Home CultuurANS leest ANS leest: Macy Annabelle Pole – De wonderen van de Kasa – ★★★★

ANS leest: Macy Annabelle Pole – De wonderen van de Kasa – ★★★★

Eerder dit jaar kwam de spirituele debuutroman van Macy Annabelle Pole uit: De wonderen van de Kasa. De voormalig economiedocent besloot haar leven om te gooien en haar droom als schrijver te realiseren. Het resultaat is een aangrijpend modern sprookje over zelfontdekking dat de lezer over het leven laat nadenken.

In de Wonderen van de Kasa gaat de hoofdpersoon Bessia op reis om geld naar haar zieke opa te brengen, die het nodig heeft voor een operatie. Ze komt zichzelf tijdens deze tocht meermaals tegen door onder andere de mensen die ze ontmoet die haar nieuwe inzichten geven. Dit daagt haar uit om kritisch naar haarzelf en haar leven te kijken. Zo ontwikkelt Bessia zich en komt ze steviger in haar schoenen te staan. Tegelijkertijd weet Bessia niet dat zij de uitverkorene, oftewel de Kasa, is die het doel heeft de mensheid naar de zogenaamde ‘Nieuwe Tijd’ te begeleiden. Als Bessia tijdens haar terugreis te horen krijgt dat ze de Kasa is, moet ze in het Universum en haarzelf gaan geloven om haar doel als uitverkorene te bereiken.

Spiritueel realisme

Pole slaagt erin de lezer mee te slepen in een boeiend coming of age verhaal door realistische worstelingen centraal te zetten. Zo heeft Bessia te maken met onzekerheid over haar kunnen en angstaanvallen die haar uit het niets overvallen. Door deze herkenbare problemen uit te lichten in het boek kan de lezer zich identificeren met de hoofdpersoon. Dit zorgt voor betrokkenheid bij het verhaal, waardoor je het boek niet snel aan de kant legt.

Hiermee onderscheidt het boek zich van andere coming of age verhalen.

Naast het realisme speelt spiritualiteit ook een grote rol in het boek. Pole weet deze twee tegenstrijdigheden uitstekend samen te voegen. De spiritualiteit is met name zichtbaar bij Bessia die zich steeds bewuster wordt van zichzelf en gaat geloven in het plan van het Universum. Met de spirituele draai aan het verhaal onderscheidt De wonderen van de Kasa zich van andere coming of age verhalen.

Poëtisch pracht

De spirituele reis van Bessia wordt op een pakkende, haast poëtische wijze beschreven. Zo schrijft Pole: ‘Op dat moment, met de woorden van de man vers in haar hart en het mooie uitzicht op haar netvlies, pakte ze haar energie en haar aandacht terug’. Een ander voorbeeld is: ‘Hun harten zongen en dat weerspiegelde zich in het geluid van hun kinderlijke lachen’. Dankzij de poëtische wijze van schrijven schetst Pole op een bijzonder beeldende manier wat zich afspeelt in het boek. Deze sprekende schrijfstijl past perfect bij het sprookjeskarakter van het verhaal.

De spirituele reis van Bessia wordt op een pakkende, haast poëtische wijze beschreven.

De schrijfwijze van Pole is echter inconsistent. Zo staan in sommige delen van het boek eerst doodnormale, makkelijke woorden die worden opgevolgd door woorden als gracieus, affiniteit of ambiance. Ze lijkt zo het verhaal stijlvoller te willen maken, maar de willekeurigheid leest in werkelijkheid onprettig.

Hinderlijke herhaling

Pole valt een aantal keer in herhaling bij het beschrijven van situaties, waardoor het verhaal langdradig wordt. Zo beschrijft ze een situatie over het marktplein als een hele ervaring voor de kinderen. Enkele zinnen later schrijft ze: ‘Het was voor de jonge kinderen een waar spektakel.’ Deze beschrijvingen komen in feite op hetzelfde neer en dit zorgt dus voor onnodige herhaling. Dit leest bovendien storend, waardoor je uit het verhaal wordt gehaald.

De wonderen van de Kasa is een sterk debuut van Macy Annabelle Pole. Het boek is weliswaar inconsistent wat betreft taalgebruik en hier en daar langdradig wegens herhaling, maar dat weegt niet op tegen het aangrijpende verhaal. De prachtig geschreven poëtische stukken, de realistische worstelingen en het spirituele element zijn kwaliteiten van dit boek en zorgen ervoor dat de lezer wordt meegetrokken in het verhaal. De wonderen van de Kasa is daardoor een aanrader, zeker voor de lezer die ook eens kritisch op het leven wil reflecteren.

Wil je meer recensies van boeken lezen? Je vindt ze hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen