Home Artikelen ANS-krant 11

ANS-krant 11

door Redactie

Causaliteitsprobleempje


Afgelopen november wilde de Radboud Universiteit (RU) met een spectaculaire videoclip laten zien hoe duurzaam ze wel niet is. De schokkende beelden moesten het milieuonvriendelijke koopgedrag van studenten in de kiem smoren. Die jonge generatie vervuilt namelijk aardig de planeet.

Sinds je bent verhuisd naar de Graafseweg hoef je geen wekker meer te zetten. Je wordt immers iedere ochtend gewekt door het geluid van ronkende auto’s en de geur van benzine. Als het tijd is om naar je college te gaan, baan je jezelf een weg door de voertuigen. Je had gedacht dat het plan Duurzaam Bereikbaar Heijendaal zijn vruchten al zou hebben afgeworpen. Helaas, zelfs het verkeer op de campus staat helemaal vast.

Eenmaal in het EOS-gebouw ga je op zoek naar een koffietje, dat je vindt bij de zwarte automaat. Met je aandacht bij de hete papieren koffiebeker let je niet op de drukke gangen. ‘Shit, fuck, kut!’, roep je terwijl je uitglijdt over een paar ANS-krantjes. Daar gaat je koffie, gelukkig is die super goedkoop op de campus. Je gooit je lege beker weg, besluit direct een nieuwe te kopen en haast je naar het college over consumentengedrag.

De begrippen vraag, aanbod en prijs vliegen je om de oren. Deze ochtend leer je dat consumeren de economie draaiende houdt. ‘Maar’, zegt de docent richting het einde ineens onwennig. ‘Tegenwoordig moeten we ook denken aan het klimaat’, heeft hij van de RU meegekregen. Hij hakkelt verder: ‘Koopgedrag is namelijk niet altijd even duurzaam.’ Je knikt instemmend terwijl je naar je tweede wegwerpbeker van de dag staart.

Met deze wijze les in je achterhoofd begeef je jezelf naar de Spar om een lunch op de kop te tikken. Je overweegt de vegetarische opties: een falafel wrap, een spinazie börek of een quinoa salade. Je stoot je studiegenoot aan: ‘Goed dat ze hier zo aan het milieu denken, of niet?’ Je rekent de falafel wrap netjes af en buiten verwijder je de plastic en kartonnen verpakking die je in de prullenbak deponeert. Je studiegenoot grinnikt cynisch: ‘Lekker duurzaam, jij bent nodig.’

Een half jaar na de beruchte video is het vanaf 16 mei Impact Week. In deze week laat de universiteit eindelijk zien hoe je duurzaam kan zijn. De RU deed zich in november al duurzaam voor, maar liet nog niet zien dat ze dat echt was. Deze omgedraaide causaliteit is kwalijk, zeker voor een wetenschappelijk instituut. Bovendien blijkt uit het programma dat er echter weinig nieuws te leren valt. Een fiets-naar-je-werk-dag deed je bijvoorbeeld al. De gedachte is goed, maar hopelijk is die de week erna bij Radboud Rocks niet meteen vergeten.

De hoofdredactie

ANS-krant 11 lees je hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen