van het eentonige dagritme, welke ons wordt geboden door een stil geslagen studentenleven.

De personages zijn behoorlijk eendimensionaal.

Waardering

In The Dressmaker hebben de acteurs de film naar een hoger niveau getild. De keuzes voor Kate Winslet die Tilly speelt, Liam Hensworth als Teddy en Judy Davis als Mad Molly hebben ontzettend goed uitgepakt in het acteerwerk van de personages. Door het puike acteerwerk hebben de ludieke scènes een extra toevoeging gekregen. Zo paste het Australisch accent van Hensworth perfect bij de binnenlandse McSwiney en was de gracieuze blik van Winslet alleen al perfect voor de openingsscene.

De personages in The Dressmaker zijn echter behoorlijk eendimensionaal. Alleen Tilly maakte een diepere emotionele ontwikkeling door. Zo ontwikkelt ze een liefdesrelatie met Teddy en sterkt haar moeder-dochter band met moeder Molly weer aan. Bij iedere andere dorpeling komt een andere karaktertrek overdreven sterk naar voren. Zo kent Molly een jaloerse buurvrouw en is de burgemeester een machtswellustige smaad voor het dorp.

Veel dialogen in de film wekken meer vragen op dan antwoorden en blijven tot het slot hangen. Dit houdt de kijker oplettend tot het eind en trekt je regelrecht mee het verhaal in. Pas aan het slot komt antwoord op de vraag waar Tilly voor naar Dungatar is gekomen: ‘Heb ik echt iemand vermoord?’ Door de botsing tussen Tilly en de dorpsgenoten eindigt de film in een daadwerkelijke knaller. Voor de kijker is dit een verwonderlijk slotakkoord van een toch al verwonderlijk humoristisch drama in zijn geheel. The Dressmaker is een echte aanrader voor iemand die op zoek is naar een frisse wind in een film.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen