TikTok-dansjes, een spookschip en de geheime dienst van Nederland: Orakel (2021) van Thomas Olde Heuvelt combineert de leefwereld van een verliefde dertienjarige met bovennatuurlijke krachten en de macht van de overheid. Tijdens het lezen ontkom je noch aan de spanning, noch aan de Game of Thrones spoilers.
‘Er lag die ochtend mist over het land, en daarom waren Luca Wolf en Emma Reich de eersten die het schip zagen.’ Vanaf de eerste zin trekt Thomas Olde Heuvelt de lezer het verhaal in. De Radboud alumnus begon op zijn zestiende met schrijven en behaalde vele internationale successen. Zo ook zijn bekendste werk, HEX (2013), welke bekend staat om de magisch realistische stijl die Olde Heuvelt in Orakel voortzet. Hoofdpersonage Luca is in dit boek getuige van een bovennatuurlijk fenomeen waarbij hij verschillende geliefden verliest. Vervormde mensen, visioenen en verliefdheid staan hem te wachten wanneer hij door deze getuigenis samen met zijn moeder en zijn kleine zusje Jenna wordt opgesloten in een safehouse. Ze worden verhoord door Glennis, van November-6: een deel van de geheime dienst. Na verschillende spookverschijningen moet hij rennen voor zijn leven en is de mysterieuze Robert Grim zijn enige hoop. Langzaam maar zeker komen Grim en Luca achter het geheim van het schip, de Orakel, en zijn meester.
Puzzelstukjes
Het boek Orakel draait om zijn puzzelstukjes. Het verhaal bestaat namelijk uit kleine ontdekkingen, aha-momentjes en grote ontknopingen. Vanaf de eerste pagina worden er veel nieuwe karakters geïntroduceerd en hebben zowel Luca als de lezer geen idee wat er aan de hand is. Hierdoor zijn de eerste paar bladzijden even inkomen, maar daarna leest het boek als een trein. De volgende hoofdstukken zijn namelijk nog veel griezeliger, verwarrender en pakkender dan verwacht. Door korte tussenbedrijven wordt het ritme van het boek even onderbroken. Deze dienen als een fijne adempauze. De tussenstukken verschaffen belangrijke informatie en maken achteraf het verhaal compleet.
Horrorfilm
Orakel is opgedeeld in vijf delen en beschikt over erg korte hoofdstukken. De hoofdstukken zijn soms nog geen pagina lang en wisselen van perspectief. Dit zorgt ervoor dat het boek lekker vlot leest en dat de lezer zichzelf gemakkelijk nog een paar extra bladzijden kan beloven, wat zowaar zes extra hoofdstukken worden omdat het verhaal zo aangrijpend blijft. Hoewel Luca het hoofdpersonage is, kijkt de lezer ook door de ogen van onder andere zijn moeder, de baas van November-6 en Robert Grim. Hierdoor is het, net zoals in een film, niet altijd duidelijk waar de andere karakters zich bevinden en wat er met hen gebeurt. Dit levert een gezonde spanning op.
Deze spanning behoudt Olde Heuvelt sterk. Hij schrijft prachtige visuele en gedetailleerde scènes die de lezer meteen voor zich ziet. Hij balanceert deze details goed met het tempo van het boek, wat ertoe leidt dat het zo als horrorfilm kan worden verfilmd. De angstaanjagende grimassen en krochten uit de diepte van de oceaan zullen nog lang door de hoofden van zijn lezers spoken, een kwaliteit die niet veel boeken bereiken.
Samen opgroeien
Thomas Olde Heuvelt laat zijn lezers samen met Luca opgroeien in een wirwar van hormonen, verlies en realisaties over de hedendaagse media. Luca leert mensen zowel wantrouwen als vertrouwen. De lezer voelt wat Luca voelt, krijgt dezelfde realisaties en vertrouwt op eigen risico degenen die Luca vertrouwt. Deze uitzonderlijke achtbaan van emoties vindt plaats terwijl Luca zich ontwikkelt van schooljongetje tot de belangrijkste schakel in een bovennatuurlijk fenomeen. Daarnaast groeien de lezers met Glennis mee, een koude zakenvrouw waarbij de karakterontwikkeling een perfecte stijgende lijn maakt tot barmhartige heldin. De karakters bieden bijna allemaal iets nieuws, met uitzondering van Luca’s vriendinnetje. We krijgen geen kijkje in haar hoofd en haar uitspraken, zoals ‘Omigod, u bent een ghostbuster’, voegen naast wat humor weinig toe.
Happy end?
Ondanks dat Luca’s verhaal voor veel karakters totaal geen happy end heeft, speelt Olde Heuvelt toch zo in op de gevoelens van de lezer dat deze een tevreden gevoel krijgt. De karakters met wie de lezer meeleeft komen min of meer goed terecht en het einde is anders dan verwacht. Hier komt de lezer er achter dat Robert Grim ook een grote rol in HEX speelt, waardoor dit boek van Olde Heuvelt ook meteen aan de boekenplank toegevoegd wordt.
De moderne en puur-Hollandse details, zoals Luca’s Snapchat foto’s, De Wereld Draait Door en het Scheepvaartmuseum, zorgen ervoor dat Orakels bloedstollende vertelling nóg een tikkeltje spannender wordt. Dit komt omdat juist deze details zo herkenbaar zijn voor de lezer, waardoor alle horror van het verhaal ook dichterbij komt. De korte hoofdstukken, sterke opbouw en gevoelige karakters maken dit een boek dat niet meer neergelegd wordt en dat absoluut de moeite waard is om te lezen.