Home CultuurANS luistert ANS luistert: ANNE+ – ★★★★

In de podcast ANNE+ gaat host Hanna van Vliet elke week in gesprek met een Nederlandse queer schrijver over het centrale onderwerp ‘volwassen worden’. Hierdoor komen vruchtbare gesprekken op gang over liefde, familie, intimiteit, vriendschap en dromen. Dit zorgt voor een luchtige podcast die bovendien voldoende diepgang biedt om aan het denken te worden gezet. 

Sinds maart 2020 is de podcast ANNE+ te beluisteren op de website van BNN en NPO radio 1. De podcast is bedacht door de makers van de gelijknamige serie ANNE+. In de serie worstelt het lesbische hoofdpersonage Anne, gespeeld door Hanna van Vliet, met haar volwassen leven. Hoe onderhoud je tegelijkertijd werk, relaties en jezelf? In de podcast worden diezelfde onderwerpen door Van Vliet en haar sprekers uitgediept. De gastsprekers Hanna Bervoets, Esther Duysker, Pete Wu, Nina Polak en Gijs van der Sanden hebben in ieder geval twee dingen gemeen: ze schrijven en ze zijn queer. In de podcast reflecteren ze scherpzinnig op hun huidige ‘volwassen’ leven en hun weg daarnaartoe, die niet altijd makkelijk is geweest. De podcast-serie bestaat uit slechts vijf afleveringen van ongeveer een half uur. Tijdens deze afleveringen wordt antwoord gegeven op die ene prangende vraag: wat betekent het om volwassen te worden? 

Hedendaagse erkenning

Van Vliet probeert in de podcast te ontfutselen hoe persoonlijke ervaringen van haar sprekers hebben bijgedragen aan hun ontwikkeling en identiteit. De onderwerpen die worden behandeld sluiten daardoor naadloos aan op de identiteitsvraagstukken die jongeren tegenkomen in hun dagelijks leven: wie ben je? Wat wil je graag doen en hoe bereik je dat?

Thema’s als de huidige wooncrisis komen kort ter sprake, maar hebben weinig diepgang.

De gesprekken waren nog interessanter geweest wanneer Van Vliet naast de algemene identiteitsthematiek, kritischer was ingegaan op hedendaagse thema’s die moeilijkheden veroorzaken voor veel jongvolwassen. Op het moment worstelen zij met zaken als de huidige wooncrisis en de klimaatcrisis. Deze onderwerpen komen kort ter sprake, maar hebben weinig diepgang. Zo benoemt Van der Sanden dat het lastig is om een huis te vinden in Amsterdam, maar vertelt hij niet waardoor dit komt en wat voor gevolgen dit heeft.

Kwetsbare sprekers

Identiteit is een gevoelig, persoonlijk en daardoor vaak ook een lastig onderwerp. Het zorgt bij de gastsprekers daarom voor de nodige vertwijfeling in hun verhalen. Hierdoor schuift de zoektocht van het antwoord naar de voorgrond, wat de sprekers uitermate menselijk maakt en herkenning oproept. Ze tonen duidelijk hun kwetsbaarheid en zijn zichzelf. 

Het zorgt er tevens voor dat het taboe op bepaalde onderwerpen verdwijnt, waardoor ruimte ontstaat om het inhoudelijk over kwetsbare kwesties te hebben. Zo wordt openlijk gesproken over homoseksualiteit. In de huidige samenleving is dit helaas nog steeds geen vanzelfsprekendheid, wat ook blijkt uit de verhalen van de gastsprekers. Ieder hebben ze op hun eigen manier geworsteld met hun geaardheid. Zo vertelt Wu openhartig dat het voor hem een enorme strijd was om tegen zijn ouders te vertellen dat hij op mannen valt. ‘Ik heb het jarenlang voor mezelf gehouden, waardoor ik in twee werelden leefde.’ Toch kon hij, net als de andere gasten, de ijzeren grip van verlangen naar liefde niet ontvluchten. 

‘Er wordt ook lekker slap geluld over onder andere bankhangen, seks en bier drinken.’

Kletsen met vrienden 

Het valt op dat de sprekers allemaal bekenden zijn van Van Vliet. Hierdoor heerst een ontspannen en luchtige sfeer. Tijdens het bespreken van onderwerpen zoals valkuilen in je carrière, familieverlies of worstelen met je geaardheid, is er ook altijd ruimte voor grapjes. Daardoor wordt op een laagdrempelige manier over zaken gesproken. Dit laat zien dat doorgaans ‘beladen’ onderwerpen niet noodzakelijkerwijs met een enorme lading hoeven te worden gebracht. Daarnaast wordt er ook gewoon lekker slap geluld over onder andere bankhangen, seks en bier drinken. De gesprekken lopen vloeiend en de afwisseling tussen beladen en luchtig is prettig. 

Al met al laat de podcast op een menselijke en luchtige wijze zien dat volwassenheid een alledaagse worsteling is waarin de zoektocht naar jezelf centraal staat. Deze zoektocht gaat met vallen en opstaan. Voor degenen die soms ook worstelen met hun zoektocht naar volwassenheid: luister de podcast en je zult zien dat dit heel normaal is. Zoals gastspreker Van der Sanden zei: ‘Er is toch niet één manier van volwassen zijn? Volwassenheid is voor iedereen anders.’

Wil je meer recensies van albums of podcasts lezen? Je vindt ze hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen