Home CultuurANS leest ANS leest: Tobi Lakmaker – De geschiedenis van mijn seksualiteit – ★★★★

ANS leest: Tobi Lakmaker – De geschiedenis van mijn seksualiteit – ★★★★

In De geschiedenis van mijn seksualiteit biedt Tobi Lakmaker een ongecensureerde weergave van liefde, queerness en seksualiteit in de moderne tijd. Op chaotische, niet-chronologische wijze neemt Lakmaker de lezer mee langs zijn eerste seksuele ervaringen en een onstuimige relatie met een beroemdheid. 

De geschiedenis van mijn seksualiteit is de autobiografische debuutroman van de 27-jarige columnist en schrijver Tobi Lakmaker. Uitgeverij Das Mag bracht het boek in februari 2021 uit en dat bleef niet onopgemerkt. Inmiddels zit het boek op zijn vijfde druk en is Lakmakers naam veranderd van Sofie naar Tobi. Tevens is de debuutroman vertaald in zeven verschillende talen en zijn er zelfs plannen voor een verfilming.

In het autobiografische boek haalt Lakmaker in drie verschillende delen ervaringen aan uit zijn tumultueuze liefdesleven toen hij nog door het leven ging als Sofie. De auteur bespreekt hoe het is om als jongere seksualiteit te ervaren en niet tot een bepaalde gendercategorie te behoren. Dit alles gebeurt op scherpe en realistische toon, alsof de lezer samen met Lakmaker in de kroeg zit en terugblikt op smeuïge herinneringen. Zo begint Lakmaker al op pagina één over zijn eerste seksuele ervaring: ‘Ik ben ontmaagd door Walter de Recruitment Consultant, en daar wil ik het niet al te lang over hebben.’ Door het alledaagse taalgebruik en de humoristische citaten van Lakmaker is het voor de gemiddelde millennial gemakkelijk in een ruk uit te lezen. 

Hedendaagse herkenbaarheid

Lakmaker weet de aandacht van de lezer te trekken door originele hoofdstuktitels die in contrast staan van de veel vertegenwoordigde heteronormativiteit in literatuur. ‘Denk je dat dit La vie d’Adele is ofzo’ is daar een van. Wie een beetje thuis is in de lesbische cinema, weet gelijk waarover dit gaat. De vijftien minutenlang durende seksscène in de film zorgde voor veel ophef in de LHBTIQ+ community, omdat het onophoudelijk beffen tussen de twee personages en de symmetrische seks ver af staan van de realiteit. Vinnig reageert Lakmaker: ‘Fucking hetero’s: gotta teach them everything.’ Hij ridiculiseert hiermee op originele wijze de heteronorm en is daarmee een vernieuwende stem in het Nederlandse literaire veld.

Fucking hetero’s: gotta teach them everything.’

Herkenbaarheid creëert Lakmaker niet alleen door te verwijzen naar popcultuur zoals La vie d’Adele. De schrijver beschrijft ook treffend ongemakkelijke situaties die voor lezers bekend zijn. Dit komt naar voren in een passage over Lakmakers tienerjaren. Zo leent, destijds Sofie, de te donkere foundation van vriendin Zahra: ‘een pandabeer met een opvallend bruin hoofd, steunend op een spierwitte nek’, specificeert Lakmaker. Door zulke situatieschetsen voel je een bepaalde verbondenheid met Lakmaker die ervoor zorgt dat je verder blijft lezen.

Waar in de tijd?

Hoewel er aan de chronologie geen touw aan vast te knopen is, is ironisch genoeg de inhoudsopgave van het boek weergegeven als een tijdlijn. Lakmaker drijft hier de spot met zichzelf, aangezien hij in het verhaal van hak op de tak springt. Zo studeerde de columnist ooit Russisch, Literatuurwetenschappen en Filosofie, maar wanneer dat in zijn leven was, wordt de lezer niet duidelijk. Wellicht komt het door de chaotische, filosofische insteek van de auteur. Wanneer er een verhaal wordt begonnen, wijkt het na een bladzijde alweer uit naar een andere anekdote. Dit verwart de lezer, maar het geeft ook een inkijk op de veelzijdigheid van Lakmaker.

Humor met een duister randje

Naast humor en chaos, zit er ook emotionele diepgang in de debuutroman. In het laatste deel van het boek, Elias Welverloren, bekent Lakmaker op een luchtige, doch serieuze manier dat zijn moeder gedurende de vertelde geschiedenis ernstig ziek was. De schrijver weet hiermee te ontroeren en toch aan te sluiten op de lichtzinnige stroom van het verhaal.De geschiedenis van mijn seksualiteit is een boek met vele kanten en boeiend tot en met de laatste bladzijde. Met humor en cynisme weet Lakmaker de aandacht van de lezers te trekken en hen op een subtiele manier ook te leren over het niet gangbare liefdesverhaal. De geschiedenis van mijn seksualiteit is beslist een boek van deze tijd en zijn succes is meer dan terecht.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen